Kapadokya Gezisinden ...

Yıllar, yıllar önce gittiğimiz Ürgüp'e bu kez de balonla havalara uçup günün doğuşunu izlemek için gittik. Ne şanslıyız ki bir tanıdığımız o doğa harikası kayaların içinde bir otel de açmıştı. Kayalar da kalmayı da çok istediğimizden bir taşla bir sürü kuş vurma fırsatına ermiştik. Bir bayram tatilinde çok sevdiğimiz aile dostlarımızla birlikte 2-3 günlük bir Ürgüp çıkartması yaptık. Mısır gezimiz gibi parça parça anlatacağım gezimizin ilk bölümüne balon maceramızla başlamak istiyorum.

Gün doğumunu seyretmek kolay değil haliyle. Sabaha karşı 4'te otelden bir minibüsle alındık ve güzergah üzerindeki otellerden yolcuları toplaya toplaya poğaça - çay servislerimizi alacağımız yere getirildik. Balonlar uçuşa hazırlanırlarken biz de karnımızı doyurduk haliyle. Minibüsü beklerken ki fotoğraflarımız var ancak gözlerimiz şiş ve açmakta zorlandığımızdan paylaşmamayı uygun buldum ;)
Toplanma yerinde poğaçalarımızı yiyip çaylarımızı da içtikten sonra her birimize renkli etiketler yapıştırdılar ve gruplara bölündük. Sırayla renkler çağırıldı ve işte bu resimleri çekebileceğimiz balonların yanına götürüldük.

Ve işte balonun içindeyiz. Balonların sepetlerine binmek o kadar da kolay değil. Henüz binmemiş (o zorloğu az sonra çekecek ) olanların size gülmesine neden oluyor ama bu kez de siz içeriden onlara gülüyorsunuz. Ee her şey karşılıklı. Sizin ki nasıl olur bilmem ama bizim pilotumuz yabancıydı o yüzden bozuk Türkçesiyle eğlenceli vakitler yaşadık. Balon havalanmadan önce gerek pilot gerekse balon ekibi size kalkarken, seyahat esnasında ve inerken nasıl pozisyonlarda durmanız gerektiğini, nerelere dokunmamanız gerektiğini vb. bilgiler veriyorlar. Kalkış ve iniş esnasında almanız gereken pozisyonlar önemli çünkü geçmişte pozisyon hatalarından kaynaklı ufak kazalar yaşanmış.
Havadayken inanılmaz manzaralar sizleri bekliyor. Manzarayı seyrederken fotoğraf çekmeyi unutmanız çok mümkün, dalıp gidebilirsiniz ama arada bir silkinin ve bu güzel manzaradan kendinize çeşitli hatıralar çekin.
 İlginç bir şekilde aşağıda soğuktan tir tir titrerken havadayken soğuktan eser kalmıyor. Adrenalinin bir etkisi olsa gerek. Biz lahana misali kat kat giyinmiştik. Alana giderken çok işe yaradı tabii o ayrı.
Hep birlikte havalanan yüzlerce balon ve Kapadokya'nın uçsuz bucaksız manzarasıyla heyecanlı ve keyif verici dakikalar geçireceğinize kalıbımı basarım.
 Uçuşla ilgili bir kaç bilgi de vermek istiyorum. Gün doğarken, gün doğduktan sonra (kısa tur) ve gün batarken olmak üzere 3 seçeneğiniz oluyor bildiğim kadarıyla. Kısa tur olarak belirttiğim turda balonunuz çok kısa süre havada kalıp hemen iniyormuş ve bunları kimi zaman uzun tur diye milleti kazıklıyorlarmış dikkatli olmanızı öneririm. Gün batarken ki turun da doğarken ki turdan çok çok daha pahalı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.
 Bunları bilerek gitmeniz size çok yardımcı olacaktır. Bir de bir şikayetimi anlatayım sizlere. Dünyanın her yerinden insanların kahvaltı yapmak için toplandığı ahşap evlerde çok ama çok güzel bir ortam var. Her milletten insanı görebiliyorsunuz. Yukarıda bahsettiğim gibi sizlere renkli etiketler dağıtılıyor ve bu renklere göre çağırılıyorsunuz. Sağolsun ailem sayesinde dünyanın birçok ülkesini gezme imkanı buldum ve her yerde kendi dillerini ön plana çıkarıp daha sonra global dil olan İngilizceyi kullanıyorlardı. Fakat bizim ülkemizde biz Türkler es geçilip sadece İngilizce iletişim kuruldu.
 Demek istediğim o ki; size sarı renk verilmişse evin içine birinin gelip "YELLOW" diye bağırdığında bunun sarı demek olduğunu bilmek zorundasınız. Özen gösterilmesini istediğim bir konu bu.
 Bir diğer konu ise; sepetlere binerken çeşitli akrobatik hareketlerle o sepetlere binemeyecek olan kişilere merdivenle yardımcı olunmaması. Örneğin anne ve babam binerken çıkarmadıkları seslerini inerken çıkarınca, arabalarından hemen bir merdiven getirilip kolayca inmeleri sağlanabildi. Turizm açısından gelişebilmemiz için bu tarz şeylerin istenmeden düşünülmesi gerektiğidir diye düşünüyorum.








Artık balonlar inmeye başladı ve rüya gibi bir yolculuğun sonu geldi. Şişirilirken ki manzara gibi sönerlerken de ilginç görüntüler oluşturuyorlar.
Hepimiz uçuş sertifikalarımızı aldık ve içecek servisimiz yapıldı. O güzel masayı çekmeyi unutmuşum yolculuğun heyecanından kusura bakmayın. (Konu mankenimiz sevgili kardeşim)

4 yorum:

  1. Uçtum geldim:)
    Tur çeşitleri konusunda bilgilendirmen iyi olmuş, genelde dediğin gibi üçkağıtçı tipler çok güzel kazıklıyor bilmeyenleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bol bol kandırıyorlarmış insanları o yüzden özellikle belirtmek istedim :)

      Sil
    2. Kapadokya'ya lisedeyken gitmiştim, bu sene eşimle gitmeyi planlıyoruz iyi oldu bunları görmemiz.;)))

      Sil
    3. Yaa o zaman sonraki yazılarımı da takip et :) Güzel bir gezi dilerim size.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.