Sinop, Sarıkum

Sinop gezimizde durak noktalarımızdan biri de Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı oldu. Şehir merkezinde çok da uzak olmayan bir konumda bulunan Sarıkum küçük gölü ve içerisinde barındırdığı kuşlarıyla bize biraz Samsun Kuş Cenneti'ni hatırlattı.


Samsun'daki Kuş Cenneti gezimizden çok memnun ayrılmıştık. Merak edenler o güne dair fotoğrafları ve notları buradan görebilirler. Sarıkum'da bizi kendisine hayran bırakan bölüm ise buraya ismini veren hakikaten sarı kumlu sahili oldu. Kumlar daha önce Türkiye'nin hiçbir yerinde görmediğimiz kadar incecik taneciklere sahiptiler. Tayland'daki seyahatimizde hayran olduğumuz okyanus kumlarını andık bol bol.

Okyanus kumu gibi minnacık tanecikli ama sapsarı kumlara sahip bir denizde yüzmek eminiz ki çok keyiflidir ancak kültür gezisindeydik ve ayaklarımızı sokmakla ve o şekilde serinlemekle yetindik. Sinop'ta diğer plajlarda denize girdikten sonra bir de bu sahile şans vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Fakat aklınızda olsun burada hiçbir tesis bulunmuyor. İhtiyacınız olabilecek her şeyi yanınızda getirmeniz gerekmekte.

Bölgeye ismini veren Sarıkum Gölü tektonik hareketler sonucu oluşan çukurlara su dolmasıyla oluşan bir göl. Eski bir körfez olan bu bölgeye rüzgarlarla yığılan kıyı kumları gölün oluşumunda rol oynamış ve buranın bir lagün gölü özelliği taşımasını sağlamıştır. 

Doğa öylesi bir doğal ortam oluşturmuş ki bu bölgede birçok nadir görülen bitki türü ve birçok değişik tür kuşun yaşama alanı olmuş. Bu canlıların haricinde yine bu bölgede sincap, tilki, yaban domuzu, karaca, sansar gibi hayvanlar da yaşamakta. 1991 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen bu bölgeyi Sinop'a gittiğinizde mutlaka görmelisiniz.

Fotoğraflarını her ne kadar koymak istemesem de insanoğlunun gittiği her yerde olduğu gibi burada da çöpler oldukça fazlaydı. Lütfen güzel geçen gününüzün ardından çöplerinizi toplamayı da ihmal etmeyin. Sevgiyle...

4 yorum:

  1. Temizlik imandandır. Önce temizliği kalpten başlamak gerek. Hicbir yer kirletilmemeli. Doğaya ve canlılara yazık olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Kalbi temiz olanlar çevrelerini kirletmezler zaten.

      Sil
  2. Bu güzelim yerlere nasıl çöp atarlar anlamıyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.