Ghost in the Shell - The Movie

    
Mart 2017’de vizyona girecek Scarlet Jackson’lı anime uyarlaması Hollywood filmi öncesinde  anime serisini izlemek lazımdı. Seri, filmler ve anime dizilerinden oluşuyor. İlk ayağı bir film.

     2029 yılındayız.Normal insanların olduğu kadar cyborg denen makine ya da yarı makineleşmiş insanların olduğu bir ortam var. İnternet erişimi ve hızı yükselmiş. Zaten cyborgların yükselmesi de biraz bu sayede. Polis departmanındaki cyborglar hem güç yönünden yüksekteler hem donanım olarak yüksek düzeydeler hem de suç olan yere anında yüklenebiliyorlar. Sanal dünyayla bağlantı enselerindeki kablo girişi olarak nitelendirebileceğim delikler aracılığıyla sağlanıyor.



Net kullanımı bu kadar yükselince tabi ki kötüye kullanım riski de artış gösteriyor. Kendine kuklacı diyen bir hacker ortaya çıkıyor. Olayların merkezinde yarı cyborg Albay Kusanagi ve Kuklacı( the puppet master) bulunuyor.. The Puppet Master isimli hacker devletin üst düzey gizli bilgilerine ulaşım sağlar. Bunun üzerine devlet Kuklacı'yı yakalamak için bir ekip kurar.


     Ekipte daha ön planda cyborg Motoko Kusanagi yi gördüğümüz film de bir diğer yarı cyborg Batou da ona yardımcı oluyor. Kuklacı aslında kuklacı olmadan önce devletin yürüttüğü gizli bir proje. İnternetteki bilgilerin içinde zamanla bilinç kazanıyor ve hükumetle bağlantı kurarak kendini Kuklacı olarak tanıtıyor. Filmi izledikçe Kuklacının aslında adının Project 2051 olduğunu öğreniyoruz. Ve o noktadan sonra neden devletle karşı karşıya geldiğini anlıyoruz.


     Bilinç kazandığında kendini devam ettirme isteği edinen Kuklacı her canlı gibi yaşamak ve ölmekte ister. Neslin devamlılığını ancak kendini kopyalayarak yapabileceğini anladığındaysa bunun virüs olmaktan farkı olmadığını söyler. Ve neslini devam ettirmenin yollarını aramaya başlar. Kendisinin yaratıldığından itibaren duyguları olduğunu, düşünüyorsa canlı ve var olduğunu söyler.


     Bu kadar bilimkurgunun içinde aslında sorgulanan biraz da insan,cyborg, makine farkı, canlılık nedir, ruh dediğimiz kısım nerede başlar gibi konular. Ghost in the Shell Türkçeye kabuğun içindeki hayalet diye çevrilebilir. Filmi izledikten sonra ismin konuyla anlam bütünlüğüne bayıldım. Nereye kadar canlıyız?  Yarı cyborgların vücudu makineleşmiş olsa da insan beyin hücrelerine sahipler.  Ve ruha eş değer tutabileceğim ghostları yani hayaletleri var. Ama Kusanagi yarı cyborg olmasına rağmen ben canlı mıyım diye kendini sorguluyor. Tam cyborg yani toptan makine olanlardaysa insansal hiç kısım olmadığı için hayaletleri de bulunmuyor. Ama Proje 2051 aksine kendinin canlı olduğuna inanıyor. Acaba devletin yarattığı Proje 2051’in hayaleti olabilir mi?


     Sizinde anladığınız gibi bilim-kurgunun yanında felsefenin dibine vurmuş bir film var karşımızda. Ki yapıldığı 1995 yılına göre çok başarılı bir hikaye. Yaratılmasında etkilendiği roman ve filmler olmuş. Zaten seri de mangadan uyarlama. Matrix’in bir iki noktada biraz Ghost in the Shell’den çalıntı olduğunu düşünenler çok. Ben de katılıyorum bu güruha.  İzlediğinizde ikisi arasında benzer sahnelere rastlayacaksınız. Mesela akan yeşil harfler ya da Kusanagi'nin doğum sahnesi. Hele de Matrix serisinin 1999 yılında başladığını düşünürsek ‘esinlenme ihtimali’ daha da yükseliyor.

     Filmin devamı olarak Ghost in the Shell: Innocence isimli film yapılmış. Daha devam filmini izlemedim. Şu an ara kısımda yer alan SAC tv serisini izlemekteyim çünkü. Filmden bağımsız bir hikaye anlatılmakta şuan seride. Innocence filminin daha anlamlı olması için aradaki stand alone complex serisinin izlenmesi gerekliymiş zaten. Uzun bir süreç olduğu için internette bulduğum, benim de takip ettiğim izleme sırasını da yazmak istedim.

  Serinin izleme sırası:
   Ghost in the Shell - The movie (1995)- Film
   Ghost in the Shell: Stand Alone Complex ( ilk 26 bölüm ) - Tv Serisi
   Ghost in the Shell 2: Innocence ( 2004 )  -  Film
   Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG  ( ikinci 26 bölüm ) - Tv Serisi
   Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - The Laughing Man ( 2005 ) - Film
   Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG - Individual Eleven ( 2006 ) - Film
   Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society ( 2006 ) - Tv Special
   Ghost in the Shell 2.0 ( 2008 ) – Film
   Ghost in the Shell: Arise (5 bölüm) ( 2013 ) - Seri
   Ghost in the Shell: The New Movie ( 2015 ) - Film

   
     2008 yapımı Ghost in the Shell 2.0 filmi 1995 yılında yapılan GITS filminin tekrar yapımı. Görüntüler daha göz alıcı tabiki bu nedenle. Sadece konuyu öğrenmek isterseniz 2.0 olanı izleyip geçebilirsiniz. Ben 1995 yapımı olanı izledim. O zamanların çizimlerini de görmek hoşuma gidiyor. Diğer film ve serileri de izledikçe anlatacağım sizlere. Yorumlarınızı bekliyoruum :)

6 yorum:

  1. Anlatımınızı çok sevdim. Aşırı merak uyandırıcı :) Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ben de anime serilerini ve filmini izledim. Çok sevdim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha o kadar ilerleyemedim. Size yetişebilmeyi diliyorum :) Hala ilk 26'lık serideyim.

      Sil
  3. Dideeemm, ne iyi edip yer edindirmişsin Shell serisini! Animelerde bilim-kurgu türünün tacı gibidir gözümde. Kurgusunda cyberpunk'da geçmesi de, bu seriyi beğenmeme de başka bir etken. Anlatımına sağlık, bu kadar güzel serilere yer edindirdiğin için de ayrıyetten teşekkürler. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yorumla mutluluk veriyorsun :) İzlediğim kadarıyla yazmaya devam o zaman :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.