Snowpiercer

Dünya küresel ısınma sonucu hızla soğumakta ve insanlar da büyük bir hızla ölmektedir. Olacakları önceden gören, trenlere küçüklüğünden beri takıntılı Wilford öyle bir tren inşa eder ki içinde yüzlerce insan yıllarca yaşayabilir. Tabii bu trenin içinde de zenginler, fakirler, işçiler, hizmetçiler kısacası dünyadaki her sınıf bulunacaktır.

Dünya düzenini çok farklı bir açıdan gözler önüne seren Snowpiercer'ı izlediğinizde keyif alacağınızı şimdiden söyleyeyim. Upuzun bir tren düşünün ve son vagonları fakir halka ayrılmış. Neredeyse hiçbir şeyleri yok ve sadece neyden yapıldığı belli olmayan protein barlarıyla besleniyorlar. Bir gün bu barlardan birinin içinden mesajlar çıkmaya başlıyor ve bu ezilmekten sıkılan halk isyan çıkartmaya karar veriyor.
Daha önce zaman zaman çıkan isyanların başarısızlıkla sonuçlanması yüzünden planlarını çok dikkatli yapıp bir gün isyanı başlatıyorlar. Vagon vagon ilerlemek için yanlarına kapıların yapımında çalışan birini de alıp öne doğru hareket etmeye başlıyorlar.
Her vagonda kendi sefaletlerinibir kere daha anlayan ve daha da hırslanan grup sayıca azalarak ilerlemeyi başarıyor. Kapılar açıldıkça ağzınızın açık kalacağı sahneler göreceksiniz. Kimi muhteşem kimi ise korkutucu olacak.
Bunca insanın yıllarca bu tren içinde nasıl yaşayacağını başta akıl almasa da nüfusu kontrol altında tutmak için yapılan şeyleri öğrenince acımasızlık olduğunu düşüneceksiniz. Dünyamız üzerinde de doğal afetlerle, savaşlarla vs ile çok üreyen insan ırkının kontrol altında tutulduğunu düşünen ben bu kez üzüldüğümü itiraf etmeliyim. Matrix filmindeki gibi trenin sırları bazı el hareketlerinin anlamları ve birçok şey sonunda izleyici anlatılıyor.
Ve bu anlatımla dünyanın çarklarının nasıl döndüğü de sunuluyor izleyiciye. Maalesef güç hep üst tabakanın elinde ve alt tabakanın her zaman isyan etme şansı var ama bu isyan içeriden mi çıkarılıyor yoksa dışarıdan bir etki ile çıkarttırılıyor mu çok dikkat etmek gerekiyor.
İnsanın ne kadar acımasız, ne kadar hırslı, ne kadar çıkarcı olduğunu büyük ama aslında çok küçük olan bu trende görecek ve gözlerinize inanamayacaksınız.
Filmin ardından en azından bir 5 dk oturup düşünmek belki de en güzel aktivite olacaktır. Keyifli seyirler dilerim. Mutlaka izleyin.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.