Florürden Neden Uzak Durmalıyız?

Uzun zamandır yayınlamak için hazırlandığım florür yazımla sonunda karşınızdayım. Ben de florürün zararlı bir madde olduğunu çok uzak değil sonbaharda, Kitap Ağacı Ankara'nın ağırladığı Fi, Çi, Pi kitapları yazarı Azra Kohen'in bizler için hazırlayıp sunduğu sunumda öğrenmiştim. Gözlerim fal taşı gibi açılmış ve bile bile bizlere verilen bu maddenin varlığına inanamamıştım. İstiyorum ki önce florür nasıl ortaya çıkmış ve nasıl kullanılmaya başlanmış ona bakalım. Ardından da bize neler yaptığına ve ne yaparsak florüre maruz kalacağımıza göz atalım.

"19. yüzyılda yaygın deyimle "şeytan zehri" olarak bilinen sodyum florür, fare zehri olarak kullanılıyordu. Birçok endüstri kolunun atık ürünü olan sodyum florür depolanması oldukça güç bir kimyasaldır.
Denizlerin dibinde depolandığında milyonlarca balığın ve deniz canlısının ölümüne neden olmakta, eğer toprağa depolanırsa nehirlere ve yeraltı sularına karışmakta ve toprağı zehirlemektedir. Metali yeme özelliği de bulunduğu için sodyum florürün depolanması için üretilen konteynırlar oldukça pahalıya mal olmaktadır.
20. yüzyılın ikinci yarısında, kapitalizm önderleri, bu zehirli atığın depolama maliyetinden kurtulmak için florürlü diş macunu masalını ortaya atmış, başta ABD olmak üzere dünya çapında bir dizi üniversitenin diş hekimliği ve halk sağlığı bölümlerinde diş sağlığı için florürün faydaları üzerine araştırmalar yönlendirmiş ve sonuçta her ülkede florürlü diş macunları diş hekimliği kuruluşlarının onayını almıştır.
Florür kullanımının karanlıkta bırakılan ilişkiler ağında ise çok daha ürkütücü bilgilerle karşılaşıyoruz. Florür, semap olarak bilinen, ilaç üretiminde kullanılan bir malzemeyi içeriyor. Bu ise florürün üretimiyle, sarin ve soman olarak bilinen sinir gazlarının üretimini mümkün kılıyor.
Bu üretimin geliştirilmesi ise 2. Dünya Savaşı sırasında Hitler Almanya'sında Yahudileri yok etmek için Zyklon B adındaki gazı üreten Alman kimya fabrikası IG Farben'de gerçekleştiriliyor. 
Nazi bilim insanları florürün içme suyuna karıştırılması için ilk deneyleri gerçekleştiriyor. Bu deneylerde içme suyundaki florürün beynin belli bir bölgesini uyuşturduğunu ve bireyin direnme gücünü kırdığını tespit ediyorlar. Bu keşiften sonra florür, Nazi toplama kamplarındaki içme suyuna karıştırılıyor."
"IG Farben, Nazi İmparatorluğu'nda, kendi toplama kampına sahip olan tek şirketti. Şirkete ait kampta on binlerce insan öldü. Milyonlarca insanın gaz odalarında "pratik ve masrafsız" şekilde öldürülmesini sağlayan Zyklon B Gazı IG Farben'e bağlı Degesh tarafından üretiliyordu."

Florür ve IG Farben isimli şirkete ait bilgiler Ali Kuzu tarafından kaleme alınmış olan Rockefeller Ailesi isimli kitaptan alıntılanmıştır. Bu alıntının ardından karşı karşıya olduğumuz tehlikeyi yakından inceleyelim.

Florürle karşılaşabileceğimiz yerler maalesef tahmin ettiğimizden de fazla. Şebeke suyu, diş macunu, hazır çorba, bebek maması, bulyonlar, teflonda pişmiş gıdalar, gazlı içecekler, hazır meyve suları, paketli - işlenmiş gıdalar, florürlü tuz, sigara bunlardan ilk olarak sayabileceklerim arasında. 
İsveç, Norveç, Finlandiya, Hollanda, Danimarka, Macaristan, Japonya, Çin, Avusturya ve Belçika gibi ülkelerde suya florür karıştırılması yasak. Türkiye'de de katılmıyor ancak pek çok ilimizin şebeke suyunda florür bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün içme sularında güvenli bulduğu florür miktarı 0,5 - 1,7 mg/lt. 

