Köpeklerde Tuvalet Alışkanlığı

Bir önceki yazımda uyku problemi ile ilgili neler yapabileceğimizi konuşmuştuk. Bu kez de tuvalet alışkanlığı kazandırmaktan bahsetmek istiyorum. Malum bende bahçe falan yok. Sabah, akşam ya da sürpriz yürüyüşlerimiz dışında kızım hep evde. Tuvalet eğitimi de bu nedenle büyük önem kazanıyor. 
Bu eğitim için hazırlanmış damlaları kullanmak bence en akıllıcası bizde çok işe yaradı. Öncelikle tuvaletini yapmasını istediğiniz yerleri iyi belirlemelisiniz.
Sonradan yok orayı beğenmedim deyip de yerini değiştirdiğinizde köpeğinizin aklı bir miktar karışabilir ;)
Tabii bazen onlar da yer seçebilir. Mesela Hera, yattığı yerle tuvaletini yaptığı yerin çok yakın olduğunu düşünerek biraz daha ileriye yapmayı tercih edince yatağının yerini değiştirerek bu sorunu çözdüm. 
Seçtiğiniz yere 1-2 kat gazete serip üzerine birkaç damla damlatmanız yeterli oluyor. Hera önceleri damlanın kokusunu alıp gazetenin etrafını batırıyordu. Zamanla doğru yeri bulup gazete üzerine yapmayı öğrenince ben de damla damlatmayı bıraktım.
Artık dışarıya çıkıyoruz tuvaletimizi yapmak için ama çıkamadığımız dönemlerde komik sahneler de yaşanmadı değil. Bizim biri onun odasında biri de oturma odamda olmak üzere 2 adet tuvalet alanımız var. Bir keresinde ben televizyon izlerken Hera hızlı hızlı gelip gazetesine çömeldi. Sanki kakası poposundan düşecekmiş gibi bir acelesi vardı. Yaptıktan sonra da "Oh! Şükür, yetiştirdim." ifadesi oluştu yüzünde. Bu tavırlara şahit olan ben ancak gülme krizini atlattıktan sonra gazeteyi temizleyebildim :))
Biz artık tuvaletimizi dışarıya yapmak için çalışmalara başladık. Artık kakasını dışarıya yapmak için tutuyor kızım ama çiş konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Genellikle ya çıkmadan hemen önce bırakıveriyor ya da tutup gazetesine yapıyor. O kadar alışmış yani ;) Neyse ki ben ondan daha inatçıyım ve dışarıya yapmaya alışacak başka yolu yok. Hele ki haftaya yazlığa gidiyoruz. İkide bir dışarıya çıkacağız. Eve bırakamayacak.
Kakaya ise dediğim gibi büyük bir hızla alıştı. Dışarı çıktığımızda, hep yaptığı yere gelince ilk işi kakasını yapmak oluyor. Sonra koşalım, oynayalım, rahatlayalım, enerjimizi boşaltalım olayına girişiyoruz. Bu arada önemle belirtmeliyim ki kakasını kesinlikle yaptığı yerde bırakmıyorum. Yanımda mutlaka bir poşet oluyor. Onunla toplayıp doğru çöpe atıyorum. 
Geçenlerde yürüyüş esnasında kaldırıma ikinci kez yapınca yedek poşetle olayı kurtarmıştım neyse ki. Kafamı kaldırdığımda bir bey gülümseyerek; "Sizi tebrik ediyorum. Herkes bu kadar düşünceli olmuyor ne yazık ki!" deyince, gururum okşanmadı desem yalan olur. Dikkatsizlik sonucu birinin onlara basması tabii ki hoş olmaz değil mi? Evimizden nasıl temizliyorsak, sokaklarımıza da benzer özeni göstermeliyiz.  


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.