İsviçre Çakısı - İcatlar ve Mucitleri

Uzun yıllar birçoklarımızın kurtarıcısı olmuş halen de büyük bir kesim tarafından taşınılan İsviçre Çakısı'nın icadı gerçekten de büyük bir zeka ve akıl örneği değil mi sizce de?

Bıçak, rayba, konserve açacağı ve çakıdan oluşan ilk İsviçre çakısı, 1897 yılında Karl Elsener tarafından yapıldı. İsviçre Ordusu için tasarlanan çakıyı, bugün hala tüm dünyada bilinen bir marka olan Victorinox üretmişti. Küçük el aletleri, ameliyat gereçleri ve İsviçre Ordusu için bıçak üreten Victorinox 1884'te Karl Elsener tarafından kuruldu. Ordu için üretilen çok fonksiyonlu bu çakılar daha sonra markanın imzası haline geldi. Günümüzde de İsviçre Ordusu için çakı üreten Victorinox'un, farklı fonksiyonları barındıran onlarca modeli bulunuyor.
3 kez evlenen Karl Elsener'in ardından şirketi ve fabrikayı önce Carl Elsener ismiyle oğlu, sonrasında yine aynı isimle torunu ve sonrasında da aynı isimle torununun oğlu Carl Elsener yürütmeye devam ediyor.


Hiç olmadık zamanlarda tahmin edemeyeceğimiz alet edevatlara duyulan ihtiyaç, ordu için üretilen İsviçre çakısının dünya çapında satılabilmesine ve birçok farklı modele sahip olmasına neden olmuş gibi görünüyor. İyi fikirler her zaman kazanır. Kimlerde İsviçre çakısı vardı ya da halen var? Nerede çok işinize yaramıştı? Haydi anlatın bakalım

3 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.