Sana Gül Bahçesi Vadetmedim - Joanne Greenberg

Kitap Ağacı nisan ayı kitabımız Joanne Greenberg'ten Sana Gül Bahçesi Vadetmedim olmuştu. Taaa lise dönemlerimden beri adını duyup bir türlü zaman bulup okuyamadığım Sana Gül Bahçesi Vadetmedim çok sevdiğim bir kitap oldu.

Deborah belki de öylesine naif bir ruha sahipti ki geldiği dünyanın ona yaptığı haksızlıklara, kötü davranışlara, hor görmelere, kötü davranmalara dayanamadı ve kendisine bambaşka bir dünya yarattı. Gerçek dünyada istemediği bir şey olduğunda kaçabildiği bir dünya. O dünya onun barikatı olmuş diğerlerinin kendisini yaralamasını engellemeye çalışıyordu ve bizler ona "ruh hastası" teşhisi koyduk. Yıllar süren tedavi süreci ve Deborah'ın yaşadıkları, ona yaşatılanlar kısacası Sana Gül Bahçesi Vadetmedim içerisinde okuyacağınız her satır sizi "normal" kavramını irdelemeye zorlayacak.
Hep söylenir ya içeridekiler mi yoksa dışarıdakiler mi deli diye. Sizce hangisi? Acaba bizler mi normaliz yoksa onlar mı? Hayatta hiç ummadığımız darbeler, seviyesini bilmeyen insanlar, çıkar ilişkileri ve daha bir sürü sorunla karşılaştığımızda kaçıp kurtulmak mı normal yoksa karşısında durup savaşabilmek mi? Acaba biz de başka bir dünyaya kaçsak her şey daha kolay olmaz mı? Ve Deborah neden genele benzemek, hep bu dünyada kalmak zorunda kalıyor? İşte bu soruların cevabını istiyorum dostlar :) Cevabı olan bana gelsin ;)

6 yorum:

  1. Çok severek okumuştum bunu. Buarada zor sorular sormuşsun yanıtlarını da kimseden isteme bence inanılmaz kafa karıştırıyor :)

    YanıtlaSil
  2. Kuş kız ;) çok güzel bir roman ;)

    YanıtlaSil
  3. Sinemcim ben de lise birdeydim kitap bana geldiğinde. Bir arkadaşım okuyamamıştı ve bana istersen oku diye vermişti. Ben onun okuyamama deneyiminden korkarak o kadar dikkatli okumuştum ki kitabı, sayfalar dolusu not alarak gitmiştim anlayabilmek için. Hala aklımdadır, daha ruh hastalıkları ile ilgili hiçbir şey bilmezken bu kitaptaki her olaya şemalarla anlam vermeye çalışan halim.
    Bu arada bence bu kitap ismi karşıma çıkan en güzel kitap isimlerinden biridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o dönem hep gerilim kitapları okuyordum nedense o yüzden hiç elim gitmemişti ona. Tek türde saplanıp kalmanın ne kadar kötü olduğunu ancak öğrenebiliyorum ;)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.