Hint Filmleri Festivali - My Name Is Khan


"Dünyada sadece iki çeşit insan vardır. İyi şeyler yapan iyi insanlar ve kötülük yapan kötü insanlar."
Asperger Sendromlu, özel bir çocuk olan Rizvan Khan, annesi tarafından bu öğütle büyütüldü. Otizme çok benzeyen ancak bazı özel farklılıklarla ondan ayrılan bu hastalıkla ömür boyu yaşayacak olan Khan çok zorlu ama bir o kadar da insanların hayatına dokunan bir hikaye ile karşımızda.

Küçük erkek kardeşinin 18 yaşına basar basmaz onları terkedip Amerika'ya geldiği Khan da annesi öldükten sonra ona verdiği sözü yerine getirmek için kardeşinin yanına gider. Zakir'in sahibi olduğu şirkette çalışmaya başlar ve şirketin güzellik ürünlerini satmaya başlar. Birçok farklı yerde ve kişide şansını denerken sonunda Mandira'nın çalıştığı güzellik salonuna gelir. Mandira'yı görür görmez, daha doğrusu sesini duyar duymaz ona aşık olur. Hayatının farklı bir yöne gideceği nokta da belki de tam o andır.

Film süresince dini farklılıklar yüzünden sıkıntılar yaşatılan Khan bunların hiçbirine kulak asmadan hayatına devam etse de tüm dünyayı sarsan 11 Eylül onun da hayatını alt üst edecektir. Onun soyadını alan Mandira ve oğlu Sam müslüman oldukları gerekçesiyle dışlanmaya başlarlar. Mandira'nın işleri kötü gider, Sam ise en yakın arkadaşından olur. Çok kısa bir süre sonra da bu nedenle hayatını kaybeder.

 Oğlunun müslüman damgası yediği için hayatını kaybettiğini öğrenen Mandira Rizvan'a gitmesini ve herkese "bir müslüman olduğunu ancak terörist olmadığını" anlatana dek geri gelmemesini söyler. Rizvan bu sözü bir görev gibi algılar ve upuzun bir yolculuğa başlar. Bu yolculuk onu hiç ummadığı yerlere götürecek, hiç ummadığı olaylarla karşılaştıracak ve onun hiç ummadığı insanlarla tanışmasını sağlayacaktır. Yaptığı ve söylediği şeyler sonrasında ise neredeyse ülke çapında tanınan biri haline gelecektir.

Yaklaşık üç saat süren My Name Is Khan'ın bana verdiği mesaj aslında tam da ilk yazdığım cümle. Bizleri o, bu, şu diye ne kadar ötekileştirmeye çalışsalar da aslında gerçekte sadece iki çeşit insan var. İyi şeyler yapan iyi insanlar ve kötü şeyler yapan kötü insanlar. 

Dilerim her birimiz iyilerle karşılaşır, hayatımıza her zaman onları çekeriz. Zira kötülerle uğraşmayı bırakın karşılaşmak bile hayatlarımızı altüst edebilir.

Hani derler ya dünyanın dönüşü birkaç iyi insan sayesinde diye. Kanmayın onlara aslında iyilerin sayıları oldukça fazla. Bizi az göstermeye çalışanların hepsi yine o kötü olanlar ;)
İyilik, güzellik, mutluluk ve neşe ile dolsun hayatımız.
Sevgiler...

My Name is Khan'ın Yeliz'in bakış açısıyla yorumu ise bir tık uzağınızda ;)

2 yorum:

  1. Sinem ne düşündüm biliyor musun? Bence bu filmleri, okullarda izletmeliler. Ama düşüncesi bile ütopik geldi. Biz insan olmanın nasıl bir şey olduğunu hem öğretip hem de kitaplarla, insanlarla, filmlerle destekleyeceğiz hayatta. Bir gün çocuk sahibi olmaya karar verirsek, belli ki bütün işimiz gücümüz bu olacak. Çünkü, bir anne kurgusal da olsa dünyayı değiştirdi bu filmde...
    Ellerine sağlık <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kada haklısın ki. Eğer bir gün çocuklarımız olabilirse onları her yönden iyi yetiştirmeye çalışıcaz ve sanırım bizim de onlara vereceğimiz en büyük ve önemli öğüt tıpkı bu filmdeki gibi olacak.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.