Rüzgarın Oğlu - Race

Adını olimpiyat tarihine altın harflerle yazdırmış bir atlet olan Jesse Owens'ın hayatına dair bir film Rüzgarın Oğlu - Race. Yine büyük işler başaran bir adam ve yine zor bir hayat. Yukarıya giden merdivenlerin sırrı zor bir hayattan mı geçiyor dersiniz?

 
Orjinal ismi Race olan filmin iki anlamı bulunuyor. Biri yarış diğeri ise ırk demek. Sanıyorum böyle bir film için seçilebilecek en iyi ismi seçmişler. Diğer yandan ülkemizde kullanılan ismi Rüzgarın Oğlu'na ise yorum dahi yapmak istemiyorum. 
1913 doğumlu Jesse James zor bir hayata ve fakir bir aileye merhaba der. Yaşadığı dönemde siyahlar kimi yerlerde insan bile kabul edilmemektedir ve bu her şeyi daha da zorlaştırır. Ne var ki Jesse James'in de hayatta bazı şansları olur. Atletik diploması ile Ohio State Üniversitesi'ne girmeyi başaran Jesse James'in diğer büyük şansı ise antrenörü Larry Snyder olur.

Siyah olduğu için her seferinde diğer öğrenciler tarafından aşağılanan James koçu Snyder sayesinde bu sözlerden etkilenmemeyi hatta bu sözleri duymamayı, sadece yarışa konsantre olmayı öğrenir. Kendine güveni çok olan James böylece dış etkilere karşı kendisini korumayı da öğrenmiş olur. Artık önünde hiçbir engel kalmamıştır ve ismini ülke çapında duyurmayı başarmıştır.

Hedefleri baştan beri 1936 Berlin Olimpiyatları'dır ve o dönem yönetimde Hitler vardır. Filmi izlerken spora siyasetin nasıl bulaşabileceğini gördüğünüzde bu dünyadan bir şey olmaz hissine kapılıyor olacak olsanızda "Bu dünya birkaç iyi adamın hatırına dönüyor." sözünün doğruluğunu da bizzat göreceksiniz.

Filmde benim en çok etkilendiğim sahnelerden olan ve belki de sizlerin de zihinlerinizde yer edecek olan Almanya'yı temsilen yarışan atlet David Kross'un Jesse James'le kurdukları iletişim olacaktır. Spor centilmenlik işidir ve David Kross ülkesini yöneten Hitler'e rağmen Jesse James'e dünya çapında ses getiren bir yakınlık göstermiştir.
Herkese tavsiye edeceğim filmler arasına giren Rüzgarın Oğlu - Race umuyorum ki sizler için de benzer anlamlar taşır. Keyifli seyirler dilerim :)


4 yorum:

  1. Güzel filmdi, böyle önemli başarı hikayelerinin yaşandığını bilmek insana gerçekten güç veriyor. Ülkemizde film ve kitap isimleri orijinalinden çevrilirken gerçekten çok komik sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Çok şikayetçiyim bu durumdan, abartılı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Durup düşününce, nasıl zorlukların içinden çıkıp ne büyük bir başarı kazanmış diyor insan.
      Yani dediğim gibi, "Rüzgarın Oğlu" hem de böyle bir film için. Yorum yapmicam yine :))

      Sil
  2. Biyografik filmler seviyorum.Bunu da not aldım :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim :) Ben de çok seviyorum böyle filmleri. Bu da kaliteli olanlardan, mutlaka izlemelisiniz.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.