Televizyonları Kapatmanın Zamanı Gelmedi mi?

Bundan yaklaşık 6 ay öncesine kadar çok ama çok iyi bir televizyon izleyicisiydim diyebilirim. Akşam haberlerini kaçırmaz, yarışma programlarını takip eder, zevkime uyan dizileri falan sürekli izlerdim. Sonra ne mi oldu? Vaktimi boşa harcadığımı ve beni mutsuz ettiklerini fark ettim. Hem şöyle bir düşünelim lütfen bunlar bize ne katıyor ki?

Evet, evet biliyorum çoğumuz evde bir ses olsun diye sabahları kalkar kalkmaz televizyonun açma tuşuna basıyoruz, izlemiyoruz aslında. Peki televizyon yerine siz işlerinizi hallederken arkada bir radyo kanalının açık olmasına ya da sevdiğiniz şarkıcının şarkılarının size eşlik etmesine ne dersiniz? Bizleri birer uyuşturucu bağımlısı gibi televizyona bağlayan ve bizlere yozlaşmış tartışmalar, seviyesiz konuşmalar ve amaçsız bir topluluktan başka bir şey göstermeyen bu programlardan özgürleşmek istemez misiniz? 

Bizi sürekli birbirimizle yarışmaya zorlayan bu amaçsız programlar günlük yaşama da yansıyor eminim. Fotoğrafları özellikle de seçmedim, beş dakikalık bir araştırma sonucunda önüme çıkanlar bunlardı. Yılların bağımlılığından uzaklaşmak elbette zor olacak hepiniz için ama önünüzde çok fazla seçenek var sakın unutmayın. İşlerinizi yaparken evde ses olsun diye radyoyu açtık tamam ama ya işler bitince? Bu kez imdadımıza kitaplar yetişebilir. Mutlaka ama mutlaka ilginizi çekecek olan bir tür ve bir yazar bulacağınıza eminim. Hem çocuklarınızın kitap okuması için neler yapabilirim diye düşünürken sizin hiç kitap okumamanız komik olmuyor mu biraz? 

Ay yok okumak zor diyorsanız her şey sizler için; sesli kitaplara bayılacağınıza eminim. Tıpkı televizyonda izlediğiniz diziler gibi sizleri başka dünyalara götüreceğine de emin olabilirsiniz. Haydi, büyük bir uyanışın yaşandığı dünyada siz de beyinlerimizi uyuşturan şu kutudan kurtulun. Gözlerinizi pencerelerinize çevirin ve dışarıda sizi kocaman bir dünyanın beklediğini görün. Daha mutlu olacağınızın garantisi benden ;) Sevgi dolu günler... 


32 yorum:

  1. Hocam bende bu konuda size katılıyorum.Benim bloğumdada buna benzer bir yazı var.Okumanızı tavsiye ederim. http://veyselgurbulak.blogspot.com.tr/2016/01/teknoloji-bagmllg-ve-insanlar.html?m=1

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yazmışsın. Televizyon izlemekten pek hoşlanan biri değilim. Haftada toplamda en fazla 3 saat falan izliyorumdur ve insanları gerçekten o saçma sapan tartışma programlarının mutsuz ettiğine inanıyorum. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Çok haklısın. Oradan kurtulabilirsek daha mutlu ve yaratıcı bir toplum olacağımıza inanıyorum.

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık ^^ Radyo tiyatrosu da çok keyifli oluyor bu yazıyı okuyanlara tavsiye ederim :3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki yazmışsın evet, ben de çok severim radyo tiyatrosunu. Artık bize hiçbir şey katmayan bu bağımlılıktan kurtulmalıyız.

      Sil
  4. Hepsi zaman kaybından başka şey değil. Büyükler der ya aptal kutusu diye televizyonlar için.Bence de haklılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onların zamanında daha izlenebilir şeyler olmasına rağmen öyle demişler, ne de güzel demişler.

      Sil
  5. Ahh ne güzel bır harelet baslasın tabı gec bıle kalındı. 19 yasımdan berı tasıdnıgım hıc bır evde TV olmadı ıhtıyac da duymadım. Tv ler yanı bır ıhtıyaca bınaen edınılen seyler degıl bence. Internette ıstedıgımız herseyı bulabılırız maksat neyse ordan da halledılebılır. Bır de artık TV lerın oncekı nesılde kaldığını düşünüyorum ben sahsen yenı nesıl degılım ama annemlere gıttıgımde tv den oyle sıkıloyorum kı sabredemiyorum ıskence gıbı. seyretmek ıstedıgın neyse ac ınternetten ıstedıgın yerlerıne bak ıstedıgın yerlerını atla... ısın mı var durdur sonra ıstedıgın zaman caarsın tekrar devam edersın... Bu rahatlık varken hala makıne olarak TV almak eve mantıksız gıbı. Bıraz da alışkanlık gıbı dusnuyorum TV yı evdekı Vıtrınler gıbı. E almısken de ınsanlar kullanıyım barı dıyıp seyrediyorlar heralde. Dıger yandan etık olarak toplumd ayarattıgı ckuntu bambaşka bır konu... Ellerınıze sağlık güzel bur konuya degınmıssınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alında ben de evimden televizyonu çıkarmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım. Faydasız şeylerden kurtulma zamanı. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  6. Televizyonu kapatma zamanı geldi de geçiyor bile maalesef...kaliteli izlenecek ne var diye düşündüm ben de bir an kesinlikle sadece haberler diyebilirim.o da hepsi değil tabiki..