Florür, epifiz bezinde tahribat yaparak kişileri mücadele anında daha az aktif hale getirdiği tespit edilince bir kimyasal silah olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde bilinen sakinleştirici ilaçların %25'i florür içermektedir. 

Peki Florür bize neler yapıyor?

1 - Biyobirikim : Bir kimyasalın vücutta birikme eğilimine biyobirikim deniyor ve florür de biyobirikim kimyasallardan bir tanesi. Sağlıklı, yetişkin bir insan her gün maruz kaldığı florürün %50'si kadarını vücuttan atabiliyor fakat geri kalanı beyinde ve kemiklerde birikiyor. Bebek ve çocuklarda vücuttan atım oranı ise sadece %20. Kemiklerde biriken florür miktarı hayat boyunca artış göstererek ilerliyor.

2- Beyin (Epifiz Bezi) : Beyindeki florür birikimi davranış değişikliklerine ve ileri yaşlarda alzheimer hastalığına yol açabiliyor. Sinir sistemini ve epifiz bezini kötü etkilediği doğrultusunda yapılmış birçok araştırma var.

3- Düşük IQ : Vücuttaki florür miktarıyla IQ'nun ters orantılı olduğunu Çin, Meksika ve Hindistan'da yapılan araştırmalar ortaya çıkarmış. İçme suyunda bulunan 1mg/lt florür artışıyla 0,59 puanlık IQ puanı düşüşü yaşanıyormuş.

4- Üreme Sistemi : Laboratuar hayvanlarıyla yapılan araştırmalar sonucunda yüksek dozda florürün erkek üreme organlarına hasar verdiği ve kısırlığa yol açtığı tespit edilmiş. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre şebeke suyunda 3mg/lt ve daha fazla florür bulunan bölgelerde doğurganlık oranlarının düştüğü, erkeklerdeki testesteron hormonunun ortalamanın altına düştüğü görülmüş.

5- Erken Ergenlik : Yüksek dozda maruz kalınan florür Pineal bezini olumsuz etkiliyor. Bu bez pek çok işlevinin yanı sıra büyüme ve ergenlik süreçlerinden sorumlu bir bez. Araştırmalar gösteriyor ki içme suyuna florür katılan bölgelerdeki kız çocukları diğer bölgelerdekilere göre 5 ay önce adet görmeye başlıyorlar.

6- Tiroid Hormonları : Ukrayna'da yapılan bir araştırmada 2,3 ml/lt oranında florürün tiroid hormonlarında azalmaya yol açtığı görülmüş. Bu etki öyle etkiliymiş ki 20. yüzyıl ortalarında hipertiroidi (tiroid bezinin çok çalışıyor olması) hastalarına florür tedavisi öneriliyormuş.

7- Kemik Erimesi : Meksika'da yapılan bir araştırmada diş macunundaki florürle kemik kırılmaları arasında bağlantı olduğu ortaya çıkarılmış. İçme suyuna florür karıştırılan bölgelerde, çocuklarda görülen kemik rahatsızlıkları ve kemik bağlantılı rahatsızlıklarda iki kat artış kaydedilmiş.

8- Romatizma Belirtileri : Florürün kemiklerde birikmesiyle ortaya çıkan Skeletal Florozis isimli hastalık belirtileri romatizma ile kolayca karışabilen belirtilere sahip. Florür alımı kesildiğinde kolayca düzebilecek olan bu hastalık romatizmaya benzerliği nedeniyle gözden kaçabiliyor ve erken tedavi şansı genellikle kaçırılıyor.

