Protokol Ne Demektir?

protokol kelimesinin kökeni
Hangimiz karşılaşmadık ki protokollerle? En basit organizasyonlarda bile en azından 3-4 sandalye ayrılır kendilerine. Kimi zaman gelmezler bile ve bu durumdan kime sorsanız memnun değildir. Ne var ki protokol geçmişte vardı, bugün var ve gelecekte de var olacak. Çünkü insanoğlu her zaman kendisini özel hissetmek isteyecek, ücretsiz katılım her zaman daha çekici gelecek ve kim bilir bazı zamanlarda da bu gruba katılmak zorunda kalacaklar.

Protokol hayatımızın bu kadar içerisindeyse ben de size annem sayesinde öğrendiğim "protokol"ün kelime anlamından bahsetmek istedim.
Dilimize eski Latince ve Yunanca'dan geçme bir sözcük olan "protokol" aslında "proto" ve "kolos" sözcüklerinin birleşiminden oluşan bir deyimmiş. Proto'nun sözlük anlamı önde gelen, birinci olurken kolos'un sözlük anlamı ise götün çoğulu oluyormuş. Yani bu iki kelimeyi birleştirerek sözlük anlamlarıyla okuduğumuzda "önde gelen götler" gibi bir mana ortaya çıkıyormuş. Kolos kelimesinin çoğul anlamlı os kısmı zamanla düşünce de elimizde protokol kalmış.
Protokol mensuplarına halk arasında söylene gelen birçok etiket ve söz de böylece bir anlam kazanmış oldu sanıyorum;)
İşin esprili yanı bir tarafa bir kesim de aslında kolos diye bir sözcük olmadığını aslında bunun "kollon" olduğunu söylemekteler. Bu kelimenin anlamı da "yapıştırılan şey" demekmiş. Yani birleştirdiğimizde öne yapıştırılan şey gibi bir mana da çıkıyor.
Sonuç olarak öyle ya da böyle hangi açıklamayı seçeceğiniz sizin elinizde. Ben şimdilik ilkini seçiyorum çünkü çok hoşuma gitti. Siz hangisini seçiyorsunuz söyleyin bakalım :)
Sevgiler.

8 yorum:

  1. Günümüzde olduğu gibi eskiden de "protokol" kısmında oturan kişilere halk tarafından pek olumlu bakılmadığını düşünüyorum. Aslının protokollos olduğunu düşünmüyorum açıkçası, çünkü özel olmayı o kadar arzulayan güç sahibi insanların bu kelimeyi kendilerine yakıştırmaları pek olası değil sanki. Kollon açıklaması daha gerçekçi bu anlamda kelimenin gerçek anlamı açısından. Protokolos kelimesinin ise halkın kelime oyunu yaparak geçmişte söylediği bir şey olması daha mantıklı geliyor bana ama komik gerçekten, gayet uyum sağlıyor. :)
    Bende sevemiyorum protokol olayını, hele ki günümüzde eşitlik kavramının bu kadar öne çıktığı düşünülürse daha da garip ve itici gelen bir uygulama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşünüyorum seninle ama olsun benim için protokolün kökeni hep protokolos olarak kalacak :))

      Sil
  2. Evet bunu daha önce duymuştum :) Teşekkürler yine gülümsedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :) Gülümseme eksik olmasın yüzünüzden.

      Sil
  3. Tabiki ilkini benimsiyorum senin gibi. Ayrıca manası çok doğru özellikle bazı insanlar hakketmedikleri halde oraya yapıştırılmış gibiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) haklısın. O koltuklarda öyle bir özellik var zaten kesin. Oraya oturan bir daha kalkmak istemiyor ;)

      Sil
  4. ilki makbüldür:) Nefret ederim önde oturan g.tlerden:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.