Altınlı Kadın - Woman in Gold

Hikayenin gerçeklere dayandığı filmleri izlemekten çok keyif alıyorum. Üzerinde yaşadığım dünyada yaşanmış olaylara dokunuyormuşum hissi yaratıyor bende. Böylece kendime bir ben daha ekleniyor, bir bilgi daha öğreniyorum. Ne var ki gerçeğe dayalı hikayelerin içinden genellikle Nazi döneminde yaşanan acı dolu olayların çıkması da beni ayrıca üzüyor. Yine Nazi dönemi ve yine acı dolu bir hikaye, Altınlı Kadın.


Altınlı Kadın'ı bilirsiniz. Ünlü ressam Gustav Klimt'ın Adele Bloch-Bauer'i resmettiği ve günümüzde paha biçilemeyen ünlü tablosu bu filmin hikayesinin ana temasını oluşturuyor. Filmi izleyene dek böyle bir hikayenin varlığından bihaber yaşayan ben artık daha bilgiliyim bence ;) Klimt tabloyu yapar ve tablo Adele'in evinin en güzel köşesinde arz-ı endam etmeye başlar. Ailecek sanata çok düşkün olan Bloch-Bauer ailesinin evinde birçok ünlü ressama ait tablolar, müzik enstrümanları, mücevherler ve daha nicesi bulunmaktadır. Kısacası zengin bir ailedirler ve fakat bir suçları vardır; Yahudi olmak.

Ne kadar inanmak istemeseler de Nazizm yaşadıkları ülke olan Avusturya'ya da gelmiş ve Yahudiler bir bir öldürülmeye, evleri talan edilmeye ve kamplara gönderilmeye başlanmıştır. Bu cehennem gibi ortamdan daha yeni evlenmiş olan Maria kocasıyla birlikte kaçmayı başarır. Arkalarında öyle büyük anılar bırakmışlardır ki unutulması imkansızdır. Aradan geçen uzun yılların ardından Maria teyzesine ait olan bu tabloyu geri alma kararı verir. Avusturya'nın Mona Lisa'sı sıfatıyla anılan Altınlı Kadın tablosunu geri almak hiç kolay olmayacaktır.

Tüm bu mücadele sırasında sürekli eski günleri hatırlayan Maria Naziler tarafından ailesinin düşürüldüğü durumu elbette hiç affedemez. Evleri Nazilerce yağmalanıp, ev hapsine zorlanmışlar ve ülkelerinden kaçaklar gibi gitmişlerdir. Bu zorlu yolda desteği ise bir arkadaşının avukat oğlu Randy Schoenberg'de bulur. Birbirleriyle çok iyi anlaşamasalar da koskoca bir devlete dava açma başarısını gösterip haklarını arayan bu ikili Nazi döneminde yaşanan yağmaları da bir kere daha dünya gündemine taşıyabilmiştir.

Her anını keyifle izlediğim Altınlı Kadın - Woman in Gold sizlerin de çok severek izleyeceğinize inandığım bir film. Yaşananlar ne olursa olsun çok acı ve ırkçılık dünya üzerinde hissedilmemesi gereken duygulardan biri diye düşünüyorum. İnsan insana bunları yapmamalıydı. Keyifli seyirler.

12 yorum:

  1. bende gerçeklere dayalı filmler izlemekten kitaplar okumaktan cok daha keyif alıyorum o yaşanmışlıkları daha çok hissettiriyor bizlere sanırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de öyle. Gerçek olduğu bilgisi ona daha çok inanmama ve şaşırmama neden oluyor.

      Sil
  2. Göçmen bir ailenin ferdi olarak anlatılanları, konuşulanları daha iyi anlamama yardımcı olur bu tarz filmleri izlemek. Ama nedense hiç Belene Kampını (ailemin türlü işkencelere maruz kaldığı ve herşeyi bırakıp kaçtıkları kamp) anlatan doğru düzgün bir filmle karşılaşmadım. Oysa bu ölüm kampında yapılanlar Nazi kampını aratmayacak cinsten.. Niyeyse yok sayılmış.. Paylaşımınız bir çok şeyi canlandırdı birdenbire, teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda geçmişe dair birçok şey ele alınmaya başlandı. Belki bir gün orası da ele alınacaktır. Ben teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  3. Merak ettim filmi... :)

    E izleyelim? :)

    Ve... blogdan bekleniyorsunuz, bir sorunun yanıtı için! ;)

    YanıtlaSil
  4. gerçek hayattan esinlenen filmleri ben de ayrı bir zevkle izliyorum, bunu da not ettim:) sevgiler...:)

    YanıtlaSil
  5. sinem yeni bir film mi bu? ben biraz cahilimdir de , malum ufaklık var pek bi sinema tiyatro olmuyor da arada netten izliyorum uykuy yenilmezsem. klimt çok sevdiğim ve oğlumun nefret ettiği bir ressam :) okulda klimtle ilgili çalışmalar yapmışlrdı. daha 7 yaşında tabii bir de pek ilgisi yok resme o yüzden kısıtlanmış hissetti kendisini :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sene bu zamanlarda yayınlandı pek yeni değil yani. O zaman bence bu filmi izlemelisin. Çünkü hikaye çok düşündürücü. Seversin bence :) Haklı, 7 yaş için zor bir konu olmuş sanki. Daha özgür çalışmalar olabilirdi.

      Sil
  6. Tabloyu çok begenirim. Filmi henüz izlemedim ama dedigin dogru Naziler her tasin altindan çikiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef :( Her yere bulaşmışlar, her sorunda onlar var.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.