Florürden uzak durmayı seçmek bizlerin elinde. Şebeke suyuna bir şey yapamasak da diş macunlarımızı florürsüz olanlardan, içme sularımızı florür oranı düşük olanlardan seçebilir, ambalajlı gıdalardan uzak durmayı seçebilir ve yönümüzü tamamen doğala çevirebiliriz. Umuyorum yazıdan en az benim kadar memnun kalırsınız. Benim için dönüp dönüp açacağım ve sık sık paylaşacağım bir yazı oldu. Sağlıklı ve mutlu günler dileğimle :)

Yazıyı hazırlarken yararlandığım kaynaklar:

35 yorum:

  1. Daha once duymadigim bir konu.elinize saglik aciklayici bir yazi olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim. Duymayanlara ulaşabilmek daha güzel. Florür içeren maddelerden uzak durmanız dileğiyle. Sevgiler :)

      Sil
  2. Çok güzel bir konu olmuş canım. Ben de çocuklar için glorürsüz dil macunu seçiyorum. Hatta bir yazımda buna değindim ama florürün dişler için faydalı tutulması halinde zararlı olduğunu öğrendim. Bunu da postun altına bir diş hekimi blogger arkadaşımız yazmıştı. Ama şimdi bu kadar ayrıntılı bu yazıyı okuyunca emin olamadım. Sonuçta uzmanlar daha iyi biliyorlar. Yutmak çok tehlikeli ama dişe uygulanması nasıldır acaba. Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş canım. Tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştırdığım kadarıyla florürün diş çürümelerine faydası olduğuna dair hiçbir yazı yok ve söylediğin gibi yutulması çok tehlikeli. Açıkçası kendimiz araştırmaları takip etmeli ve okuyarak bilgilenmeliyiz. Artık birçok uzman da kim para verirse onun dediğine doğrudur diyor. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. korkunç bir bilgi :-(( florürün zararlarını biliyordum ama bu kadar detaylı değil çok iyi bir yazı olmuş .. uzun zamandır diş macununu florürsüz tercih ediyorum suya da dikkat edeceğim bakayım oranları kaçmış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmen her birimiz için bir tehdit ama direnci kırılmak istenen toplumlar için de bulunmaz bir kimyasal silah. Herkesi bilgilendirmek şart diye düşünüyorum.

      Sil
  4. a daha geçen gün okulda oğlum için dişlere flörür uygulamasının izin kağıdını imzaladık, babam diş hekimi, uzmanlar tarafından yapıldığında bi zararı olmaz yaptırın dedi :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüldüm :( Florür hakkında yapılan yeni araştırmaları herkesin takip etmesini ve incelemesini tavsiye ediyorum.

      Sil
  5. Acı bir gerçek:( florürün zararını öğrendiğimden beri ben de diş fırçalarken ayrıca dikkat ediyorum. Az miktarda sürüp yutmamaya gayret ediyorum. Çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Diş macununuzu florürsüz olanlardan tercih ederseniz ve sayımız gün geçtikçe artarsa büyük diş macunu firmalarının dikkatini çekebiliriz. Sevgiler.

      Sil
  6. Flörür hakkında çok faydalı ve açıklamalı bir bilgi olmuş gerçekten. Kelime anlamını az çok biliyordum ancak bu kadar tehlikeli olduğunu hiç bilmiyordum. :( Emeğine sağlık. Bile bile bize tehlikeli maddeleri kullandırdıklarına inanmıyorum, hepsi Sağlık Bakanlığı onaylı ürünler bir de diş macunu vs. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık hiçbir konuda yönetimlere %100 güvenmememiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü orada öncelik artık toplum değil, çıkarlar. Bu nedenle kim akıllı olup kendine dikkat ederse o kadar az hasarla kurtuluyor. Bu nedenle devlet onaylı da olsa artık iyice araştırmak gerek.

      Sil
  7. Bende florürün zararını ilk bir bitkisel diş macunu tanıtımından öğrenmiştim çok şaşırmıştım diş macunundaki florür yutmasakta 2 dakika vucut maruz kalınca florürü emer demişlerdi dişlerimizi de biliyorsunuz 2 dakika fırçalamalıyız ondan sonra florürsüz tercih ettim ama baksanıza bir çok şeyde mevcutmuş bunları bilmiyorduk hadi hepsini anladım bebek maması ne alaka nasıl izin verilir şok şok üzerine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasallardan biri olduğundan. Elbette ki artık florür içermeyenleri de mevcut. Sadece bilinçli birer tüketici olmalı ve böylece üreticileri ve firmaları da bilinçli olmaya zorlamalıyız.

