Gençlik - Youth

Her geçen yıl fark ederiz ki hayat tahmin ettiğimizden de kısadır. Henüz küçücükken 30-40 yaşlarındaki insanlara bakıp içimizden "Ovvv ne kadar da büyük" diye hangimiz geçirmedik ki? Oysa kendimiz geldiğimizde o yaşa "daha hiçbir şey yaşamadım ki" ye döner içimizden geçen sözler. 

Youth ya da ülkemizde kullanılacak ismiyle Gençlik, bize bir hayat dersi niteliğinde ele alınmış.  İlerleyişi öyle güzel, öyle sakin, öyle göz doyurucu ki film bittiğinde baştan izlemek istedim. Oyunculuklar, çekilen mekan ve tabii ki kamera açılarıyla Alplerdeki o spa merkezinde ben de onlarla olmayı içimden geçirdim. Fred ve Mick iki çok eski dost ve dünürler. Ünlü bir besteci ve orkestra şefi olan Fred, ona asistanlık yapan kızı Lena, kariyerinin son filmi için çalışmalarına hız vermiş olan Mick ve Mr.Q isimli bir filmde bir robotu canlandırmış, ve bu rolle anılmaktan çok sıkılmış Jimmy kendi hayat çıkarımlarını yapmaktadırlar. 

Fred ve Mick sık sık çıktıkları yürüyüşlerde geçmişlerine dair sohbetler ederken, Lena Mick'in oğlu tarafından terk edilince kısa bir depresyona girer ancak kendine gelmesi uzun sürmez. Tüm bunların çevresinde sürekli spadaki herkesi izleyerek kendine yeni bir bakış açısı bulmaya çalışan Jimmy ise sonunda aradığını bulacaktır. 

Fred sürekli İngiltere Prensi Philip'in doğum gününde orkestra şefliği yapması için rahatsız edilmektedir. Diğer yandan Fransa'dan da ısrarla bir biyografi yazması istenmektedir. Her birini her seferinde reddetse de her iki taraf da ısrarından vazgeçmez. Birbirlerine hep güzel şeylerden bahsettiklerini her fırsatta söyleyen Fred ve Mick bize arkadaşlığın, dostluğun ne kadar derin ve özel bir olgu olduğunu hatırlatırken, etraflarında dönen olayları yaşlarının getirdiği sükunet ve sakinlikle izliyorlar. Biri duyarsız olmakla suçlanırken diğeri son filmlerinin aslında hiçbir şeye benzemediği gerçeğiyle bir tokat gibi tanışıyor. 

Filmdeki aşk olgusu ise ele alındığı her sahnede sizi derinden etkileyecek. Genel bir kanı olan güzellik kraliçesi=aptal inancına sıkı bir tekme atıp, unutkan olmanın kimi zaman ne kadar da güzel olduğunu göreceksiniz. Yapılan ince espriler sizi hem bir komedi filmindeki kadar güldürüp hem de bir dramdaki kadar düşündürecek. Yani sadede gelirsem Gençlik - Youth izlenmeden bu hayattan gidilmeyecek ;) İyi seyirler dilerim.

4 yorum:

  1. Oscar Favorite'in de favorilerinden olan Youth yılın en iyilerinden ve sen de her zaman ki gibi çok güzel yorumlamışsın Sinemciğim çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Alpercim :) Zaten senin tavsiyenle izledim ve her zamanki gibi kaliteli bir film izledim sayende.

      Sil
  2. İadeyi ziyarete geldim :) Blogunuzu takibe aldım. Nice güzel paylaşımlara.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.