Another


Türünün başarılı örneklerinden biri olan gerilim-gizem türünde 12 bölümlük bir anime ile karşınızdayım. 1998 yılındayız. Koichi Sakakibara ailesinin yurtdışındaki işi nedeniyle büyükanne ve büyükbabasının yanına taşınır. Orada gideceği ortaokulun 3-3 sınıfına başlayacaktır. Ancak bir rahatsızlık geçirdiği için ilk günler okula gidemez. Ve yeni sınıfından arkadaşları da onu hastanede ziyarete gelir. Ancak pek dost canlısı bir ziyaret olmaz.



Bu ziyaret Sakakibara'da yeni sınıf arkadaşlarının bazı sırları olduğu izlenimini uyandırır. Aynı gün hastane asansöründe Misaki Mei isimli tuhaf bir kızla karşılaşır. Kız elinde bir bebekle bodrum kata inmektedir ve kuzenini görmeye gittiğini söyler. Hem de bir gözü bandajlıdır. Sakakibara iyileşip okula başladığında da düşündüklerinde haklı olduğunu anlar. Tüm sınıf, hatta tüm okul ortak bir sırrı paylaşıyor gibi davranmaktadır. Üstüne üstlük Misaki Mei ile aynı sınıftadır. Ama tüm sınıf Misaki Mei ile konuşmamakta ve o yokmuş gibi davranmaktadır. 


Aslında her şey bundan seneler öncesine dayanmaktadır. Yine Misaki Mei isminde, 3-3 sınıfı öğrencisi olan ve çok sevilen bir kız aniden ölür. Ne sınıf arkadaşları, ne öğretmenleri bu ölümü kabullenemez. Ve o dönem boyunca sanki Misaki yaşıyormuş gibi davranmaya, sırasını boş bırakmaya, mezuniyette o varmış gibi davranmaya devam ederler. Ancak mezuniyet fotoğrafında Misaki'nin görülmesiyle 3-3 sınıfının tüm okula yayılan lanet haberi başlar.


 Ve sonraki yıllarda da benzer olaylar tekrarlanır. Sakakibara hem bu lanet olayını çözmek, hem Misaki ile ilgili durumu anlamak için araştırmalara başlar. Arada Misaki'den yardım alır, sınıf arkadaşları ses çıkarmaz, yanında kaldığı insanlarla konuşur ama sonuca varamaz. Ölümler ne zaman olmuş, neden olmuş,engellenebilir mi? sorularına cevap arar.Bu sırada 3-3 sınıfından insanlar da her ay teker teker enteresan şekillerde ölmeye başlamıştır.


Biz de neler olacak acaba diye 12 bölümü soluksuz izleriz. Animedeki Misaki asıl kilit noktamız. Sakakibara bir gün okul çıkışı Misaki'yi takip ederek, bir kukla dükkanında buluyor onu. Tam Misaki'ye uygun bir ortam aslında orası. Ona çok benzeyen,Misakinin boyutlarında bir kukla bile var mağazada. Kukla dükkanında konuşuyorlar ama sonra 2 gün Misaki ortada yok. Zaten sınıfta kimse görmüyor onu. Sınıf gibi Misaki'de bizler de soru işareti yaratıyor. Sahnelerden çok, hikayenin akışı geriyor insanı. Sürekli beklemediğiniz şeyler olabilir izlenimindesiniz. Ayrıntılar değerli konumda, dikkatli izlemeli. Bir şemsiye sahnesi var ki; her zaman dikkatli hareket etmem gerektiği konusunda bana örnek oldu.


Çizimleri de karakterleri de hikayenin yükselmesini sağlıyor açıkçası. Bir bütün olarak başarılı bir anime yani Another. İlk bölümler de kendinizi biraz kasmalı ve devam etmelisiniz. Sıkılma ihtimali var ama bırakmayın. Neler neden olmuş hepsini anlayacaksınız çünkü izledikçe. 


