Kendine Ait Bir Oda - Virginia Woolf

Okunacaklar sırasında uzun zamandır bekleyen bir kitaptı Kendine Ait Bir Oda benim için ve Yeliz'in "Hadi birlikte okuyalım" demesiyle birden ilk sıraya geçiverdi. İyi ki geçmiş, iyi ki birlikte okumuşuz ve iyi ki Virginia Woolf bu kitabı yazmış.

Neden mi? Çünkü kadınlar yüzyıllardır her an evde olması gereken, ev işleri yapması gereken, diğer işlerden anlayamayacağı söylenen ve tüm bu nedenlerle her zaman hor görülen bir canlı olmak zorunda kaldı. Bugün farklı mı sanki? Elbette değil ve biliyorum her zaman hor görülen, Kendine Ait Bir Oda'sı olmadan yaşayıp ölecek binlerce kadın olacak. Kendine Ait Bir Oda ilk bakışta çok da anlamlı görünmese de aslında büyük bir şey. Küçücük, minicik de olsa sadece size ait bir oda ve orada yalnız kalıp istediğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Bir düşünün ne muhteşem bir şey değil mi?
İşte Virginia Woolf da kadınların hiçbir zaman kendilerine ait bir odaları olmadığından bahsediyor. Odan olmazsa yalnız kalamaz, yalnız kalamazsan hayal kuramaz, düşünemez ve düşünemezsen de yaratıcı olamazsın. İşte bu nedenledir hep erkeklerin icatları, yazarlık kariyerleri ve neredeyse tüm meslekleri kendilerine ait görmeleri. İşte bu nedenledir kadınların tarih sahnesinde hep "aşık" rolünde bizlere gösterilmesi.
Kadınım diyen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap olan Kendine Ait Bir Oda'yı babaların da kızlarına okutmaları ne kadar da güzel olur aslında...

14 yorum:

  1. çok merak ettiğim bir kitap bu. elimdeki bitince ilk alacağım kitap bu olacak. :)

    YanıtlaSil
  2. bende satın aldım heyecanla kitabımın gelmesini bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. Sinem şimdi okudum da tam bloğumu düzenlerken aklıma geldi. Bloglarımıza önerilen kitaplar filmler gibi bir gadget mi yaratsak aslında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bir şey? Tam anlayamadım :)

      Sil
    2. Mesela bu kitap ikimiz için de bir kült değerinde ya, bunun gibi örneğin 10 kitabı doğrudan gösterebilecek bir etiket gibi. Ama bende de tam oturmadı :) Bir düşünücem.

      Sil
  4. Virginia Woolf bir kez okudum ve çok zorlandım.Öneriniz üzerine bir kez daha deneyecem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevinirim fakat alacağınız zaman yayınevine ve çevirisinin iyi olup olmadığına dikkat edin bence. Çünkü aynı kitabı okuyan bir arkadaşım farklı bir çeviri olduğu için daha zor okudu. Bu nedenle Kırmızı Kedi Yayınlarından almanızı öneririm. Umarım bu sefer çok beğenirsiniz :)

      Sil
    2. aynı dertten muzdaribim alper emre has diye birinin çevirdiği basım yılı 2015 olanını aldım ve tam bir hayal kırıklığı ne anlattığını anladım desem yalan söylemiş olurum :( keşke bu önerinizi daha önce görmüş olsaydım.

      Sil
    3. İnanın çok üzüldüm ama kesinlikle Virginia Woolf'a bir şans daha vermelisiniz. Dediğim gibi Kırmızı Kedi Yayınlarını öneriyorum.

      Sil
    4. bugun kırmızı kedi yayınlarının çevirdiği kitabı alacağım tekrar okuyup yorumlarımı yazacağım :)

      Sil
    5. Harika, bu habere çok sevindim. Sevgiler :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.