Kurtlarla Koşan Kadınlar'da Mavi Sakal Zamanı

Kitap Ağacı Kişisel Gelişim Kulübü olarak geçen günlerde yeniden buluştuk. Bu sefer ki konumuz yine Kurtlar Koşan Kadınlar'dandı. Mavi Sakal isimli masalı okuduk ve üzerine güzel sohbetler ettik. Bizimle olan her dosta teşekkürler. 

Buluşmamızı bu görselle duyurmuştuk ve bu kez aramıza ilk kez katılan arkadaşlarımız da oldu. Hiç tanımadığınız insanlarla ortak ilgi alanlarında birleşmek öyle keyifli ki dilerim sizler de bu keyfi en azından bir kere yaşarsınız. Nedir bu Mavi Sakal diyenler için haydi başlayalım masalımızı anlatmaya.

Mavisakal yaşadığı çevrede pek de iyi anılmayan dev gibi ama kadınlara nasıl davranması gerektiğini bilen bir karakter. Bu adamın bir dönem üç kız kardeşe kur yaptığı ve içlerinden en küçük kardeşi kandırabildiği söylenir.Büyük kardeşler ise onda ki kötülüğü görüp bir daha onu görmemeye yemin ederler. Böylece küçük kardeş Mavisakal ile evlenir ve onun kocaman şatosuna yerleşir. 

Bir gün Mavisakal karısına bir yolculuğa çıkması gerektiğini ve o yokken dilediğini yapabileceğini söyler. Eline de şatodaki her kapıyı açan onlarca anahtar verir. Sadece tek bir isteği vardır. İçlerindeki en küçük anahtarın açtığı kapıyı asla açmayacak ve kapının ardındakini merak etmeyecektir.

Kız, Mavisakal'ın yokluğunda kız kardeşlerini çağırmış ve şatoda her şeyi yapabileceklerini ama sadece bu anahtarın açtığı kapıyı açmamaları gerektiğini, zaten o kapının da hangisi olduğunu bilmediğini söylemiş. Bunun üzerine kız kardeşler hangi anahtarın hangi kapıyı açtığını bulma oyunu oynamaya karar vermişler ve yasak olan kapı sonunda bulunmuş. İçeriyi ancak bir mum yardımıyla görebilen kardeşler gördükleri karşısında çığlık atmadan duramamışlar. Karşılarında bir kan gölü ve bir sürü iskelet parçası varmış. Bir an önce odadan çıkıp kapıyı kapatmışlar. Mavisakal'ın eşi anahtara baktığında onun kanla boyandığını görmüş. Kanları ne kadar silmeye çalışsa da bir türlü çıkmıyormuş. O da onu gizlemeye karar vermiş. Önce elbisesinin cebine atmış ancak anahtar, elbiseyi de kana bulamış. Birçok farklı yol başarısız olunca elbise dolabına kapatmış anahtarı. 

Eve erken dönen Mavisakal, hemen karısına seslenmiş. Kısa bir sohbetin ardından anahtarlarını geri istemiş. En küçük anahtarın kayıp olduğunu hemen fark edip sormuş ama eşi onu kaybettiğini söylemiş. Ona inanmayıp hiddetlenen Mavisakal onu saçından tutup yere fırlatmış ve "Odaya girdin değil mi?" diye sormuş. Elbise dolabını açmış ve dolaptaki tüm elbiselerin kanla kaplandığını görmüş. Ardından eşine dönüp artık sıranın ona geldiğini söylemiş.

Onu tutup odaya götürmüş Mavisakal, odadaki cesetlerin her biri onun eski karılarına aitmiş. Küçük kız odaya girmemek için Tanrı'ya dua etmek istediğini söyleyip izin istemiş. Bu fırsatı da kardeşlerine seslenerek değerlendirmiş. Kız kardeşlerine, erkek kardeşlerinin gelip gelmediklerini sorup durmuş sürekli ve son anda yetişmiş kardeşler. Mavisakal'ı da oracıkta öldürmüşler.  

İşte böylesi ilginç bir masaldı konuştuğumuz. Çok detaylı yazamadım beni affedin çünkü oldukça uzundu. Merak edenlerin kitabı bir an önce edineceklerini düşünüyorum. 
Bu masaldan öyle farklı anlamlar çıkıyor ki ortaya ve hepsi öyle doğru ki insan şaşırmadan edemiyor. Mesela Mavisakal'ı gerçekten de kadınların hayatlarını zorlaştıran bir erkek karakter gibi görebileceğimiz gibi farklı bir açıdan da kadınların kendi içlerinde barındırdıkları karakterler olarak da görebiliriz.

Mesela kendi kendimizin yoluna taş koyduğumuz zamanları düşünün ya da olmayacağına inandığımız bir yola baş koyduğumuzu, gerçekleri bile bile görmezden gelmelerimizi, aynen küçük kardeş gibi "belki de o kadar da kötü değildir." demelerimizi. Örnekler çoğaltılabilir elbette. Eminim sizlerin de aklınıza birçok örnek gelmiştir. 

İşte biz o gece hayatlarımızda olan "Mavisakal"lardan bahsettik. Kimi kendimizdik, kimi başka bir insandı, kimi ise karşılaştığımız bir olay. İşte burada asıl soru geliyor. Sizi engelleyen, tatlı yalanlarla kandıran Mavisakal'ınız kim? Onu hayatınızdan çıkarmanın zamanı artık gelmedi mi? Haydi yazın bana ve bizleri engelleyen Mavisakallar'dan kurtulalım ;)
Sevgiler...

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.