Mandela : Özgürlüğe Giden Uzun Yol - Long Walk to Freedom

Hakkında çekilen birçok filmin ardından yeni bir Nelson Mandela filmi bizlerle. Onu tanımayanlar için başından geçenleri özet halinde anlatan düz bir film bu seferki. Sadece Nelson Mandela'ya odaklanmamış eşi, Winnie Mandela'nın da yaşamak zorunda kaldıkları ve sonrasında neler yaptığını anlatmış bir film.

Idris Elba'nın muhteşem performansıyla gençliğinden yaşlılığına dek izlediğimiz Nelson Mandela filmde çok derinine inilmeden adım adım yaşadıklarıyla anlatılmış. Kocasının içerisinde bulunduğu hareket ve onun sonuna kadar arkasında yer alan eşi Winnie'ye yapılan işkenceler sonrası birbirini çok seven bu ikili çözümü farklı yollarda aramaya başlıyor.

Nelson Mandela barışı savunup bunun için şiddetten vazgeçmeleri, seçimlerde oy kullanarak görüşlerini bildirmeleri gerektiğini savunurken Winnie tek çözümün şiddet olduğunu savunur. Yıllar boyu durmaksızın akan kan Nelson Mandela'nın 27 sene boyunca tutulduğu hapishaneden çıkarılması ve o dönem yönetimdeki kişilerle yaptığı görüşmeler sonucunda son bulur. 

Bizlere yaşatılan her ne olursa olsun onlara cevabı onların yöntemiyle değil sevgiyle ve barışla vermemiz gerektiğinin en önemli örneklerinden ve savunucularından olan Nelson Mandela, filmin sonunda da şöyle diyor;
"Ben inandığım şeyler uğruna hayatımın en önemli 27 yılımı hapiste geçirmek zorunda kaldım. Eğer ben onları affedebiliyorsam siz de affedebilirsiniz."

Şiddetin hiçbir zaman doğru sonucu getirmeyeceğini yaşayarak öğrenen bu halkın dünyaya öğretebildiği bir şeyler olmalı. Gençlik döneminde kendisi de şiddete başvurmak zorunda bırakıldığını söyleyen Nelson Mandela yanlışının farkına ancak halkından insanların ölümlerini izledikçe varıyor. dünyanın güzel insanlarının da bu yaşananlardan ders çıkarması ve öğrenmesi en büyük dileğim. Affetmek, sevebilmek ve yaşadıklarımızdan ders çıkarmak her birimiz için en doğru yol.

Özgürlüğe Giden uzun Yol; Nelson Mandela ile ilgili daha derin bilgilere ulaşabileceğiniz bir film maalesef değil. Her şey yüzeysel ve bir tarih kitabından okuyabileceğiniz netlikte. Yine de yaşananlarla ilgili kabataslak bir bilgi bütünlüğüne erişebilirsiniz. Keyifli seyirler.

8 yorum:

  1. Baska mandela filmleri izledim. Belki karsilastirma olsun diye izleyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu diğerlerine göre biraz özet sayılabilir. Geniş bir zaman diliminden bahsediliyor.

      Sil
  2. Çok güzel bir filmdi izlemiştim ben de. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Mandela efsanesi haksızlığa uğrayan kahramanların geri dönüşündeki görkemi görmemek mümkün değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de çok görkemli geri dönüşler yaşanıyor bu tür halk kahramanlarında.

      Sil
  4. Merhabalar. Blog keşif etkinliğinden geliyorum.Sizi takibe aldım.Blogumada beklerim.İyi bloglamalar :) http://dogamucizelerii.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.