Bulut Atlası - Cloud Atlas

Yüzyıllardır dünya üzerinde süregelen hayatlar, bazı insanları tanımasak da onlara nedensiz bir biçimde kanımızın ısınması, daha önce hiç gitmediğimiz bir yere çekiliyor oluşumuz ve gittiğimizde hissettiğimiz oraya ait olma hissi. Belki bazılarını belki de saydıklarımın her birini hissettiniz hayatınız boyunca. Sizce de tüm bu hislerin bir nedeni olmak zorunda değil mi?


"Everything is connected" sloganı posterinde bulunan bir film böylesi muhteşem olmaz da ne olur? Her şey ama her şey birbiriyle bağıntılı ve her birimiz bir diğerimize domino taşları misali bağlıyız. Senin seçimlerin beni, benim düşüncelerim seni, onun yaptıkları hepimizi etkiliyor. Bu nedenle önce bireysel farkındalığa ulaşıp ardından bunu çevremize de aşılamaya çalışmalıyız. Böylece gerekli - minimum sınıra ulaşabildiğimizde tüm toplum bizim gibi düşünmeye başlayacak. Nasıl oluyor demeyin sakın bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek bu ;)

Filmimize dönecek olursak; başlarda aklınız karışabilir, bu kadar çok karakter, bu kadar farklı olay ve ortam, neler oluyor burada diyebilirsiniz kendi kendinize ama sakin olun. Sadece karakterlere ve yaptıklarına odaklanın. Çok geçmeden herkesin kim olduğunu ve filmin ne anlatmak istediğini anlayacaksınız. Geçmiş, şu an ve geleceğin birbiriyle bağlantılı olduğu mesajını veren film aslında kısaca her şey andan ibaret demek istiyor bence. Anda kalın ve o ana anlam katarak yaşayın.

Filmde bulunan karakterlerden ya da ne yaptıklarından bahsetmek oldukça güç çünkü çok kalabalıklar. Şunu söyleyebilirim ki film, öylesi farklı yüzyıllar arasında geziniyor olsak bile bu nereden çıktı şimdi hissiyatı yaşatmıyor. Her bölüm kendi içerisinde tutarlı akarken birbirleriyle bağlantıları da çok iyi kurgulanmış. Filmin sonunda bizleri bekleyen mesaja ilerlerken her şeyi kavramaya başlıyor ve insanlığa lanet etmek istiyorsunuz. Ama tabii lanet etmeyi artık bıraktık diyoruz ki; "İnsanoğlu seni seviyor ve anlıyorum. Daha iyisini bilmiyordun. Şimdi biliyorsun o halde doğru olanı yap." Sizce de bu daha güzel bir temenni değil mi?

Her birimiz birbirimizle bağlantılıysak ve her şey anda yaşanıyorsa o halde sizce de egoları ve hırsları bir kenara bırakmak gerekmez mi? İnsanlık bu iki zarar verici his olmadığında çok daha mutlu olmaz mı? Mezara unvanlarınızı ya da zenginliklerinizi taşıyamayacağınıza göre bunları ihtiyacı olanlarla paylaşmak daha iyi değil mi? Çıkarlar uğruna yapılan kötü şeyleri düzeltmek mümkün değil bu nedenle hiç yapmamak en iyisi. Bulut Atlası ile bahsettiğim konularla ilgili onlarca olgu geçip gidecek önünüzden. Düşünecek, düşünecek ve olan her şeyi düzeltmek isteyeceksiniz. Keyifli seyirler:)

Aşağıdaki harita karakterleri ve zamanları takip etmeniz açısından size kolaylık sağlayabilir. Böylece aklınız benim kadar karışmamış olur. Üzerine basıp fotoğrafın daha büyük haline ulaşabilirsiniz.


14 yorum:

  1. Evet hepimiz birbirimize bağlıyız. Domino taşları gibiyiz. Duygu, düşünce ve davranışlarımız birbirimizi etkiler ve anlarız ki birbirimiz için varızdır. Bir birimiz sayesinde yaşar ve birbirimiz sayesinde de ölümü hak ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Ben kitabını okumuştum ve çok büyük bir tat almıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi izlemekten de keyif alacağına inanıyorum. Kitabın tadını veremese de iyi bir yapım.

      Sil
  3. Düşündürücü filmleri çok seviyorum.Listemde :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir filme benziyor. Sloganı hoşuma gitti özellikle. Harita da baya karışıkmış, herhalde izleyince anlarım. :D Bu arada yak-yeniden yaz- tekrar oku yazımda mimlendiniz. Gördüğüm kadarıyla yazmamışsınız. :) İnceleme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, oldukça karışık. Karakterler ilerledikçe yerine oturuyor. Teşekkür ederim. Hemen gelip bakıyorum mime.

      Sil
  5. Aynen öyle egolarımızı bir kenera bırakmalıyız kimse öbür dünyaya bir şey götürmedi orada zenginliğiyle hatırlanmayacak havasını yapamayacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bunları hırslara kapılmadan önce fark edebilsek. Teşekkürler yorum için :)

      Sil
  6. Hepimiz Bir'iz ana fikrindeki film hafta sonu için sinema zamanı demektir.Aklımdan geçenlere denk gelmenin mutluluğuyla teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım severek izlersin. Yorumun için ben teşekkür ederim :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.