Sırça Köşk - Sabahattin Ali

Kitap Ağacı ile şubat ayı kitapları Sırça Köşk ve Sevda Sözleri olarak seçildi. Sırça Köşk, 1940 larda yazılmış, kısa hikayelerden oluşan bir kitap. 1940 lar Türkiye'sinin sorunları net bir dille, "aman o ne der?", "ay şu böyle yapar!" gibi nedenlere takılmaksızın açık sözlülükle yazılmış. İşte tam da bu yüzden zamanında "YASAKLI KİTAPLAR" kategorisindeymiş.

Hikayeleri okuduğunuzda bunun neresi yasaklanmış ki diyeceğinize eminim ama işte içerisindeki hikayeler gibi "sansür" uygulaması da günümüzde aynen devam ediyor. Kimi kitapları yasaklatıyor, kimi haberleri kestiriyor, kimi gazeteleri ele geçirmeye çalışıyor, vs vs ...
40'larda yazılmış bir kitabın içeriğinin günümüze de böylesine uygun olması şaşıracağınız bir nokta. Bir memleket hiç mi bir adım öteye gitmez Allah aşkına?
Neyse kitaba geri dönersek; ben en çok sonlara doğru "Masallar" olarak ayrılmış bölüme bayıldım. Masallar bölümündeki "Sırça Köşk" ise kesinlikle her Türk vatandaşının okuması, üzerine düşünmesi, başkalarına anlatması, anlamayana üstüne basa basa açıklaması gereken bir masal. Zamanında yasaklanmasının nedeni de eminim kitaba da adını veren bu masal.
Eğer okumayanlar varsa acilen edinin. Mazallah belki yine yasaklanır. Yasaklanmadan okumuş olursunuz. Neyse ki beynimizdekilere sansür uygulamak için teknoloji o kadar ilerlemedi. Keyifli okumalar ve aydınlanmalar dilerim :)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.