Göğü Delen Adam - Erich Scheurmann

Bir Samoa Kabilesi reisinin gözlerinden bizi bize anlatan bir kitap Göğü Delen Adam. Onun anlattıklarını bir kitap haline getirmiş Erich Scheurmann. 
Bizlere "papalagi" diyor reis. Papalagi'nin anlamı: Göğü Delen Adam demekmiş. Bir gün adalarına gemilerle gelmiş beyaz adamlar ve o gemiler adeta göğü deler gibi yaklaşıyorlarmış. Bu nedenle vermiş bu adı ve o günden bu yana da öyle kalmış.
Söylediklerinde çoğu zaman öyle haklıydı ki dışarıdan böyle net görülüp anlatılmak ilginç bir deneyim oldu benim için. Halkına bizlerden uzak durmalarını söylediği her seferinde canım acıyordu. Bazı yerlerde ise eleştirileri çok acımasızlaşıyor ve adeta dünyanın en rezil yaratıkları muamelesi yapıyordu bize. O noktalarda kızdığımı itiraf etmeliyim. Başka bir seçeneğimiz yokken ve bize bunlar öğretilmişken yapabilecek neyimiz var ki? 
Bütün eleştirileri kabul etmedim anlayacağınız. Acımasızlık da bir yere kadar. Dinle Küçük Adam'ı okurken de kafama kafama vurulan suçlamalarla böyle olmuştum. Sen şöylesin, sen böylesin, sen üç kuruş etmezsinle sürmüştü kitap. Göğü Delen Adam da çok benziyor ona. Haklılar mı? Haklılar :)
O zaman ne yapacağız? Elimizden geldiğince değişmeye, düzelmeye çalışacağız. Okuyun ve okutun bu kitabı. Gerçekleri görün ve biraz da sizin canınız acısın. Sevgiler :)

9 yorum:

  1. Okuyacaklarım listesine ekliyorum ablacığım okumamızı tavsiye ettiğine göre iyi bir kitaba benziyor :)

    YanıtlaSil
  2. Farklı yazarlar ve kitaplar tanımayı seviyorum. Bu kitabi da okumak isterim :))

    YanıtlaSil
  3. Paylaşım için teşekkürler.Blogumu ziyaret ederseniz mutluluk duyarım bende.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Çok sevindim. İnsanın kendi kendisiyle yüzleşmesi çoğu zaman zor olsa da. Bu kitapla gerçekler yüzümüze tüm çıplaklığıyla vuruluyor. Keyifle okuyun.

    YanıtlaSil
  5. İlk tanıştığımızda sana bu adadan bahsetmiştim, soru cevapla hatırlıyor musun? Hatta bir kitabı varmış sana yazarken öğrendim demiştim ama hala okumamışım, kaç yıl olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuduğum süre boyunca bunu düşünüp durdum ama nereden bildiğimi hatırlayamamıştım biliyor musun? İyi ki söyledin :)
      Kitaptakiler bilmediğimiz şeyler değil ama zaman zaman duymamız gereken şeyler. Seveceğin bir kitap olabilir.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.