      Sil
  8. Azra Kohen'in dediği şeyde sizin tabiriniz de çok net özetliyor kimyasal silah bunlar..ama gündelik hayat dediğim durum var ki malesef kaçamıyoruz bu ve bunun gibi tehditlerden tehlikelerden ama minimize etmek bizim bilincimiz ve ekonomimizin elinde.. duyarlı olunduğunda üreticiler de ona göre davranmak zorunda kalacaklar kesinlikle katılıyorum.. bilinçsiz toplum diye düşünüp yüklendikçe yükleniyorlar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir noktaya değindiniz evet, sağlıkla yaşamaya çalışmak bizi ekonomik yönden zorlayabiliyor çoğu zaman ama bu da bilinçsiz kesimin diğer ürünleri daha çok tercih etmesinden. Yaygınlaşmayan ürünler maalesef daha pahalı satılıyor. Yine de iyi bir araştırmayla onların da daha ucuzunu bulmak mümkün oluyor. Bir kişiyi bile bilinçlendirebilirsek ne mutlu. Sevgiler :)

      Sil
  9. Florür'ün zararlı olduğunu bilmiyordum.Farkettirdiğiniz için sağolun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim artık florürü hayatınızdan çıkarmak yolunda adımlar atarsınız. Ben teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş sayende çok şey öğrendim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. çok ama çok güzel yazı olmuş, çokça bilgilendim, teşekkürlerr

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir yazı. Florürsüz diş macunlarına, ambalajsız gıdalara ulaşmak aslında kolay ama şebeke suyu sorun. Bebek mamalarında da olduğunu bilmiyordum. Yeni doğan yeğenim için iyi bir araştırma yapmalıyım.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulardaki sorun evet ama ne kadar az florüre maruz kalırsak o kadar iyi. Suyu engelleyemiyoruz maalesef ama diğerlerinde tercih bize ait. Mamalarda kesinlikle çok dikkatli olun. Florür içermeyenleri tercih edin.

      Sil
  13. Gerçekten faydalı bir yazı, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. birde bunu okuyun. ingilizceden çevrilmiş halini paylaşıyorum. Florürasyon: Zehirli Adamların Sizi Korkutmalarına İzin Vermeyin

    Bob Sprague
    Mary Bernhardt
    Stephen Barrett, MD

    Florür, çoğu su kaynağında doğal olarak bulunan bir mineraldir. Florürasyon, doğal florür konsantrasyonunun yaklaşık bir kısmı flüorüre, bir milyon suya kadar ayarlanmasıdır. Floridasyon, diş çürümesinin önlenmesinde güvenli ve etkili olmasına rağmen, yanlış yol gösterici zehirli kişilerin korkutma taktikleri, pek çok topluluğu avantajlarından mahrum bırakmıştır.

    Birleşik Devletlerdeki florür dumanı geçmişi, doğal bir olgudan kopyalanan bir halk sağlığı tedbiri olarak eşsiz konumunun altını çiziyor. 1900'lü yılların başında Dr. Frederick S. McKay, dişlerin boyanmasına neden olan neredeyse 30 yıllık bir araştırmaya başladı ve dişhekimliği uygulamasını başlattığı Colorado'da yaygıntı. McKay, soruşturmasında bu durumu "Teksas dişleri" olarak bilinen Teksas da dahil olmak üzere diğer eyaletlerde yaygın buldu. 1928'de bu dişlerin, lekelenmiş olmasına rağmen, "tekli bir çürüme eksikliği" olduğunu ve hem boyamada hem de çürüme direncinde suda bir şey olduğuna karar verildi. 1931'de "bir şey" florür olarak tanımlandı.

    Halk Sağlığı Servisi daha sonra sudaki florürün miktarının leke çıkarmadan çürümeyi engelleyeceğini tam olarak belirlemek üzere devraldı. Dr H. Trendley Dean'in "shoeleather epidemiyolojisi" yılları, dört eyalette 21 ilde doğal olarak fluoridated su içen 7.000 çocuğun dişhekimliği durumunu izledi. 1943'te ideal miktardaki florürün milyon su parçası başına bir parça olduğunu bildirdi. Bu konsantrasyonun, aksi halde beklenebileceği kadar boşlukların üçte birine sahip olan sağlıklı ve çekici dişlere neden olduğu gösterildi- ve boyanma yok.

