Aziz Sancar'a Kimya Dalında Nobel Ödülü Verildi

Dna onarımı konusunda Nobel Ödülü alan Aziz Sancar'ı yürekten tebrik ettiğimi söylemeliyim. Kendisi yıllardır yurt dışında yaşasa da, doğduğu yerden ötürü, kendisini arayıp "Siz Arap mısınız?" gibi ilginç sorular yönelten basın mensuplarına "Ben Türk'üm!" yanıtı verebilen bir bilim adamı.


Aziz Sancar ; "En çok ülkem için sevindim."

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin telefon ettiğini aktaran Sancar, "Bana 'Arap mısınız, kısmen mi Türk'sünüz' diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC'ye söyledim, 'Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türk'üm' dedim. Güneydoğulu olunca bundan kaçamıyorsunuz ama kendimi öyle biliyorum, BBC'ye de söyledim size de öyle söylüyorum" diye konuştu.

Aziz Sancar'ın çalışmaları hakkında söyledikleri ise şu şekilde; "DNA onarımı insanı kansere karşı korumakta önemli. Çünkü kanser yapan etkenlerin çoğu DNA'yı bozuyor ve o yolla kansere sebep oluyor. Biz, 'DNA kendini nasıl onarıyor, hücreler kendini nasıl kansere karşı müdafaa ediyor', bunu aydınlattık. Ayrıca bu DNA onarımının bir de kanser tedavisi için önemi var. Çünkü kanseri tedavi etmek için kullanılan ilaçların çoğu, kanser hücrelerinin DNA'sını tahrip ediyor ve kanser hücreleri onu tamir etmeye çalışıyor. Biz de orada girişim yapıp kanser ilaçlarının daha etkili olmasına çalışıyoruz." 
"Ben Nobel Ödülü'nü DNA onarımı konusunda aldım. Bir de gündelik uyku düzenimizi, sağlık düzenimizi ayarlayan içimizde bir saat var. O saatin mekanizması üzerinde çalışıyorum. Bunların arasındaki bağlantıyı buldum. İkisinin bağlantısı da hem insanları kanserden kurtarmak hem de tedaviyi daha etkili kılmak için çalışıyoruz. Mayıs ayında bütün DNA genomunun onarım haritasını çizdik. Bunun tedavi için önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Onu geliştirmeye çalışıyoruz. Bu içimizde bulunduğunu söylediğimiz saat mekanizması üzerinde çalışan bir sürü bilim adamı var. Bu saat, dört gen tarafından kontrol edilir ve bir genini biz keşfettik. Ben bu Nobel'i, ya DNA onarımı ya da bu saat mekanizması üzerine alırım diye düşünüyordum." 

Şimdi biliyorum ki adam Türkiye'de bile yaşamıyor biz neden gururlanıyoruz diyenler çıkacak. Onlara sormak istediğim soru şu; Ülkemizde halen din üzerinden çeşitli vaatler verilirken, bilime yönelik okulları çoğaltmak yerine imam hatip okullarını yüceltirken hangi bilim adamlarının başarı kazanacağını düşünüyorsunuz? Elbette ki yurt dışında çalışacaklar çünkü orada imkan bulabiliyor, orada değer görüyorlar. Lütfen bu başarıya da çomak sokmadan önce bir durup düşünün. Tabii düşünebiliyorsanız!

Aziz Sancar'ın röportajının tamamına ve daha detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayın.

6 yorum:

  1. gurur duydum! ister yurt dışında yaşıyor olsun ister yurtta "ben Türk'üm" demesi yeterli!
    som cümlene de noktasına virgülüne kadar katılıyorum.
    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, keşke bizler gibi düşünen daha çok insan olsa. Sevgilerimle...

      Sil
  2. Merhaba
    Blogunuzu çok beğendim. Böyle bir bloga sahip olduğunuz için sizi kutluyorum.
    Sizi kendi bloğuma davet etmek istiyorum.
    Teşekkürler.

    http://beyazlimon.blogspot.com/.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim :) Beğendiğinize de sevindim.

      Sil
  3. Akademik camiadan uzaklaşan biri olarak, zamanında içinde yer aldığım ortam için şunu söyleyebilirim ki maalesef ülkemizde bilim insanı niyetinde olanlara değer verilmiyor, en basitinden fen edebiyatlar bile kapatılıyor kaldı ki yurt dışında en önemli bölümler, bilim insanlarının çıktığı yerler, eee nasıl gitmesin ki insan?, Nerede değer veriliyorsa, imkanlar sunuluyorsa orada olmak kadar ne normal olabilir ki? Röportajını okudum ve tv den görünce gururlanmamak mümkün değil :) Post güzeldi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Söylediklerinle hemfikirim. Kaynak neredeyse elbetteki orada çalışacak bilim adamları. Burada neden körelsinler ki?

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.