Zorba - Nikos Kazancakis

"Ölmeden önce okumanız gereken 1001 kitap" diye bir cümle duydunuz mu bilemiyorum ama işte o 1001 kitaptan biri Zorba ve onu okurken neden bu titri hak ettiğini anlayacaksınız. Zorba, Nikos Kazancakis'in bir nevi kendisiyle hesaplaştığı, sorguladığı ve kendi için çıkarımlarda bulunduğu bir kitap ve Zorba bir şeyler anlatırken içimizden biriymişçesine bizi anlatıyor.

Satırları okurken Zorba karşınıza geçmiş de size öyle anlatıyor gibi hissedecek onunla sevinip, onunla üzülecek sonra da hep birlikte "Amaaannn!" diyeceksiniz.

Konuya dair bir şeyler söylemem gerekirse de kısaca şöyle anlatabilirim; kendisine bir maden ocağı miras kalan Basil isimli bir adamın Zorba'yı tanımasıyla yanına alması bir olur. Temelde kaba bir adam Zorba hayata öylesine bir bağla bağlanmıştır ki Basil'in umutsuzluklarla kaplı dünyasını bile değiştirmeye yeter. Zorba her zaman başımıza gelen kötülüklere, aksiliklere üzülmememiz gerektiğini bunlar sayesinde hayatı öğrendiğimizi savunur. Zaferlere ancak başarısızlıkları tadarak ulaşabileceğimizi söyler.

Hikayenin içine girmeniz başlarda belki biraz zor olabilir fakat içine girdiğiniz an Zorbanın yörüngesinden çıkamayacaksınız. Keyifli okumalar dilerim.

2 yorum:

  1. Müziğini biliyorsun di mi? Filmini izlersin belki şimdi de :) Hatta birlikte izleriz. Kulağımda hep o tını var.
    Bu arada sitende son okuduğun kitap bayağıdır Kinyas ve Kayra :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi bilmiyorum. Hatta filmi olduğunu da tesadüfen öğrendim. Birlikte izleyelim, zaman belirleyelim ;) Kinyas ve Kayra'yı sorma orada görüp elime alırım belki diye ellemiyorum ama şu ana dek bir işe yaramadı :))

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.