Küçük Prens - The Little Prince

Büyük bir Küçük Prens çılgınlığını geride bıraktık ve böylece benim de Küçük Prens filmini yorumlama zamanım geldi bence :) Kitabı okumayan küçükler, büyükler, 7'den 70'e herkes önce kitabı okuyor sonra filmini izliyorsunuz anlaştık mı? 

Büyüdükçe kaybettiğimiz hayal gücümüzü, çocuk yanımızı ve yaratıcılığımızı hatırlatmaya çalışıyor Küçük Prens bize. Büyüyünce içine girdiğimiz soğuk, gri ve tek düze hayat her şeyi unutturuyor bize. İşe gidip geliyor ve hayatı es geçiyoruz. Gökyüzündeki yıldızlara bakmayı unutup, doğanın güzelliklerine sırt çeviriyoruz. Neden? Daha çok para kazanmak, kazandığımız parayı hep daha çok harcamak ve sonunda yine mutlu olamamak için. 

En son ne zaman gökyüzündeki yıldızlara baktınız? Ya da yere düşen bir yaprak en son ne zaman heyecanlandırdı sizi? Hiç bir gülle konuştunuz mu? Yıldızlar bir gün ortadan kaybolsa ne zaman fark ederdiniz? En son ne zaman ellerinizi bir ağacın gövdesinde gezdirdiniz? Betonlar arasında, harıl harıl çalışmamıza neden olan, etrafımıza bakmaya fırsat vermeyen bir sistem içerisinde yok olup gidiyoruz. Oysa ki mutlu olmak çok kolay. 

Küçük Prens'te çocuk olmak yasak biliyor musunuz? Çünkü çocuk olmak demek, hayal kurmak, gülmek, soru sormak ve mutlu olmak demek. Çocuklarımızı doğadan uzak, test kitaplarıyla, elektronik bir dünyada büyütüyoruz artık. Doğaya çıkıp arı gördüğünde korkan, böcek gördüğünde arkasına bakmadan kaçan, solucanlardan midesi bulanan çocuklarla dolu çevremiz. Oysa ki geldiğimiz yer, olmamız gereken yer orası.

Küçük Prens, küçücük bir kitaba ansiklopedileri dolduracak kadar güzel şeyleri sığdırmış bir başucu kitabı. Filmi ise belki de 2-3 ayda bir tekrar tekrar izlememiz gereken bir film olmuş. Her unuttuğumuzda bize bizi hatırlatması için, kendimizi rutine her kaptırdığımızda bizi yoldan çıkartması için, doğadan her kopuşumuzda aslında oradan geldiğimizi bize söylemesi için, Küçük Prens'i okuyun ve izleyin. 

"Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez."
Küçük Prens - The Little Prince


21 yorum:

  1. Kitabı tekrar okuyoruz, filmi de ilk fırsatta izliyoruz, anlaştık yani :)

    YanıtlaSil
  2. kitabını çok severek okumuştum. şu an bile yazını okuyunca kitabın kapağını yeniden aralayasım geldi. :)
    animasyonundan olduğundan bihaberdim. görünce sevindim. ^^

    YanıtlaSil
  3. Küçük Prensin İngilizce tercümesini, Türkçe birkaç tercümesini okumuştum, arada bir denk geldikçe okuyorum desem yalan olmaz aslında :) Filmi izlersem kitabın büyüsü bozulur gibi geliyor, izlesek mi, ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle güzel çekilmiş ki daha çok anlam katıyor bence :) Bir şans vermelisin diyorum ;)

      Sil
  4. Gerçekten çok güzl animasyon

    YanıtlaSil
  5. Kitabını ben de çok sevmiştim ama animasyonunu izlemedim en kısa sürede izleyeyim. Teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  6. Anlaştık!
    Dün baktım doğaya ama konuşmalarım yok ki…
    Çocuk olmak ne güzel!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika :) İçimizdeki çocuğu işte o yüzden hep yaşatmalıyız.

      Sil
  7. Bu animasyonu mutlaka izleyeceğim. Kitap harika çünkü. Artık çocuklarımız gerçekten farklı bir yöne doğru ilerliyor. Tespitlerinde haklısın:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka izle, herkese de izlet :) Bir kişide farkındalık yaratabilirsek ne mutlu ;)

      Sil
  8. Bu Küçük Prens ne zaman ve nasıl TEKRAR patladı anlamadım ben :)))
    Kesinlikle hakediyor o ayrı! Filmini ben de izlemedim!
    Böyle bir furya çıktığından beri anlamadığım bir şaşkınlıkla izliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uluslararası Bern sözleşmesine göre bir sanatçının telif hakları ölümünün üzerinden 70 yıl geçtikten sonra serbest kalıyor. Küçük Prens de yazarı dolayısıyla bu akıbete uğradı. Bu inanılmaz furyanın nedeni buydu yani ;)

      Sil
    2. Veee işte kafamdaki soruların cvbı, profesyonel bir şekilde cvplandı :)))
      Pek tşk ;) şimdi rahat rahat ilgilenebilirim :D

      Sil
  9. kıtabı okumadım bılıosun ama fılm cok ıyıydı :) yorumuna da bayıldım ama ben fılm yorumlama özürlüyüm kusra bakmayın artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah ben film yorumlamanın teknik durumlarına asla takılmam zaten. Bir film izlerken bana keyif veriyorsa ve kendimce bir çıkarım yapabiliyorsam o film benim iyidir ve elimden geldiğince güzel anlatmaya çalışırım o kadar :) Bu nedenle senin yorumunu beğendiğimden sen de benimkini oku istedim :) Geldiğin için teşekkürler.

      Sil
  10. Bu kitap bir kismi haric cok begendigim bi kitap ve herkesin kitapliginda mutlaka olmali bu her yaşın kitabi.filmini izlemedim bazen kitaptan filme donusen yapimlar kitaplarin büyüsunu bozuyor. Blogunuzu takibe aliyorum tabiki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de genellikle aynı görüşteyim fakat bu film kesinlikle kitabın büyüsüne büyü katıyor. Bence mutlaka izlenmeli hele kitabı okuyanlar mutlaka izlemeli :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.