Sizlere daha önce anlattığım animelerden farklı olarak bir manga uyarlaması da değil. Aynı ada sahip bir romandan uyarlanmış. Romanla anime arasında mangası da yapılmış. Biraz gerileyim ama yerimden zıplayıp,ekrana bakmamazlık da etmeyeyim diyorsanız izlemelisiniz. Şimdiden iyi seyirler diliyor ve yorumlarınızı da bekliyorum :)

10 yorum:

  1. O şemsiye sahnesi unutulmaz. :D
    Ama Higurashi benim kanımı daha çok dondurmuştu bu konuda. ^^
    Rena'nın yağmurun altında ard, arda özür dileyişleri... Oyashiro-sama efsanesi...
    Gerçekten ürpetmişti. Another, evet heyecanlıydı. Bir çırpıda bitebilinecek mini bir seriydi.
    Nasıl desem, bir gece vakti açacaksın, abur cubur eşliğinde izleyeceksin. O tat vardı. Beni fazla germemişti, ama yine de sevmiştim. Ovası da hoştu bu serinin Mei'nin kız kardeşiyle olan anları falan. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Higurashiyi izlemedim, karşılaştıramıyorum ne yazıkki. Higurashi mi another mı diyen anketler görmüştüm ama hiç ilgilenmemiştim. Şimdi konuyu okuyunca şok oldum. Adamların nasıl bir hayal gücü var yahu. 4 bölümde farklı yönler, paralel evrenler vs.. Zaman bulmam lazımmış sanırım izlemeye. Another beni de öyle çok germedi ama merak duygumu hep ayakta tuttu.

      Sil
    2. Değil mi? Bir de bayılırım paralel evreler konusuna. mesela çoğu kişi fullmetal alchemist'in ilk serisini önermez. seriyi önerdiklerinde birisine 'kardeş direk sen brotherhood'dan başla' derler. her iki seriyi de izleyen birisi olarak diyebilirim ki; bana göre sonraları mangadan bağımsızlaşmaya başlayan bir kurguya göre FMA'nın ilki harikaydı. shamballa adında nefis mi, nefis bir finali vardı film olarak. evet konusu bir müddet sorna mangadan bağımsızlaştı, ama hep şu yönden bakmışımdır; bir mangadan bağımsız senaryo en az bu deni güzel bağlaştırılabilinirdi. tüm o konuyu paralel evrenlere bağlamaları FMA'nın ilk serisinde de çok hoşuma gitmişti. Al, ile Ed'in filmde yeniden karşılaşmaları, Al'ın Ed'e sarılışı, boy mu attın deyişi bitirmişti. Ne denli özlediğimi fark etmiş, ve bağımsız olan senaryonunda kardeşlik duygularının çok iyi yansıttığını görmüştüm.
      bir de didem ben senin anime yazılarını çok seviyorum biliyor musun. bloggerda, aynı serileri takip eden, ve onlar hakkında düşüncelerini paylaşıp, konuşabileceğim birisi bulduğum için burayı her ziyaret edişimde seviniyorum. :)
      aa bu arada sen şöyle bir liste hazırlasana her ay sonu neler izlediğine dair kısa, kısa. fikir alışverişi yaparız ya.

      Sil
    3. Ay bana da hep FMA' da brotherhood u önermişlerdir. Dediğin gibi ondan başla diyorlar hep.Halen izlemedim. İyiki izlememişim bu durumda. Çıkış sırasıyla izleyeyim bari. Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim :) Mutlu oluyorum birinin okuyup zevk aldığını görünce. Liste yapsam güzel olabilir ama buraya yazdıklarım hep eskiden kalma birikimler. Yeni bir şey ekleyemiyorum şu sıralar açıkçası:/ Tekrar izlemeye başladığımda dediğini yapacağım :)

      Sil
  2. Korku direncim zaten çok düşüktür gerçi de bir animasyon bir insanı bu kadar korkutabilir. Çok güzel bir seridir gerçekten.
    -Minicik bir spoiler olabilir- Şemsiyeyle merdivenden inerken aklıma geliyor hala :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizi en çok merdiven ve şemsiye etkilemiş sanırım :)

      Sil
  3. Dün Your Name adlı animeyi izlemiş ve çok beğenmiştim. Anime diyince bu yazıya da bir göz attım. Ekliyorum. İzlerim. Animelere her ne kadar uzak olsam da izlenecek o kadar dizinin olması insanı üzüyor. Yetişemiyorum yaa şlgjşdjg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oof of evet yetişmek mümkün olmuyor kesinlikle. Umarım izlediğimde beğenirsin bu animeyi de :)

      Sil
  4. Çok güzel bir tanıtım olmuş. Bu animeyi hep duyuyorum. Herkes tavsiye ediyor. İnşallah bir gün izleyeceğim ben de, komite bitince ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi komitedesin :) başlayınca kaptırıp gitmiyorsan komite arası günde bi bölüm iyi gider aslında :))

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.