    Trt nin belgesel kanalı ve bir iki kanalı dışında ben de neredeyse hiç izlemiyorum.Allahtan internet var.Yabancı diziler hem daha kısa hem de inanın çok daha dolu.Aile bağlarını bizden çok daha güzel anlatan dizileri var mesela.
    Radyo kesinlikle harika bir alternatif.Radyo dizilerine bayılıyorum.Farkındalık yaratabilsek çok güzel olur ama çok zor maalesef!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de birkaç televizyon kanalından başka hiçbir şey izlemiyordum tamamen uzaklaşmadan önce. Ve dediğin gibi artık her şeyi internetten izleyebildiğimize göre televizyona hiç ihtiyaç yok. Yavaş yavaş yaratabiliriz bence. güç bizim elimizde ;) Teşekkürler.

      Sil
  7. Gündüz televizyonu asla açmıyorum ama saat yedi olduğu zaman Fox tv'yi açıp haberleri izlemezsem kendimi rahat hissetmiyorum. Haberlere olan sonsuz güvenimden değil ama Fatih Portakal'ı sevdiğimden ve desteklediğimden. Takip ettiğim birkaç dizi ve program da var, evet. Onlar da Güldür Güldür ve Poyraz Karayel. Ama, daha dün gece başıma gelen bir olayı ben de kendimi tutmasam bloğuma yazıyordum. Gece iki gibi, burada yazı yazarken sırf uyumamak için rastgele bir kanalı açtım ve saçma sapan bir yarışma başladı, inan adını bile hatırlamıyorum. Ama oradaki kızları ve erkekleri, konuşma tarzlarını, kız kıza dans edip erkeklerin dedikodu yapmasını vs. izleyince tüylerim diken diken oldu. Hatta açıkçası "Allah belanızı versin!" dedim. Yeni yıl gecesinden beri içimde uhde şuraya tv ile ilgili bir yazı yazmak. Yeni yıla da ilk kez tv izleyerek girdik malum nedenlerden. Acun'un en düzgün programı sayılabilecek müzik programını izliyorduk. Yahu, dört jüriden biri de yeni yıl dileklerinde ölümler olmasın, barış istiyoruz demez mi? Hadi bunu dediklerinde hümanist değil de hdp yanlısı diye yaftalanacaklar diyelim, Şehit haberi istemiyoruz da denmez mi? En buna yakınını Göhkan söyledi, o da kendi yaptığı müziğe hiç yakışmayacak bir piyasa ağzıyla. Diğerleri koyun gibi gözlerle "Aşk istiyoruz AŞK AŞK AŞK" Evet, valla yıl oluyor 2016 tek derdimiz aşktı. Onların tek derdi aşk olabilir gerçi, bir konseri iptal olunca sülalemizin mal varlığından çok para kaybeden sonuçta biz değiliz. Sinirden köpürdük tv karşısında. Yeni yıla da aha böyle girdim. Yine sinirlendim, Hay Allahım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haberler de sinirlerimi zıplattığından haber saatlerinde de tv açılmıyor. Zaten Fatih Portakal da çok sıkıştığında kıvırabildiğinden onu da sevmiyorum artık :( Benim de geçenlerde internette önüme "nasıl basıldılar?" diye bir video düştü. Big brother'danmış, başladığından bile haberim yoktu. Videoyu açtım ve izlerken o kızla erkeğin konuşmalarına mı davranışlarına mı şaşırsam bilemedim.
      Seviye yerlerde. Televizyon yerine bir projeksiyon perdesi ve cihazı edinmeye karar verdim ;)
      Sinirlenme :) Tüm hayal ettiklerimiz olacak. Güç bizde ;)

      Sil
  8. Radyo Voyage, benim günlük çalışmalarıma fon müziği yapan şahane bir kanal. Televizyonların gündüz programlarında seviye yerlerde sürünüyor gerçekten de, rating sistemi değiştikten sonra kaliteli diziler de birer birer silinmeye başladı. Cehaletin yükselen değer olduğu günlerden geçiyoruz maalesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah maalesef. Cehalet çok moda bu günlerde. Radyo Voyage'ı yazdım kenara teşekkürler :)

      Sil
  9. Ben yıllardır izlemiyorum inanın. Kitap, müzik el işi en güzeli sadece doğru bir haber kanal ve ssati yeterli.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisini yapıyormuşsun. Ben de o yolda ilerliyorum. Meğer hayat ne kadar güzelmiş.

