Gazi ve Fikriye - Hıfzı Topuz

Biz Kitap Ağacı'ndan birkaç arkadaş 29 Ekim ve 10 Kasım arasında özel bir kitap okuyalım dedik ve Gazi ve Fikriye'yi okumaya karar verdik. Fikriye'yi hepimiz kulaktan dolma duyuyor ve belki de tanıyoruz sanıyorduk ama bu kitapla onu daha yakından tanıyabileceğimizi onu hissedebileceğimizi düşünmüştük. En azından ben düşünmüştüm diyeyim :)

Ne var ki "Gazi ve Fikriye" denilince sadece bu ikiliye dair bir kitap beklerken savaş anlatımları, komutanlar, delegeler ve daha birçok farklı kitapta ulaşabileceğim bilgilerle karşılaşınca hayal kırıklığına uğradığımı itiraf etmeliyim. Tabii ki Fikriye ve Atatürk'le ilişkisi hakkında bilmediğim şeyler de öğrendim. Hatta okuduğumda hayret ettiğim noktalar da oldu ancak dediğim gibi başlıkla içeriğin birbirini tutmaması beni üzdü. Kitapla ilgili tek eleştirim bu olabilir. Bunun haricinde çok akıcı, sayfaların su gibi ilerlediği bir kitaptı. Fikriye hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için çok tatminkar olmasa da tavsiye edebileceğim bir kitap. Keyifli okumalar dilerim.

14 yorum:

  1. O kadıncağıza çok acırım, sanırım Atatürk'ü seven herkes de aynı fikirdedir:( çocuktum ilkokula gidiyordum o zamanlar HAYAT mecmuasında iki tam sayfa hikayesini okumuştum, resmi de vardı, çocukken bile üzülmüştüm yaşadığı drama:( bazıları da intihar etmedi öldürüldü diyorlar ama Atatürk düşmanlarının kasıtlı çıkarttığı bir söylenti mi bilemiyorum..mezarının olmaması ise çok acı..:(
    mekanı cennet olsun :( tanıttığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de, onun adı geçtiğinde içim hep cız eder. Hep onunla olsa nasıl olurdu derim içimden. Bu yüzden de ilişkilerini çok merak ederdim. Çok fazla olmasa da merakımı giderebildim. İçine çok kapalı bir kadın olduğundan da bunun ötesini öğrenebileceğimizi zannetmiyorum. Fikriye sanıyorum Atatürk için hayata gelmiş ve onunla hayata veda etmiş. Hayata geliş amacı buymuş sanırım. Öyle inanmaya başladım artık.

      Sil
  2. Kitap Ağacı'nı ben de IG'dan takip ediyorum ve paylaşımlarda çokça rastladığım bir kitaptı. Anladığım kadarıyla kitabın ismi aşk hikayesinin en ince ayrıntılarına kadar detayları öğrenebilceğimizi düşündürürken, kitap Cumhuriyet'in ilan sürecini de anlattığı için biraz beklentinin dışına çıkmış gibi görünebiliyor. Ama yine de okumayı isterim listemde benim de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo Kitap Ağacı takipçileriyle bloğumda karşılaşmaya bayılıyorum :) Hangi ildesin? Buluşmalara da katılmalısın. Artık her buluşmada yazar ağırlamaya özen gösteriyoruz çünkü. Mutlaka hangi ildeysen o ildeki toplantıya katılmalısın :) Seninle tanışmayı çok isteriz.

      Sil
    2. İstanbul. Evet görüyorum etkinliklerinizi. Özellikle Ankara tam bir aile olmuş durumda :)

      Sil
    3. Evet Ankara'da çok güzel bir ritmimiz var. Dilerim hep böyle devam eder. Keşke Ekim'deki buluşmaya gelseydin. Ben ve bir arkadaşım organize etmiştik onu. En kalabalık Kitap Ağacı buluşmasıydı.

      Sil
  3. Bu kitabı ben de Fikriye'nin hayatını merak ettiğim ve Atatürk'e duyduğu aşkı anlamak için okumuştum. Tatmin oldum mu pek sayılmaz ancak Müjde'nin de dediği gibi hayatının bu şekilde sona ermesi beni çok üzmüştü. Aşk dolu bir hayat bu şekilde bitmeli miydi bilemem ama Atatürk'ü gönülden sevdiği bir gerçek. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Başka sefere inşallah, isterim tabi ki...

    YanıtlaSil
  5. bu konu benim de ilgimi çekiyor ve bulduğum tüm kitapları okuyorum nerdeyse,
    suskunluk nedeniyle bilgiye ulaşılması da kısıtlı elbette.
    sana ipek çalışlar'ın latife'sini önerebilirim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Okumaya çalışacağım Latife'yi de :)

      Sil
    2. bu kitabı okuduğmda ;Ne kadar büyük bir lider olursa olsun,annesini kıramayarak sevdiği kadından sessizce vaz geçen bir erkek evladın dramını gördüm.Belki Latife ile mutlu olamamasının ve boşanmasının sebebi Fikriye ye olan unutamadığı aşkıdır.Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda.

      Sil
    3. Ben Fikriye'ye bir aşk duyduğunu düşünmüyorum sadece ona özel bir sevgiyle bağlı. Bir kardeş sevgisi belki bir de Fikriye'nin ona karşı olan yoğun ilgisinden etkilenmiştir mutlaka. Latife'nin ise sadece eğitiminden ötürü Türk kadınına örnek olması amacıyla seçilmiş bir eş olduğunu düşünüyorum. Atatürk o kadar çok başka şeylerle meşguldü ki kimseye delicesine aşık olacak vakti yoktu. Yine de onu hoş edebilecek insan bence Fikriye'ydi çünkü gel deyince gelecek git deyince gidecek tek kişiydi onun hayatında. Bunlar benim kendi görüşlerim tabii ki :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.