Dikiş Makinesi - İcatlar ve Mucitleri

Dikiş makineleri farklı farklı yaşlarda sanıyorum her kadının istediği ve ihtiyaç duyduğu bir obje halini alıyor. Mesela ben, uzaktan yakından dikişle ilişkim olmasa da acaba alsam da bir şeyler mi diksem sorusuyla dolaşıyorum ara ara. Ne dersiniz? Acaba alsam da bir şeyler diksem mi ki?

Dikiş makinesinin icadı ve mucidi araştırılmaya başlanmış ve bir de bakılmış ki ortada birden fazla isim var. 1790 yılında ilk patenti alan kişi olarak kayıtlarda Thomas Saint görünüyor. Fransa'da, 1830 yılında Barthelemy Thimmonier ticari başarıyı yakalayan ilk dikiş makinesinin patentini almış. Zincir dikiş yapabilen bu makinelerden 80 tane yapılmış ve ordunun kıyafetlerinin dikiminde kullanılmış. Bu makinenin işlerini engelleyeceğini düşünen bir kısım işçi ise tüm makineleri talan etmiş. Sanıyorum makinelerin insanların yerini aldığı günler taa o zamanlar başlamış.

ABD'de 1833 yılında ise Walter Hunt isimli bir mucit tarafından geliştirilen ve çift dikiş yapabilen dikiş makinesi icat edilmiş.Ne var ki Hunt bu makinenin patentini almamış. On yıl sonra Elias Howe Jr. , Hunt'ın buluşundan habersiz bir çift dikiş makinesi icat etti ve patentini aldı. Howe'un eşi, geçimlerine katkı olması için zengin ailelere dikiş dikiyordu. Howe eşini iş yaparken izlerken dikiş makinesi geliştirme fikrini buldu. Amerika'da 1846 yılında ürettiği başarılı dikiş makinesi için bir üretici bulamadı. İngiltere'ye giden kardeşi Amasa, William Thomas isimli bir korse üreticisi ile anlaştı. Howe makineyi uyarlamak için gittiği İngiltere'de anlaşmazlık yaşayınca beş parasız ABD'ye dönmek zorunda kaldı. Howe daha sonra fikrinin kopyalanmış olduğunu fark etti. Kopyacılara dava açtı ve mahkeme tarafından haklı bulundu. Kopyacılar Howe'a tazminat ödemek zorunda kaldılar. Howe daha sonraları Amerika'nın en zenginleri arasında yerini aldı.

6 yorum:

  1. Dikiş makinesi için de baya savaşmış insanlar :) Demek ki çok önemli bir buluş olarak görülüyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle :) Hele ki savaş döneminde büyük bir hazine gibi olmuşlardır.

      Sil
  2. Yıllar öncesine gittim annemin vardı nasıl da heveslenirdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişten güzel hatıraları anabilmek ne güzel :) Sevindim güzel şeyler hatırlattığıma.

      Sil
  3. annemin çocukken bana diktiği elbiseler geldi aklıma onunda siyah singer ayaklı dikiş makinesi vardı terziliği vardır annemin.. bence sende gayet tabi yapabilir şimdi ki makineler çok güzel kurslara da gidip öğrene bilirsin dene bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyeyim değil mi? İşte bakalım, arada bir geliyor dikiş dikme istediği. Bir seferinde denk gelirse alabilirim her an :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.