Öteki Günlük - Tarık Deniz

Kendi kendine bir şeyler yazıp çizen, kimi zaman yayınlatmaya çalışan kimi zamansa hiç beğenmeyip ortadan kaldıran biriyim. Yazmak en büyük ihtiyaçlarımdan ve bir gün bir kitabımın basılacağına adım gibi eminim ama o kitabın kelimeleri henüz kağıtlarla buluşamadı. Öteki Günlük yazarı Tarık Deniz'in ki ise buluştu ama önce Tarık Deniz'i nereden tanıyorum onu anlatayım.

On yılı aşkın süredir aynı apartmanda oturuyorum. Oldukça eski (gerçekten eski 60 yaşında olduğu rivayet ediliyor) ama evimi çok seviyorum. Komşularımla ise çok yakın zamana dek selamlaşmaktan öteye giden bir ilişkim yoktu. Apartmanın yıkılıp yeniden yapılması ihtimali gündeme gelince ev sahipleriyle, yaşanan talihsiz bir olay sonrası da diğer bir kısmıyla daha da samimi olduk. Tarık Bey de iki girişli apartmanımızın benim tarafımda olan kısmında oturuyor. Ben kendisini Devlet Tiyatroları'nda çalışıyor sanıyordum, evet belki de oradan emeklidir ama bir yandan da bir sürü şey yazdığını öğrendim. Öteki Günlük haricinde bir sürü kitap projesi de var, dergilere yazıyor ve dilerim bütün projelerini gerçekleştirir.

Daha önce "günlük" kategorisine giren bir kitap okumadığımı itiraf etmeliyim. Nedense hiç ilgimi çekmemişti ama Tarık Bey kitabını imzalayıp bana hediye edince 548 sayfalık bu kocaman kitabı elimden bırakamadım. 1971 - 2012 yılları arasında Tarık Deniz'in hayatına ışık tutan bir ansiklopedi olarak tanımlayabilirim Öteki Günlük'ü. Hayatından kastım ise uyudum, uyandım, şununla tanıştım, bununla kavga ettim gibi bir hayat değil. Tam bir bilgi hazinesi gibi bu günlük. Kitaplardan alıntılar, beğenilen müzikler - filmler, şehirlerden çok değerli bilgiler ve daha neler neler. Yıllar ilerledikçe farklılaşan çevre, hayat ve belki de fikirler. Yazarının ne kadar da dolu bir insan olduğunu, saatlerce anlatsa sıkılmayacağınızı düşündürtüyor okuma esnasında. 

Okurken zaman zaman "Biri Bizi Gözetliyor" formatına ne kadar da yakın olduğunu düşündüm günlük türünün. Hiç tanımadığınız birinin hayatının uzun yıllarına tanıklık ediyordunuz okurken ve bu tıpkı hayatının içine girmek gibi oluyordu. 

Meraklılarının çok ilgisini çekeceğini düşündüğüm Öteki Günlük, Cümle Yayınları'ndan çıkmış. Kesinlikle ilginizi çekeceğini düşünüyorum.
Keyifli okumalar :)

2 yorum:

  1. Umarım sizin de bir kitabınız olur. Yazmayı sevenlerin mutlaka ileride kendi kitaplaır bir proje olarak okuyucuların karşısına çıkıyor. Zaman zaman kitabınız varmı hocam sorusuyla karşılaşıyorum. Oysa ben hocalık yapmıyorum. Gazeteci ve medya iletişim sanatlarıyla ilgilendim. Düşündüm de kitap birikimlerimizi derli toplu bir ciltte toplanmış halidir. Kitap yazmaya niyetlenen kişi, önce ne yazayım diyecek, hangi üslupla yazayım, hangi türde yazayım, nasıl bir kuşağa hitap edeyim, insanlık idealim ne olmalı gibi soruların da cevabını bulması gerektiğine inanırım. Çünkü ortaya çıkan kitap yaraıl kalplere merhem olup iyileştirecek bir baş ucu kitabı olmasını yeğlerim.
    .....
    Günlükleri severim. Fakat deneme türü olarak yazılanları daha çok severim. Kendini ön plana koymadan ve genelleştirerek sosyal bir projeye de göz kırparak hazırlanan günlükleri daha çok severim. Tarık Deniz'i sizin sayfanızad öğrenmiş oldum. Umarım biz de karşılaşırız bir gün onun kitaplarıyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Bence karşılaşmayı beklemeden alın okuyun Öteki Günlük'ü. Çünkü tam da söylediğiniz gibi kendini ön plana çıkarmadan genelleştirerek yazılmış bir günlük. Sevgiler :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.