      Sil
  10. Türkiyede işler çığrından çıktı zaten. Bence biliçli yapılıyor bu saçma programlar. İnsanları saflaştırıyor. Başka şeylerle ilgilenmiyorlar böylece. Haberler desen artık objektif bir kanal var mı ki. Özgür değiller bir kere:( Tv izledikçe morali bozuluyor insanın. Saçma sapan moda , evlilik programları izliyor insanımız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki bilinçli. Saçma sapan programlarla uyuşturulmuş ve kafası karışmış bir toplum yaratıyorlar. O yüzden bu duruma karşı çıkmanın vakti gelmiştir bence :)

      Sil
  11. 7-8 yil oluyor ben TV izlemeyeli. O yüzden evde hala daha o eski, sandik gibi televizyonlardan vardir benim evde. Bazen utanirim misafirlerden "niye hala plazmalari yok bunlarin" diye düsünecekler diye:) (TV acilmasindan da pek hoslanmam zaten misafirler olunca, ya da misafirlige gidince)
    Istedigim herseyi internetten buluyorum zaten, laptoptan izliyorum. Bazi izledigim programlar vardir ama tek tük. Hangileri oldugunu söylemiicem ama, utanirim. Yok , lütfen israr etme, söylemem:)) (yaa ama valla Umut'a istedigi gíbi bir talip gelecek mi, evlenebilecek mi cok merak ettigim icin...yoksa sey diil yani):))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Bir kere izleyince merak etmeden duramıyorsun. Suç sende değil ;) Yok yok kurtulucaz bu bağımlılıktan.

      Sil
  12. Artık çok saçma televizyon programları çıktı. Cidden artık Türk dizisi izlemez oldum. Yarışma programları tarzım değil zaten.

    YanıtlaSil
  13. Lütfen böyle bir hareket olursa aşırı derecede sadık olalım..televizyonlarımızı parçalayıp yakalım o derece yani :)

    YanıtlaSil
  14. gönülden katılıyorum her şeyden. aslında o kadar da zor değil, bu hadise bizime evde de oluyor 'gürültü olsun diye kanal açmak' ve tek yaptığı başımı ağrıtmak. altı seneye yakın televizyonla aram yoktur, bir tek pazar günleri western klasikleri vardır ona bakarız babamla ama artık internetin de yaşamımızda ön safta olmasıyla pazar kahvemizi internetten bir film seçerek eşlik etmeyi tercih eder olduk kimi anlar. gerçekten zor bir durum değil televizyon izlemeyi bırakmak, o kadar yapılacak çok şey var ki, bunu kuru gürültüye adamak üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. İnternetten zevkimize hitap edecek şeyler seçmek çok daha akıllıca artık. Dilerim bu durum tüm halkımıza yayılır. Çünkü televizyon zarar vermekten başka bir şey yapmıyor artık.

      Sil
  15. Ben televizyonu hayatımdan çıkaralı neredeyse 3 sene olacak. Kitaplarımla çok daha mutluyum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir şey yapmışsın Eral abla. Ben de aynı yolda ilerliyorum :)

      Sil
  16. Ennnn sevmediğim aygıt televizyon... Bir tek film izlemeyi seviyorummmm. Gerçi bizde bu aralar kızımdan dolayı TRT Çocuk izliyoruz devamlı ama az kaldı tv kapatmaya.
    En sevdiğim şeydir fonda müzik.. Hele o radyo Radyo Voyage ise. :)
    Ama yazınızı okuduğumda çevremde o kadar çook ki evlenme programını sıkı sıkıya takip eden..anlamıyorum gerçekten de anlamıyorum ne buluyorlar izlerken..
    hani bekar yada dul olursunuz ve evlenmek istersiniz. Yoktur çevrenizde de kimse... bakarsınız o zaman bu programa ama onun dışındakiler ne buluyor bilmiyorum.
    Deseniz ki bunlara "sevdiğiniz bir işle uğraşın; kitap okuyun, yürüyüş yapın, sohbet edin vs.." zamanım yok derler. Ev işleri tüm zamanlarını alıyormuş çünkü............
    Çok güzel içimizden geçenl ere tercüme bir yazı olmuş.
    Sevgiler, iyi akşamlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Başka bir şey yapmak için asla zaman yoktur ama televizyon izlemek için yaratılır o zaman. Aşacağımıza inanıyorum bunları da. Nereye kadar böyle gidebilir ki. Yorumunuz için teşekkürler. Sevgiler.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.