    Bir sonraki adım, su mühendisliğinin doğanın inanılmaz diş sağlığı faydasını kopyalayıp kopyalayamayacağını belirlemek oldu. Birkaç test sahasında, kamu suyunun florür konsantrasyonu milyon başına bir paya ayarlandı.

    Böyle bir test, komşu Newburgh ve Kingston, New York kentlerinde gerçekleştirildi. Her iki kentteki çocuklar önce diş hekimleri ve hekimler tarafından muayene edildi; Newburgh'un su kaynağına florür eklendi. On yıl sonra, Newburgh'lu çocukların, florürüzsüz Kingston'lara göre% 58 daha az çürümüş dişleri vardı. En büyük faydalar doğumdan beri fluoridated su içen çocuklar tarafından elde edildi. Diğer çalışmalar, çocukluk döneminde flor ile güçlendirilmiş dişlerin çürümeye kalıcı direnç göstereceğini gösterdi. Florürleşmeyi destekleyen kanıt olarak, binlerce topluluk faydalar elde etmeye çalıştı.

    YanıtlaSil
  15. Floridasyon muhalifleri CDC istatistiklerini belirtmek isterken, 12-15 yaşlarındaki ergenlerde floroz sıklığı 1986-87'de% 22.6'dan 1999-2004'te% 40.7'ye yükseldi. Tek başına ele alındığında, bu ifade gerçektir ancak yanıltıcıdır. Şüpheli, hafif ve hafif florozis ve çoğu orta floroz vakası neredeyse görünür ve hiçbir problem oluşturmaz. Buna ek olarak, florozisli dişlerin florozasız dişlere göre çürümeye karşı daha dirençli oldukları gösterilmiştir. Dişler aksine daha beyaz görünebilir, ancak ne çirkin ne yapısal olarak hasar görmüşlerdir. Dahası, birçok insan ekstra beyazlığın dişleri daha çekici hale getirdiğini düşünüyor. Hem görünüm hem de fonksiyonu olumsuz yönde etkileyen ciddi fluoroz, en iyisi fluoridated su içen insanlar arasında sıfıra yakın.

    Son yıllarda fluoridasyon çocuklarda% 20 ila% 40 boşluk insidansını, yetişkinlerde% 15 ila% 35 oranında azalmaktadır. Azaltma eskiden olduğundan daha düşük, muhtemelen geliştirilmiş diş hijyenine ve yaygın florür diş macunu kullanımına bağlı. Şu anda, 200 milyondan fazla Amerikalı florürlü topluluklarda yaşıyor. Ancak diğerleri, çoğunlukla zehirli kişilerin çabaları sayesinde, fluoridasyona uğramayan kamu su kaynaklarını kullanıyor.

    YanıtlaSil
  16. Zehirli Adamlar Nasıl Çalışır?

    Antifloridasyon uzmanlarının ("antis") temel tekniği büyük yalandır. Hitler tarafından rezil edildi, kullanması basit, ancak şaşırtıcı derecede etkili. Bu, fluoridasyonun insanların korktuğu kanser, kalp ve böbrek hastalığına ve diğer ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu iddia etmekten oluşur. Bu iddialar için destekleyici kanıt bulunmaması önemli değildir. Hüner onları tekrar etmeye devam etmektir - çünkü bir şey sıklıkla söylenirse, insanlar buna bazı gerçeklerin varolduğunu düşünmeye eğilimlidirler.

    Yalanın bir varyasyonu çamaşırhane listesidir. Yeterli "kötülükler" i listeleyin; savunucuların bir kısmına cevap verebilecek olsalar bile, hiçbir zaman listenin tamamını kapsamayacaklardır. Bu teknik, tartışmalarda, editöre mektuplarda ve televizyon haber raporlarında en etkili yöntemdir. Başka bir varyasyon da, floridasyonun işe yaramayacağının basit ifadesi. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, eskiden olduğu gibi, fluoridated ve non-fluoridated topluluklar arasında bozulma oranları daha az fark göstermektedir, yarar hala önemlidir. Gerçekten, Halk Sağlığı Servisi, toplumda fluoridasyon için harcanan her doların, diş faturalarında yaklaşık 50 dolardan tasarruf sağladığını tahmin ediyor.

