Helikopter - İcatlar ve Mucitleri

Helikopterler sıkça kullandığımız ulaşım araçları olmasalar da birçok faydalı iş için sıkça kullanılan araçlardan. Kara yolu ile gidilemeyen yerlere sağlık hizmeti, orman yangınlarında su atma hizmeti gibi göz ardı edilemeyecek işlerde bizlere fayda sağlıyorlar. Helikopterin hikayesi diğer icatlar gibi çok da eski değil. Düşünce aşaması çok eskilere dayanıyor olsa da icat edilmesi teknoloji yetersizliklerinden yakın geçmişte gerçekleşti.


Fransız Paul Cornu, 1907 yılında ilk motorlu helikopteri uçurdu. Helikopterler dikey olarak kalkış ve iniş yapabilir ve havada sabit olarak tutunabilirler. Helikopterler ve uçakların uçma prensipleri aslında aynıdır. Uçaklarda tutunma kuvveti elde edebilmek için uçak hava içinde hareket ettirilir. Ancak kanat, uçak gövdesine bağlı olduğu için sabit bir yapıdadır. Fakat helikopterlerde kanat sabit değil, hareketlidir. Yani helikopterlerde taşıma kuvveti elde edebilmek için döner kanat, yani pervane kullanılır. Pervanenin dönme düzlemi eğildiğinde, yani pervanenin oluşturduğu taşıma kuvvetinin yönü değiştirildiğinde, helikopter ileri-geri ve sağa-sola doğru hareket eder. Böylece helikopterin hava içinde hareket etmesi sağlanır. Pervane sürekli döndüğü için helikopterin gövdesini de aksi yönde döndürmeye çalışır. Bunu engellemek için helikopterin kuyruğunda daha küçük bir pervane daha kullanılır.

Kalkışlar ve inişler için çok büyük alanlara ihtiyaç duymamaları ve daha kolay manevra özelliklerine sahip olmaları nedeniyle zenginler tarafından kısa mesafelerde birer ulaşım aracı olarak da kullanılmaya başlanan helikopterler tüm icatlar gibi iyi ki yapılmış denilen icatlardan. Düşünen, deneyen, yapan her birine binlerce teşekkür. 

Helikoptere binenler var mı aranızda? Ben hiç binmedim ve nasıl bir şey olduğunu çok merak ediyorum. Sizce nasıl bir şeydir onunla seyahat etmek?
Yorumlarınızı bekliyorum. 

2 yorum:

  1. Helikopterle yolculuk uçaktan bile daha zevkli olsa gerek. Pek fazla hız yapmamış olursunuz ve istediğiniz yerde de konuklamış olabilirsiniz. Fakat balonla zeplinle yolculuk yapmak masalsı olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor. Bir gün deneme şansım olur umarım :) Balona bindim ve harikaydı ama zeplini hiç düşünmemiştim. O da muhteşem olacaktır.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.