Ekmek Kızartma Makinesi - İcatlar ve Mucitleri

Sabahları kızarmış ekmek kokularıyla uyanmak ne de güzeldir. Görünmez bir el sizi yatağınızdan kaldırıverir ve kahvaltı masasına oturtuverir sanki. Şimdilerde kendi ekmeğimi kendim kızartıyor olsam da o kokuyu her duyduğumda yine o günlere giderim. Peki hiç merak ettiniz mi bize bu inanılmaz hissi yaşatan mucit kimmiş? 


İlk elektrikli ekmek kızartma makinesi 1909 yılında General Electric tarafından üretilmiş. Bu dönemde üretilen kızartma makinesinde bir tel örgünün üzerine konulan ekmek, tek taraftan ısı alıyordu. Tam kızartma için elle çevrilmesi gerekiyordu.

1927 yılında Charles Strite isimli bir mucit ilk fırlatmalı ekmek kızartma makinesini icat etti. Diğer ekmek kızartma makinesine göre daha gelişmiş bir modeldi ve çift taraflı kızartma yapabiliyordu. Ayarlanan süre dolduğunda ekmeğin dışarı fırlamasını sağlayan yay serbest kalıyor ve böylece daha pratik şekilde kızartılmış ekmek yapılabiliyordu.

Ne diyelim? Teşekkürler Charles Strite :) On yılların ardından hala mutfaklarımızda kullanılıyor icadın ve o mis kokuları alabiliyor olmamızın sebebi sensin.


12 yorum:

  1. Kızarmış ekmeği çok sevdiğim için icadı yapanlara teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Kızarmış ekmek kokusu uyandığımda benim de gönlümü hoş ediyor. Teşekkürler bilgi için :)

    YanıtlaSil
  3. Kızarmış ekmek kokusu gibisi yok. Mucitlerine teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  4. Tellerin açık olması elektrik çarpma riskini oluşturabilir.Bu nedenle korkunç duruyor. İcatlar genelde keyif düşkünlüğünden çıkıyor. Kesin Charles Strite sıcak ve kızarmış ekmeği çok seviyordur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin :) Çok tehlikeli bir yapısı var haklısınız ama elbette ki ilk amaca hizmet ettiğinden güvenlik önlemleri ileriki zamanda alınmıştır diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Kızarmış ekmek ve kokusu gibi yoktur çok severim :) EH icatları yapanlara da teşekkür ederiz gerçi ben sobanın üstünde kızartıyorum ekmekleri :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo sobanın üzerinde neler neler kızartılır, o kokular ne güzel yayılır. Harika :)

      Sil
  6. kızarmış ekmek candır :) :)
    bu arada bloğumuzda 'blog keşif etkinliği' var bekleriz.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı? hem kokusu hem tadı harikadır. Geliyorum hemen.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.