    Herhangi bir anti kampanyada kilit bir faktör basılı maddenin kullanılmasıdır. Bu nedenle antis, görüşlerini yazdırmak için çok heveslidir. Bilim dergileri nadiren yayınlarlar, ancak çoğu yerel gazete, olguların onları destekleyip desteklemediğine bakılmaksızın azınlık bakış açılarını ifade etmeye isteklidir. Birkaç editör, antis'in yarattığı tartışmalara bile bayılıyor - okuyucu sayısını artıracağını düşünüyor.

    Anti "belgelerin" amacı, bilimsel tartışmaların illüzyonunu yaratmaktır. Genellikle güncel olmayan ya da bağlam dışındaki ifadelerden alıntı yaparlar. Belirsiz ya da yer bulması zor dergilerden yapılan teklifler genellikle kullanılır. Bir başka tercih edilen taktik, profluoridation bilim adamını yanlış alıntılamaktır ; bilim adamı protesto etse bile cevap, orijinal yanlış alıntıyı okuyanlara ulaşmaz.

    Yarım gerçekler yaygın olarak kullanılır. Örneğin, florürün fare zehiri olduğunu söylemek zehirin bir doz meselesi olduğunu göz ardı eder. Birçok madde (saf su bile olsa) büyük miktarda insanları zehirleyebilir. Fluoridated suda bulunan florürün miktarı kimseye zarar vermez.

    YanıtlaSil
  17. "Uzmanlar" sıklıkla alıntılandı. Bilimsel kimlik bilgileri olan, sadece her şeye karşı olan birini bulmak mümkündür. Bununla birlikte, floridasyona karşı konuşan çoğu "uzman", konuyla ilgili uzman değildir. Kuşkusuz, floridasyona karşı çıkan birkaç dişhekimi ve hekimi vardır. Bazıları, güvenilir ve etkili olduğunu bilseler dahi, bir tür hükümet ihlali olarak fluoridasyona itiraz ediyor.

    Innuendo, görünüşte duyarsız olmayan bir adımda kullanılabileceği için geniş bir itirazı olan bir tekniktir. Bazı antis floridasyonun "şimdiye kadar" güvenli olduğu, ancak uzun menzilli etkilerinin "henüz" araştırılmadığını iddia ediyor. Bekleyen oyun, antis'in, biraz daha uzun süre beklemenin, fluoridasyonun güvenliği hakkındaki "şüpheniz" in çözümüne yardımcı olacağını öngören ilgili bir patlamadır. Kuşkusuz, bazı antisler bu argümanı birkaç yüz yıl daha kullanmaya devam edecektir.

    Birkaç antis floridasyonun güvenli olduğunu kanıtlamak için bir "ödül" önerdi. 1970'lerde, 100.000 dolarlık bir teklif, profesyonellerin, "kanıtın geçersiz sayılması durumunda ödülün vericilerinin doğabileceği tüm masrafları karşılamak için" bir bağ gönderilmesi gerekti. Teklif, kanıtı kimin lehine karar vereceklerini belirtmedi ancak antislerin kendilerinin hakimleri tayin edeceğini varsaymak güvenli oldu. Ödülü toplamak için bir dava açılmışsa, mahkeme, teklifin bir mahkeme tarafından uygulanmaması gereken kumar bahisi olduğuna hükmetmiş olabilir. Böyle bir dava, tahvil ve yasal ücretler için en az 25.000 dolar gerektirebilirdi. Ancak kazanılmış olsaydı bile, paranın sponsorluğa katkıda bulunan bireylerden kazanılmış olacağına dair bir güvence yoktu.

