Şah Mat - Pawn Sacrifice

Her zaman "ne çok zeki ol ne de geri zekalı." derler duydunuz mu hiç? Bu önemli sözü bu filmi izlerken tekrar tekrar andığımı söylemeliyim. Çok zeki olmak peşinde deliliği de getiriyor çünkü. Pawn Sacrifice, Şah Mat Bobby Fischer'ın hayatına bir pencere açıyor ve bizlere bir dehanın hayatını kendisine nasıl zorlaştırabileceğini gösteriyor. Peki kimdir bu Bobby Fischer? 

1972-1975 yılları arasında 11. Dünya Satranç Şampiyonu ünvanını taşımış, Amerika'nın yetiştirdiği tek dünya satranç şampiyonudur. Amerika'da doğmuş olmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarılmış ve hayata gözlerini bir İzlandalı olarak yuman hayatına mutlaka bir bakış atmanız gereken tarihi şahsiyetlerden biridir. 6 yaşında satrancı öğrenip kafasına en genç dünya satranç şampiyonu olma hedefini koyan Bobby Fischer, satrançta oynadığı özel hamlelerle tarihe geçmiş ve bu hamlelere Fischer Humması adı verilmiştir.

Büyük dehasının ardında, beyni birçok olmayan şeye takılan Fischer bu nedenle şampiyonalarda sık sık ortadan kaybolmuş, rakiplerini ve ülkesini çeşitli zor durumlara sokmuş ve maalesef sonunda kendisini tamamen kaybetmiştir. Film boyunca büyük bir hırsa, kibre ve tahmin edilmesi güç üstü kapalı oyunlara tanık olacaksınız. Neyi gerçekten yaptığı, hangi hareketinin numara olduğu pek belli olmayan Fischer gibi bir adam geçmiş bu dünyadan ve ben yeni haberdar oluyorum. Karaktere hayranlığımı en üst seviyelere çıkaran Tobey Maguire'ın oyunculuğuna da şapka çıkarmadan geçemiyorum.

Filmden çok karakterden bahsetmemin sebebi filmden çok etkilenmem. Bu nedenle bu film mutlaka izlenmeli, hele satranç severler hiç ertelememeli. Keyifli seyirler dilerim.

8 yorum:

  1. Ömürcek adam sen nelere kadirsin !
    Edward Zwick'ten beklenmeyen hamle .. İndirdik izliycez..
    mersi.

    YanıtlaSil
  2. Geçen bu filmin afişini gördüm ama beni pek çekmemişti aslında güzel filmiş izleyeceğim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Daha geçen hafta Stefan Zweig'in Satranç kitabını okumuşken bu filmin yorumunu görmem güzel bir tesadüf oldu. 2016'da izleyeceğim filmler listesine aldım.

    YanıtlaSil
  4. Satrancı severiz! Özellikle eşim! Bu filmi izleyecektik atlamışız!
    Çok güzel anlatmışsın.
    Onun örümcek adam olduğuna inanamadım :) Bakalım oyunculuğu nasıl? Fotoğraflar harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben izlerken bile inanamadım. Vay bee ne güzel oynamış, bu gerçekten Örümcek Adamı da oynamış mıydı falan dedim kendi kendime :) Satranç seviyorsanız eminim bu filme bayılacaksınız.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.