Köpeklerde Aşı Uygulamaları ve Hastalıklar

Köpeklerde aşılamanın hem onların hem de bizim sağlığımız için önemli olduğunu söyleyerek başlayalım yazıya. Bu cici yavruların aşı tedavisinden önce daha 2 haftalıklarken iç parazit tedavilerinin başlaması gerekiyor. Sonrasında da sütten kesildikten sonraki bir hafta içinde (42-50 günlük arasında) aşı programına başlanıyor. 
Her aşının ardından veterinerinizin, köpeğinizin karnesine aşının etiketini yapıştırmış, kaşesini ve imzasını atmış olmasına dikkat göstermelisiniz. Bir de yapabilirseniz aşının son kullanma tarihinin geçmiş olmadığına emin olun. 

Aşı sonrası 1 gün sürecek minik nazlar yapabilir ama daha uzun sürerse hemen veterinerinizi aramayı ihmal etmeyin. Bu nazlı evrede iştahsızlık, halsizlik ve uyku hali bulunurken eğer kusma ya da ateş yaşanırsa yine hemen veteriner aranmalıdır. 
Olmaları gereken aşılar;
Bir doz Puppy DP (Parvo virüs + Distamper)
İki doz karma (5'li karma)
İki doz Corona
Bir doz kuduz
Bir doz bronşin
Bir doz mantar
Bir doz Lyme aşısı
Aşıların hepsi bitmeden dışarı çıkarılmamaları en sağlıklısı. Eğer benim gibi evde çok sıkıldı, hiç insan görmedi gibi endişeleriniz olursa kucağınızda sokakta dolaşabilirsiniz (bence). Hera dışarıda başka insanlar olduğunu, arabaları falan gördüğünde başıma kadar tırmandı kucağımdan. O yüzden (yine bence), yere bırakmadan, kucakta kısa mesafe bir yürüyüş yapıp dönebilirsiniz. Yine aşıları bitmeden onları asla yıkamayın. Biz 5 ay sonunda ilk defa yıkandık mesela :) Bu aşılar her yıl tekrarlanmalıymış. Biz henüz o evrelere gelemedik. Siz siz olun aşıları ihmal etmeyin. Sokaklarda burunlarını her yere sokuyorlar. Hangi mikropla karşılaşacağını hiç bilemeziniz. Sonra hastalandıklarında canınızdan can gidiyor. 
Aşılar haricinde yapılması gereken iç ve dış parazit tedavileri var. Kış aylarında; iç paraziti 3 ayda bir kez (10 kg 1 hap), dış paraziti 2 ayda bir kez(enseye damla) yapılmalı. Yaz aylarında; iç paraziti 2 ayda bir kez, dış paraziti 45 günde bir kez uygulanmalı. Ense damlası yapıldığında da köpeğinizi 2 gün yıkamamanız gerekiyor.

Biz Hera'yla aşı sonrası sadece uyku halini yaşadık. Tahtaya vuruyorum :) Aşıdan gelince vurup kafasını yatıyordu. Uzuuuun zaman boyunca da kalkmıyordu. İlk sefer endişelenip veterineri aradım hatta bir şey oldu Hera'ya diye. Normal dediler. 
 Bu bıdıkların karnelerini de kendi kimlikleriniz gibi düşünün ve yanınızdan ayırmayın. Ne zaman lazım olacağı belli olmaz.
Veterinerinizden memnun kalmazsanız diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz bence. Sizi yeterince bilgilendirebilmesi ve ilgili olmaları gerektiğini düşünüyorum. Köpeğinizin veterinerinizi sevmesi de çok önemli bence. Yoksa çok büyük sıkıntılar çekebilirsiniz. Aşı konusunda endişe duyuyorsanız da aşı esnasında yanlarında olmamanız en iyisi. Unutmayın onlar hislerimizi çok iyi anlıyorlar.
Birazcık da Allah korusun diyerek yakalanabilecekleri hastalıklardan bahsetmek istiyorum. 
PARVOVİRÜS (Kanlı İshal): Belirtileri arasında ishal (ileri dönemlerde kanlı ishal), yüksek ateş ve kusma olan ölümcül bir viral hastalıktır. Parvovirüs hiç belirti göstermeden yavru köpeklerde ani ölümlere neden olabilir. Aşı tek korunma yöntemidir. Yaşamaktan en korktuğum buydu atlattık neyse ki. 
DİSTEMPER (Köpek gençlik hastalığı): Köpeğin solunum, sindirim, deri, göz ve sinir sistemine bulaşan, son derece bulaşıcı ve ölümcül bir viral enfeksiyondur. Distemper, aşılanmamış yaşlı köpeklere de bulaşabileceği gibi yavru köpeklere de bulaşır. Aşı tek korunma yöntemidir. 

ADENOVİRÜS (Bulaşıcı Hepatit): Yüksek ateş, susuzluk, iştahsızlık, karın ağrıları, karaciğer hasarı ve kanamaya yol açan viral bir hastalıktır. Aşı tek korunma yöntemidir. 
LEPTOSPİROSİS (Spiroket hastalığı): Hasta hayvanların burun akıntıları, idrar ve salyaların teması ile yayılan, diğer köpeklere bulaştığı gibi insanlara da bulaşabilen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Korunma aşı ile yapılmaktadır.
PARAİNFLUENZA : Bu virüs üst solunum yollarında enfeksiyona neden olur.
BORDETELLA BRONCHİSEPTİKA : Üst solunum yolları enfeksiyonuna neden olur. Bu hastalık çok bulaşıcıdır. Tek korunma aşıdır.
CORONAVİRÜS: Sindirim sistemine bağlı son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Belirtileri arasında ishal, kusma, yüksek ateş ve dehidrasyon vardır. Korunma aşı ile yapılmaktadır.
KUDUZ : Bütün memelilere bulaşabilen ölümcül bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Kuduz, kamu sağlığı açısından önemli bir tehdit olduğundan köpeğinizin bu hastalığa karşı aşılanmış olması hukuki bir zorunluluktur. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.