Siz Hiç Bir Köpeğin Çığlığını Duydunuz Mu?

Maalesef ben duydum. Dün gece uykumdan bir köpeğin çığlıklarıyla uyandım. Noluyor diye apar topar fırladım yatağımdan. Yatak odamın penceresinin gördüğü tarafta uzaktan sevdiğim bir köpek var. Oracıkta, kulübesinde sürdürüyor yaşantısını. Biz de Hera'yla yukarıdan ona bakıyoruz, seviyoruz, ... O da bizi gördüğünde havlıyor genelde.
O sesler üzerine ona bir şey olduğunu sanıp heyecanla o tarafa doğru baktım ama orası gayet sakindi. Derken gözüm tam aksi istikamette bir şeylere takıldı. Başımı o yana çevirdiğimde karşılaştığım manzara ise ne yazık ki içler acısıydı.
İnsan boyutlarında büyüklüğe erişmiş 4-5 köpek vardı baktığım tarafta ve maalesef kendilerinden oldukça ufak bir köpeği parçalarına ayırmaya çalışıyorlardı. Gördüğüm vahşet beni hem çok üzdü hem de feci korkuttu. Camı açıp, çeşitli sesler çıkararak, korkutup kaçırmaya çalıştım olduğum yerden ancak kaçarlarken ağızlarında bir şeyle gittiler. Zavallı köpekçiğin çığlıkları da kesilmişti artık. Gecenin 02:14'ünde hem cinsleri tarafından vahşice parçalanmasının üzücülüğü yanında onu parçalayan köpeklerin de açlıktan bunu yaptıklarını düşününce her iki tarafın da suçlanamayacağını fark ettim.
Köpekçiğin o sesi kulaklarımda hala yankılanırken belediyelerimizden bir şey rica edeceğim. Köpekler ya da kediler hiç fark etmez, onların kulaklarını etiketleyip kısırlaştırmak belki bir ilerlemedir ancak ardından sokaklara terk edilmelerinin doğru olmadığını, kısırlaştırma işleminin ardından şehrin uzak alanlarında yaşayabilecekleri, bakılabilecekleri alanlar yapılmalı diye düşünüyorum. Belediyelerin öyle büyük bütçeleri var ki onlar için böyle bütçeler ayrılabilir bence. Hem sağlıklı, hem tok, hem mutlu yaşayabilirler oralarda.
Sokakta yaşayanlar hep hüzünlü bakıyorlar. Mesela bir Garip'imiz var burada. İnsanlara öyle güvensiz ki ona kemik götürdüğümüzde bile havlıyor bize. Neler yaşadı kim bilir?
Ve dün gece ki köpeklerin bir çocukla karşılaştıklarında neler yapabileceklerini düşünmek dahi istemiyorum. Yani köpekleri etiketlemekle iş bitmiyor. Ya sokaktaki hali durumu da gözlemlenmeli ya da dediğim gibi kontrol edilebilecek bir yere nakledilmeli.
Dün geceki olay kolay kolay gözlerimden ve kulaklarımdan gitmeyecek eminim. Aynı zamanda bir köpek sahibi olarak da kendi köpeğim adına çeşitli endişeler yaşamaya başladığımı belirtmeliyim.
Dilerim bu yazım dikkat çeker.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.