Aşık Bir Adam - Karl Ove Knausgaard

karl ove knausgaard
30'dan fazla dile çevrilen ve milyonlarca okura ulaşan Karl Ove Knausgaard'ın otobiyografi serisinin ikinci kitabı Aşık Bir Adam Monokl Edebiyat'tan çıktı ve okuruyla buluştu. Serinin ilk kitabı Kavgam'la hayatına daldığım Karl Ove Knausgaard, Aşık Bir Adam ile beni iyice içine çekti.

Karl Ove Knausgaard
Otobiyografilerden genelde sıkılan ve okumayı tercih etmeyen biri olarak bu seride beni kendisine çeken ne diye kendime sorduğumda cevabım, kitapların roman gibi yazılmış olması oldu. Kendi hayatından bahsediyor olsa da her şeye objektif bakabilmiş bir yazar Karl Ove Knausgaard. Kendisi, ailesi ya da arkadaşları hiç kimseyi kayırmıyor ya da birini diğerinden önde tutmuyor. Sanki herkes kendi yarattığı birer karakter ve kalemiyle onları aklından kağıdına aktarıyor.
Bu otobiyografi serisi, bir seri olsa da ayrı ayrı okunabilen birer kitap aslında. Birini okumadığınızda diğerini okurken eksiklik hissetmiyorsunuz. Okurken tek hissedeceğiniz, benzer iç kavgaları sizin de yaşadığınızı fark etmeniz. Kendi kendinize bile itiraf edemediğiniz fikirlerinizle bir ayna karşısındaymış gibi karşılaşıyor oluşunuz. Kendinizi "Ben bunu kendime itiraf edemezdim" derken bulduğunuzda kitaba daha sıkı sarılıyor ve bir insanın hayatına birinci gözden şahit oluyorsunuz.
Kendi kendinizle karşılaşmaya hazır olduğunuzda bu seri sizlere bir başka adamın hayatından büyük dersler verecek.
Monokl Kitap, Aşık Bir Adam için harika bir de site hazırlamış. Siteye buradan ulaşabilirsiniz. Sitede yazara dair birçok bilgiye, röportajlara ve fotoğraflara da ulaşacaksınız.
Serinin ilk kitabı ile ilgili yorumlarım da burada.
Keyifli okumalar dilerim :)

8 yorum:

  1. Newyork Times Bestseller olması kitabın bir şeylerden farklı olduğunu gösteriyor. Roman gibi yazılmış otobiyografi olması sıkıcı olmadan okunur kılan en önemli etken olacaktır. Çünkü ben de sevmem otobiyografi okumak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Bir de bakmışsın birinin hayatını hiç sıkılmadan okuyorsun ;)

      Sil
  2. Kavgam kitabı gözüme çarpıyordu hep ama okuma fırsatım olmadı. Hatta Hitler'in Kavgam eseriyle bir şekilde ilgisi olup olmadığını düşünmüştüm, gönderme olabilir diye. Ben severim genelde biyogrofik/otobiyografik kitapları okumayı. Yaşanmışlıklar her zaman etkilemiştir beni, hele bir de anlatımı güzelse... Web sitesini de inceledim, çok başarılı gerçekten, yazar ve kitap hakkında gerekli her bilgi mevcut gibi görünüyor. Bu olayın genişletilmesi lazım aslında, yayınevleri bastıkları kitaplarla ilgili geniş bilgiler sunabilirler bu şekilde internet aracılığıyla. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, keşke bütün yayınevleri yapsa ne güzel olur ama tabii bunun için de ayrı bir mesai harcamak, farklı bir birim kurmaları falan gerekecektir. Hele böylesi detaylı bir çalışma için.
      Otobiyografilerden hoşlanıyorsan her ikisini de oku. Çok keyifle okuyacağına eminim :)

      Sil
  3. Otobiyografi severim.Siz de güzel anlatmışsınız.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) O halde mutlaka okumanız gereken otobiyografilerden. Roman okuyormuşsunuz hissiyle bir hayatı izliyorsunuz.

      Sil
  4. Ben de biografi çok severim otobiografi de tabii ki. Gerçek hayat hikayeleri beni çok cezbeder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman Bu seriden çok hoşlanacağını düşünüyorum. Ben bile çok keyifle okudum.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.