    YanıtlaSil
  18. Korkunç sözler, herhangi bir anti kampanyaya zip ekleyecek. Sadece "kanser" ve "kalp hastalığı" gibi daha belirgin olanları değil, aynı zamanda "mongoloid doğumlar" ve "orak hücreli anemi" gibi daha özel terimler de var. Ekoloji kelimeleri de yararlıdır. Florür çağırmak, bir "kimyasal" (bir besin maddesi değil) çağrısı, zaten "kimyevi" olduğumuzdan korkan birçok Amerikalı'nın zihninde korkuya yol açabilir. Suyun kendisinin bir kimyasal olduğu gerçeği ve kimyasalların sorumlu kullanımının toplumumuz için son derece yararlı olduğu gerçeği, herkesi rahatlatmaz. Florür de "yapay" ve "kirletici" olarak adlandırılır ve "doğaya karşı" dir.

    Floridasyonun yalnızca doğal bir fenomeni kopyaladığı gerçeğine karşın antis, "doğal" florürün "yapay" florürden farklı olduğunu ve bilim adamlarının henüz bulamadığı bir "gerçek" olduğunu söyledi.

    Alternatif önermenin başka bir taktiği var. Burada antis, toplumun çocuklarına vermek isteyen ebeveynlere ücretsiz flüorür tabletleri dağıttığını önermektedir. Önerilen program "demokratik" gibi görünüyor, ancak halk sağlığı açısından etkili olmayacaktır. Çoğu ebeveyn, doğumdan oniki yaşına kadar gerekli olan 4.000 dozu uygulamak için motive değildir. Alternatiflerin savunması, çoğunlukla, suda fluoridasyon yenildiğinde alternatif bir programı destekleyecekmiş gibi konuşan "tarafsız" bir kişi tarafından yapılır. Bahse girme. Böyle bir savunma neredeyse her zaman bir propaganda manevrasıdır.

    Bir toplulukta floridasyon başladıktan sonra, antis başladıktan sonra meydana gelen her şey için "tüm-kötülük yanlısı" yargıcı-suçlayıcı floridasyona başvurabilir. Rakipler üzerinde geri tepen bu taktik örneği, 1 Haziran 1956'da floritlerin kentin su kaynağına eklenmesiyle birlikte Cleveland'da gerçekleşti. O gün, telefon görüşmeleri başladı: "Altın balılar öldü." "Afrika menekşeleri solgunlaşıyor." "İyi bir fincan kahve yapamam" "Köpeğim kabız." Bu şikayetlerin temeli fiziksel değil duygusal olmasına rağmen, bu sefer florür giderme masumiyeti sorgusuz kaldı. Son dakika sorunları başlangıcını Temmuz ayına erteledi!

    YanıtlaSil
  19. İnsanlar karar verelim"

    Antis'in hem yasama meclisleri hem de genel halk için en ikna edici argümanı kamu oyu almaktır. Yüzeyde, meseleyi çözmek için demokratik bir yol gibi görünüyor. Fakat antis yığını güverte ile uğraşıyor. İlk olarak, en fazla fluoridasyona ihtiyaç duyan insanlar -özellikle çocukları- oy kullanmazlar. İkincisi, halkı korkutmak için propaganda yapmakla seçmenleri karıştırmak zor değil. Ortalama vatandaşların iddia ve karşı dava taleplerini sıralamak veya hangi "yetkililerin" inandığına karar vermek için eğitim geçmişleri yoktur. Floridasyona karşı dönmek için, yalnızca tüm anti argümanlarını kabul etmeye gerek yoktur .Tartışmaların büyük kısmı, çoğu oy verenin zihninde şüphe uyandıracaktır. "İnsanlar karar verelim" diyen kimseler, karar vermek için demokratik bir süreç kullanmak istiyor gibi görünebilir, ancak birçok kişide deneyim isterler şehirler aksini göstermedi. Floridasyon bir referandum kazanırsa, olağan anti tepki başka bir referandum için çalışmaktır. Aynı konuda tekrarlanan referandumlara izin veren bazı topluluklarda, florür giderme giriş ve çıkışlarını yeniden başlatıp başlattı. Bu gerçekleştiğinde, sadece çocuklar değil, mükellefler referandumların masrafıyla uğraşıyorlar. Maalesef, araştırmalar halkın fluorürü desteklediği topluluklarda referandumların kaybolabileceğini gösteriyor. İnsanlar genellikle şeye karşı oy kullanmaya sandık başına gidecek değilsevmek. Pek çok referandumda önemli faktör, taraftarların destekçilerini harekete geçirebilme yeteneğidir. Amerikan Dişhekimleri Birliği tarafından 1998'de yapılan bir Gallup Anketi, "Topluluk suyunun florlaştırılması gerektiğine inanıyor musunuz?" Sorusuyla soruldu. Ankete katılanların% 70'i topluluk suyunun florür ile zenginleştirilmesi gerektiğini,% 18'i bulandırmadığını ve% 12'sinin kararsız olduğunu düşünüyor. Ancak, az sayıdaki sesli eleştirmen hala birçok toplulukta uygulanmasını engellemektedir.

