Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!


"Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!" dedi 28 Ekim 1923 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Hükümet istifa etmişti, ülke krizdeydi ama o ne yapacağına çoktan karar vermişti. Çankaya'da 92 sene evvel bu akşam, bu satırları yazdığım yerden birkaç kilometre ileride gerçekleşti her şey. 

Atatürk o gece sofraya davet ettiği en yakınlarına açıkladı bu kararını. O akşam o sofrada İsmet Paşa, Kazım Paşa, Fethi Bey, Kemalettin Sami Paşa, Halit Paşa, Rize milletvekili Fuat Bey ve Afyonkarahisar milletvekili Eşref Bey bulunuyordu. O dönem için olağanüstü bir karar olan Cumhuriyet'in ilanında her biri hemfikir oldular ve günümüz Türkiye'sinin temelini attılar.
Bugün mü? Bugün arama motorlarında 28 ekim ya da 29 ekim tarihlerini girdiğinizde karşınıza "4 gün tatil", "okullar tatil mi?", "otellerde doluluk oranı" gibi saçma seçeneklerle karşılaşıyorsunuz. Bir ülkenin değerlerinin ancak bu kadar saptırılabileceğini görünce içim acıdı ve bu önemli gecede aslında ne olduğunu yazmak istedim.
28 Ekim, 1923 senesinde pazar gününe denk gelmişti ve cumhuriyetin ilanının kararı verildi. 2015 yılında 1 kasım gününe denk gelen pazar gününün de cumhuriyetin korunacağı tarih olması dileklerimle. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.