Köpeklerde Kısırlık Ameliyatı

Başlıktan da anladığınız üzere Hera kısırlık ameliyatını oldu. Her ne kadar bir kerecik hamile kalıp bebekleri olmasını çok istesem de o istemedi. Erkek köpekleri kesinlikle çiftleşmek için yanına bile yaklaştırmadı bu nedenle daha fazla gecikmeden kısırlık ameliyatını yaptırdım. Bu yazıda anlatmak istediğim ise köpeklerde kısırlık ameliyatının neden gerekli olduğu ve önemi.


Köpekler doğal ortamlarında yaşarlarsa (keşke o doğal ortamı tekrar onlara sağlayabilsek) 6-7 yıl yaşayacaklarken insanoğlu onları 17-18 hatta kimi ırklarda 20 yaşına kadar yaşatıyor. Bu nedenle normalde hiç görmeyecekleri bu yaşlara ulaştıklarında istenmeyen hastalıklar ortaya çıkıyor. İşte kısırlaştırma ameliyatı olmayan köpeklerde ileri yaşlarda;
*Yumurtalık kanseri
*Meme kanseri
*Rahim iltihapları
*Bu bölgede oluşabilecek kistler
*Normalden daha fazla kemik erimesi
görülme olasılığı yüzdesi çok yüksektir. Bu nedenle sadece kızgınlık dönemlerindeki duygu değişimlerinden, erkek köpeklere kaçma olasılığından ya da diğer dişi köpeklerle kavga etme olasılıklarından kaçınmak için değil en yakın dostunuzun sağlığını elinizden geldiğince garanti altına alabilmek için onun bu ameliyatı olmasını sağlamalısınız.
Kısırlaştırma ameliyatı kesinlikle tüplerinin bağlanması gibi minik bir ameliyat değil. Oluşabilecek kanser risklerini önlemek amacıyla yapılan rahim ve yumurtalıkların alındığı gerçekten ciddi bir ameliyat. Bu nedenle güvendiğiniz bir veterinere başvurmanız, ameliyatı onun yapması ya da sizi güvendiği birine yönlendirmesi çok önemli.
Biz kendimizi Petlantis'in sahibi veteriner hekim Reşat Nuri Aslan'a teslim ettik, ameliyat sorunsuz geçti ve bugün ameliyatın ardından ikinci gün. Hera'da herhangi bir komplikasyon yaşanmadı şükürler olsun. 
Artık Hera'nın eve geleceği günü bekliyor ve açıkçası oldukça da sabırsızlanıyorum. Hera'nın olmadığı ev, ev değilmiş :)
Keyifli, mutlu günler dilerim.


14 yorum:

  1. Bende köpeklerin kısırlaştırılma sürecini merak ederim. Neden kısırlaştırılıyorlar diye düşünürdüm. Bu yazı açıklayıcı oldu, teşekkür ederim. ^^ Geçmiş olsun Hera'ya. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz :) Maalesef kısırlaştırılmadıklarında ileri yaşlarda çok ciddi sağlık problemleri yaşanıyor.

      Sil
  2. mayıs ayında bende kısırlaştıracağım dediğin olabilecek hastalıklar dışında yavrusu olsun da çok istemiyorum hepsine çünkü ben bakamayacağım vereceğim birilerine onlardan kaç kişi bakabilir sonuna kadar, daha dün hera nın aynısını bizim fabrikanın yanında bulduk iş yerindeki çocuklardan biri aldı evine götürdü dedim annen istemezse sakın bırakma sokağa sahip bulalım.Sanki fabrikaya çocuğunu çalışsın diye bırakıyor sanayi bölgesi burası bir tırın altındamı kalır artık ne olur belli değil sokaktaki köpekler bunu hırpalıyor o hala oyun oynadığını sanıyor bazı ırklar belki kolay uyum sağlayabilir sokağa ama golden yani o yüzden yavrulamaları taraftarı değilim zaten hayvan severlere dikkat ediyorum bir burada ikiye ayrılıyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Çocukları benim de aklımı kurcalayan bir noktaydı ama iyi bakacaklarını bildiğim, isteyen arkadaşlarım vardı. Bu nedenle gönlüm oldukça rahattı ama bizim kız istemedi :)
      Çok haklısın sokağa uyum sağlayamamalarına rağmen sokağa en çok bırakılan ırk da golden retrieverlar maalesef. İnsanlar bilinçsizce alıp bırakıyorlar.

      Sil
  3. ben çokta güvenemiyorum başkasına 1 tane olsa yavru belki veririm olmazsa geri alırım yazın kuzenim istedi yavrusunu bize de verin dedi hı dedim çok geçmedi ınstagramda 1 resim 1 video yavru golden 2/3 sonra konuştuk almışsınız dedim ya evet aldık ama uyutmadı geri verdik o yüzden çokta güvenemem bakanlara özeniyorlar birazda sevgi varsa bende alayım olmuyor :) ben insanlarda da karşıyım çocuğa bakamayıp ağlıyor diye sinir olacaksa yada maddi olarak zorlanacaksa insanlarda yapmasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın güvenmemekte ama benim bahsettiklerim karşılaşacakları tüm zorlukları bilen insanlardı. Böylece anneleriyle de yavrular görüşebileceklerdi ama olmadı zaten. Çocuklar hakkındaki görüşüne ise sonuna kadar katılıyorum. Herkes yapamaz zaten.

      Sil
  4. hiç iyimser olamamışımdır kısırlaştırmaya karşı ama haklı gerekçeleri varmış . hera için harika olmuştur eminim erkek köpekleri yanına yaklaştırmıyorsa sevinmiştir hatta : )) hemen iyi olsun .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz :) Evet, böyle zorunlulukları olduğu için yaptırmak en iyisi.

      Sil
  5. Çok çok geçmiş olsun.En kısa zamanda evine ve size kavuşsun.Çok açıklayıcı bir yazı olmuş, ben de merak ederdim kısırlaştırma şart mı diye.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Maalesef gerekli. Sevgiler benden.

      Sil
  6. Bende hep köpek sahibi olmak istemişimdir.Ama onları kısırlaştırmaktan ve bakmamayan korktuğum için en iyisi uzaktan sevmek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakamayacağınızdan endişeleniyorsanız hiç girişmeyin bence de. Çok meşekkatli ve özveri gerektiren bir iş.

      Sil
  7. Heraciga tekrar geçmis olsun.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.