    Kanser korkutuyor

    1970'lerin ortalarında, John Yiamouyiannis, Doktora . ve başka bir anti, fluoridasyonun kansere neden olduğunu iddia eden bir dizi rapor yayınlamaya başladı. Uzmanlar, bu raporların yanlış yorumlanmasına dayandığına karar vermişlerdirdevlet istatistikleri. Floridasyonlu ve florlaşmamış şehirlerde kanser ölüm oranlarını karşılaştırmışlardı, ancak her şehirde (endüstriyel kirlilik gibi) kanser ölüm oranını artırdığı bilinen çeşitli faktörleri göz ardı ettiler. 1977 yılına gelindiğinde, İngilizce konuşan dünyadaki önde gelen tıbbi ve bilimsel kuruluşlardan sekiz kişi tarafından yapılan bağımsız araştırmalar iddiaları çürütmüş ancak bugün halihazırda fluorürasyon düşünen birçok toplumda yüzen kişilerdir. 1990'da, sıçanların ve farelerin yüksek dozdaki florür dozlarına maruz bırakıldığı bir deneyden izinsiz veri yayınlanmasının ardından kanser yükü yeniden yükseltildi. Deney, Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsünün bir kolu olan Ulusal Toksikoloji Programı tarafından yürütülmüştür. Ajans' Bir US Public Health Service panelinin müteakip gözden geçirmesi , verilerin önemsiz olduğu ve fluoridasyonun kanser veya başka herhangi bir hastalık riski taşımadığı sonucuna vardı.

    Yanıltılmayın

    Bir halk sağlığı tedbiri olarak, fluoridasyon çeşitli şekillerde olağandışıdır. Bu, doğal olarak oluşan bir olgunun bir kopyasıdır. Güvenliğini ve etkililiğini belgeleyen makalelerle dolu kütüphaneler tarafından desteklenmektedir; bu durum diğer herhangi bir halk sağlığı ölçütünüzden daha fazla. Sağlık, bilimsel ve yurttaş grupları tarafından desteklenmekte olup, diğer tek önlem üzerinde anlaşmaya varılması pek mümkün değildir. Fakat en önemlisi, halkın oyuna sıklıkla uygulanan tek sağlık önlemidir. Eğer fluoridated su ile bir toplulukta yaşıyorsanız, kendinizi şanslı sayın. Yapmazsan zehirli kişilerin seni korkutmasına izin verme. Florürasyon hala modern bir sağlık mucizesidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu muhteşem bilgiler için çok teşekkür ederim. Yazıyı hazırladığım dönemde öyle detaylı araştırma yapmıştım ki gözlerime inanamamıştım. Elimden geldiğince herkese ışık tutmaya çalışıyorum bu platformdan. Dilerim ulaşabildiğim insan sayısı fazladır ki kendimizi koruyabiliriz. Sevgilerimle...

      Sil
    2. bence yukarıda ki yazıyı tam olarak okumamışsınız. çünkü yukarıda florün zararlı değil aksine dişler için faydalı olduğu yazıyor.

      Sil
    3. Okudum teşekkür ederim. Benim takıldığım nokta dişlere iyi gelmesi değil kusura bakmayın beyinlerimizi çürütüyor olması. Ayrıca dişlerinizi gereken zamanlarda macunsuz fırçalasınız, şekerli-tatlı besinler yemeseniz de onlar sağlıklı kalırlar (eğer genetik bir rahatsızlığınız yoksa). Sonuç olarak florürü kullanıp kullanmamak sizin elinizde en azından seçim yapabileceğiniz ürünlerde. Ben kullanmamayı seçiyorum.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.