Akrobat Lamba - İcatlar ve Mucitleri

İnsanoğlunun ihtiyaçları bitmez. Bir icat çıktıysa ortaya onu daha da mükemmelleştirmeye çalışır ki birçok farklı kullanım ortamı yaratılsın. George Carwardine'e de bir kablonun ucundaki lamba yetmemiş farklı yönlere çevirebileceği, oturduğu yere istediği açıdan ışık verebileceği bir sistem yapmak istemiş ve bugün her birimizin evinde en az bir tane olan "Akrobat Lamba" çıkmış ortaya.


Makine mühendisi George Carwardine 1920'lerde kendi şirketi Cardine Accessories'ı kurdu. Uzmanlık alanı otomobil süspansiyon sistemleri, akrobat masa lambasını geliştirmesini sağladı.
Carwardine, 1920'lerde üç ayrı düzlemde hareket ettirilebilen, ama seçilen her konumda dengede kalabilecek bir aygıt fikrini geliştirmeye başladı. Bu aşamada fikrini hangi alanda uygulayabileceğini henüz düşünmemişti; 1931'de danışman mühendis olarak çalışmaya başlayınca, statik denge kavramı üzerinde yeniden çalışabilecek zaman buldu. Bunun çok yönlü bir lamba yapımında kullanılabileceğinin farkına vardı ve birbirinin kuvvetlerini dengeleyen dört yaylı bir sistem tasarladı.
 1932'de icadının patentini aldı 1933'te 1208 model lambayı üretmeye başladı. Lambada kullandığı yayları, bu alanda uzman olan Herbert Terry&Sons firmasına özel olarak ısmarlamıştı. Şubat 1934'te Carwardine, o dönemde "statik dengeli lamba" adını verdiği yaylı masa lambalarının ticari olarak üretilmesi için Terry&Sons firmasıyla lisans anlaşmasını imzaladı. Daha sonra da onlarla ortak bir anlaşmayla geliştirilmiş üç yaylı bir lamba tasarladı ve o yılın sonunda patentini aldı.

Hayatımızı kolaylaştıran insanlara ne kadar minnet duysak az. Onları tanımaya ve nasıl bu icatları ortaya çıkardıklarına bakmaya devam edeceğiz. Umarım bu bilgiler sizlerin de hoşuna gidiyordur. Ne dersiniz artık akrobat lambalarımızı kullanırken George Carwardine'a bir selam gönderelim mi?
Sevgiler :) 


6 yorum:

  1. Her evde en az bir tane bulunur demişsinizdir ama bizde yok :) Şaka bir yana cidden güzel bir icat teşekkür ederiz bilgiler için :)

    YanıtlaSil
  2. Ay o kurbağa ne kadar sevimli :) Teknolojiye ayak uydurmak yaş ilerledikçe zorlaşıyor sanki :) Sürekli yeni bir şey ve uyum sıkıntısı yaşıyorum ama güzel şeyler devam etsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok hoşuma gitti akrobat kurbağa olarak yazıda yerini almış olsun istedim :) Haklısınız. Yaş ilerledikçe gerçekten de yetişilmiyor. İnanılmaz bir hızla ilerliyor ve neredeyse her gün adını bile duymadığımız ürünler çıkıyor piyasaya. Edebildiğimiz kadar ediyoruz artık.

      Sil
  3. Geceleri kitap okurken veya masamda çalışırken olmazsa olmazım. :D George Calwadine ismini ilk defa duydum, açıkçası güzel oluyor böyle bilgiler, devamı gelsin bence. Emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Aslında fikir kardeşimden çıktı. Ben de üzerine atladım. Gerçekten de benim için de çok iyi oldu. Bilmediğim neler varmış meğer diyorum.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.