Hint Filmleri Festivali - Taare Zameen Par

Yıllar öncesinden bir Hint filmiyle buradayım bu kez. Öylesi güzelmiş ki daha önce neden izlememişim dedim biterken. İçerisinde onlarca ders barındıran ve çocuklu çocuksuz herkesin izlemesi gereken filmlerden Taare Zameen Par - Every Child is Special - Her Çocuk Özeldir.

Ishaan ilkokul üçüncü sınıfı ikinci kez okuyor olmasına rağmen harfleri düzgün kullanamayan, okuyup yazamayan ve bu nedenle notları çok düşük bir çocuktur. İlgisini çok başka şeyler çekiyor olsa da ailesi ondan tıpkı abisi gibi başarılı bir eğitim hayatı beklemektedir. Çünkü iyi bir eğitim hayatı gelecekte iyi bir iş ve kaliteli bir yaşam demektir onlar için. Ne var ki unuttukları bir nokta vardır; her çocuk aynı değildir! 
Ishaan'ın öğrenmeyle ilgili bir sorunu olduğunu yatılı olarak gönderildiği okulda geçici süreyle resim öğretmenliği yapmaya gelen Ram Shankar Nikumbh farkeder. Ortada bir sorun olduğunu kolayca farketmesinin nedeni de zaten başka bir yerde özel çocuklarla ilgileniyor olduğundandır.

O günden sonra Ram Shankar, Ishaan'la özel olarak çalışmaya başlar. Harfleri öğrenebilmesi için farklı yöntemler deneyip ilk önce okuyup yazmayı çözmesini sonrasında ise diğer dersleri öğrenmesini sağladılar. Bu esnada ve öncesinde Ram Shankar Ishaan'ın ailesiyle görüşüp durumun sadece bir hastalıktan ibaret olduğunu anlatmaya çalışsa da babasına durumu kabul ettirememişti. Yıl sonunda çocuklarında gördükleri değişim ve öğretmenlerin onun hakkında söyledikleri sonucunda ise büyük bir şok geçirdiklerini tahmin etmişsinizdir.

"Her Çocuk Özeldir" ve keşke bu özel durumu kontrol edebilecek, onlara gereken özeni ve bakımı verebilecek ebeveynlere ve eğitimcilere sahip olabilsek. Sorunu erkenden fark edebilmek,  gerektiği şekilde davranabilmek çocuk açısından öyle önemli ki Ishaan'ı izlerken bunu her saniyesinde kendi gözlerinizle görebileceksiniz. Mutlu bir çocuğu hayata küstürmenin birçok farklı yolu var Ishaan da ondan beklenenleri karşılayamadığını düşündükçe her şeyden uzaklaşıp kendi içine kapanıyor.

Çocuklarımızı genel değil her birini kendine özel değerlendirmek ve böylece sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirebilmek sadece onlar için değil dünyamızın geleceği için de önemli. İlk olarak aileler bilinçlenmeli, öğretmenlerin durumunu hiç söylemiyorum bile. Onların bu durumu fark edememeleri gibi bir ihtimali düşünmek bile istemiyorum. 
Hint Filmleri Festivali'nin bu ayağındaki filmi eminim ki birçoğunuz izlediniz ama izlemeyenler çok vakit kaybetmeden izlemeliler değil mi? Yorumlarınızı merakla bekliyor ve sizlere Yeliz'in film hakkındaki yorumlarını bırakıp kaçıyorum. Yeliz'in yorumu için tık tık lütfen ;)

4 yorum:

  1. Harika anlatmışsın Sinem'cim, gerçekten olağanüstüydü mesajları. <3
    Ellerine, kalemine, kalbine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkimizin de :) Galiba ben bu Hint filmleri olayını baya sevdim ;)

      Sil
  2. İlk izlediğim Aamir Khan filmiydi.. Gerçekten bazı sahnelerinde gözlerim dolmuştu. Tekrar tekrar izlemeye değecek ve her izlediğimizde çıkaracak bir ders bulabileceğimiz filmler olması ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle aynı fikirdeyim :) Dilerim benzerleri çoğaldıkça çoğalır ve kaliteli filmlerle karşılaşırız.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.