Mısır; Krallar Vadisi - Ölüler Şehri - Hatçepsut Tapınağı - Memnon Anıtları

Hatçepsut Tapınağı

Birbirlerine oldukça yakın konumlanmış olan Krallar Vadisi, Hatçepsut Tapınağı ve Dev Memnon Anıtları'ndan bahsedeceğim bugün. Nil'in batı kıyısındaki bu kesim Ölüler Şehri olarak da tanımlanıyor.

Memnon Anıtları

Vadilere geçmeden Dev Memnon Anıtları'ndan bahsetmek istiyorum. Memnon Anıtları aslında Amenhotep III'ün cenaze tapınağının girişinde bulunan yapıtlar. Ancak tapınaktan geriye fazla bir şey kalmadığı için burada anıtlar ön plana çıkmışlar. Memnon'la Amenhotep'in ne alakası var diye bir düşünce geçtiyse aklınızdan kısaca açıklayayım. Yunan mitolojisindeki Agamemnon'un Habeş olduğu ve her sabah annesine şarkılar söylediği söylenir. Bir depremde zarar gören bu heykeller arasından geçen rüzgar melodik sesler çıkardığı için buraya gelen Yunanlılar bunlara Memnon Anıtları demişler.  M.S. 3. yy'da Romalı Septimus Severus anıtların çıkarttıkları bu sesin devamını sağlamak için onları onartınca ise ses çıkmasını sağlayan delikler kapandığından anıtlar sessizliğe gömülmüş.

Anıtların devamında kazı çalışmaları hala devam ediyordu biz gezerken. Cenaze tağınağı ortadan neredeyse yok olmuş ancak daha aşağılarda başka tapınaklara ulaşılmış. Belki sizler gittiğinizde farklı bir resimle karşılaşabilirsiniz.
Hatçepsut Tapınağı, Ölüler Şehri

Bu bölgedeki cenaze tapınaklarının en ünlüsü kraliçe Hatçepsut'a ait olan Hatçepsut tapınağıdır. Tapınağa ulaşım resmin çekildiği bölgeden golf arabalarına benzeyen araçlarla yapılıyor ve sağ tarafınızda devasa kayaların eteklerindeki bu tapınağı gördüğünüzde şaşkınlıktan ağzınız açık bakakalıyorsunuz. 'Vay anasını!' demek geliyor insanın içinden. Bu tapınağın ünlü olmasının bir nedeni de malesef yaşanan kötü bir olay. 1997 yılında İslami teröristlerin Japon ve İsveçli turistlere düzenlediği bir saldırı tam da bu tapınağın kenarında gerçekleştirilmiş.

Kral Tatmosis'in 5 çocuğu olmuş ancak içlerinden sadece Hatçepsut yaşamış. Ona koca olarak da Tatmosis'in ikinci eşinden olan ve kendisiyle aynı adı taşıyan Tatmosis'i seçmişler. Hatçepsut evlendiğinde 12, Tatmosis ise 20 yaşındaymış ve 40 yaşına geldiğinde de ölmüş. Yönetim Hatçepsut'a kalmış. Bu yapıyı o zaman inşa ettirmiş ve burası daha sonra tapınak olmuş. Hatçepsut döneminde Mısır'da çok başarılı işlere imza atılmış.Mısır için refah dönemi olduğundan bile bahsediliyor.

Hatçepsut'un heykellerinin kadın heykeli olduğunu anlamanızı sağlayan tek şey yanaklarının diğerlerine göre daha dolgun yapılmış olması.

Hatçepsut'un üvey oğlu 3. Tatmosis büyüdüğünde kral olmak isyeceğinden Hatçepsut iktidarını sürdürebilmek için firavun sıfatını almış. Kendisi bu sıfatı alan tek kadındır. Resimde gördüğünüz gibi sıfatına yakışacak şekilde takma sakal bile takıyormuş.

Hatçepsut Heykeli

Eski Mısır'da amaç bu dünya için değil bundan sonraki için hazırlık yapmakmış. Dolayısıyla bütün firavunlar tahta geçer geçmez mezarları üzerinde çalışmaya başlıyorlarmış. Eski krallık döneminde bu mezar yerlerini kilometrelerce uzaktan görünen piramitlerin içinde hazırlatıyorlarmış ancak gömüldükten kısa süre sonra bu mezarlar yağmalanıyormuş.Bu piramitlerin yapımının çok uzun sürmesi ve pahalı olmaları da göz önünde bulundurulunca 18.- 20. hanedanlıklar döneminde mezar yeri olarak Luksor'un batısındaki bir vadiyi seçmeye başlamışlar. Bu vadinin ön planında sonraki hayata hazırlandıkları, mumyalama ve diğer işlemlerin yapıldığı cenaze tapınakları var. Az önce de bahsettiğim gibi bunların en ünlüsü Hatçepsut'unki. Krallar vadisi de tam bu tapınağın dayandığı tepenin arkasında yer alıyor.

Krallar Vadisi

Krallar vadisi yaklaşık 1km ye 3 km büyüklükte bir alan. Bu alan içerisinde şimdiye kadar bulunmuş tam 62 mezar var. Bu 62 mezarın sadece 33 tanesi firavunlara ait ve sadece 1 tanesi soyulmadan günümüze ulaşabilmiş. Girişte alınan biletle sadece 3 mezar gezebiliyorsunuz. Zaten bu bölge için ayrılmış olan zamanda 3 mezar için ancak yetiyor çünkü her mezar önünde oldukça uzun kuyruklar var. Bu mezarlardan en ilginci olan Nefertiti'nin mezarına giriş ayrı bir ücrete tabi. Ayrıca Ramses II'nin eşlerinin bulunduğu mezarda bir fetüs mumyası var.

Dip not olarak düşmek isterim ki bu bölgede çekim yapmak kesinlikle yasak. Her taraf güvenlik görevlileriyle dolu ve eğer yakalanırsanız cihazınıza el konuluyor. Bu nedenle gezinin geri kalan kısmını görüntülemek istiyorsanız aklınıza kötü fikirler gelmesini engellemelisiniz.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.