Gözlük - İcatlar ve Mucitleri

Günümüzde her birimizin vazgeçilmez aksesuarlarından biri olan gözlük elbette göz bozuklukları olanlar için vazgeçilmez bir yardımcı. Peki ya sizce gözlük ne zaman, nerede ve kim tarafından icat edildi? Haydi gelin hep birlikte öğrenelim.

Gözlüğün ana malzemesi olan camın tarihi 4500 yıl öncesine kadar uzanır. Antik dünya insanlarının optik hakkında bilgileri olduğu, camın belirli bir formunun cisimleri büyüttüğünü fark ettikleri biliniyor. Gözlüğü ilk bulan kişinin kim olduğu net değil. 1250 veya 1280 yıllarında Venedik'te bulunmuş olması büyük bir ihtimal, çünkü 13. yüzyılda, Orta Çağ'da Venedik, cam üretimiyle ünlü olan bir yerdi. 
İlk gözlüklerin mercekleri dış bükeydi ve sadece yakını görme problemi olanların işlerine yarıyordu. Uzağı görme sorununu çözmek için gerekli içbükey merceklerin icat edilmesi 100 yıl sonra oldu. Ancak 350 yıl sonra, yüzün ortasına tutturulabildi. Edward Scarlett 1730'da Londra'da sabit gözlük sapını icat etti. Saplar kafaya göre ayarlanabildiği için gözlük burun üzerinde daha az ağırlık yapıyor, düşme tehlikesi de önlenmiş oluyordu.
İşte binlerce, milyonlarca insanın okuyabilmesini, yazabilmesini, çevresini net bir şekilde görmesini sağlayan gözlüğün hikayesi böyle. Umarım bu bilgi sizlerin de hoşuna gitmiştir.
Sevgiler :) 

12 yorum:

  1. Faydalı bilgi için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Miyopluları 100 yıl sonra memnun etmişler yani :)

    YanıtlaSil
  3. Bu bilgi hoşuma gitti ve ilgimi çekti. 5-6 sene kadar gözlük taktım ve nasıl bir histir gözlük takmak bilirim. Sonunda ameliyat olarak kurtuldum. Gerçi günümüzde gözlükler artık aksesuar olarakta önemli bir açığı kapatıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, birçok kişi numaralı gözlük kullanmayı tercih etmese de güneş gözlükleri oldukça popüler bir aksesuar oldu.

      Sil
  4. Baya eski tarihte bulunmuş gözlük.Ben de miyopum ama kullanmıyorum gözlük :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça eskiymiş evet. Demek ki numaranız çok da yüksek değil. Çok ihtiyaç duyulsa elbette kullanılır.

      Sil
  5. Harikasınız valla, demek gözlüğün tarihi bu kadar eski iyiki de bulunmuş ben size bu satırları yazamazdım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de :) Ne faydalı ne gerekli icatlar var değil mi? Olmasaydı ne yapardık?

      Sil
  6. Çok farklı bir bilgiydi. Merak edip hiç bakmamıştım. Sayenizde öğrendim. Sevgilerimle ♥

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.