Mor Hadbşabo Kilisesi - Midyat

Gap Turu'nda ne kadar çok yer gezdiğimizi bu yazıları yazarken fark ettim desem yeridir. Tur sırasındaki hızlı tempo yüzünden farkında olamamışım. Bu kez çok fazla adı duyulmamış ve bu yüzden de neredeyse tüm güzelliğini hala koruyan Aynvert (Gülgöze) Köyü'ndeyiz. Burası aslında programımız dahilinde olmasa da sevgili rehberimiz sayesinde programımızı sıkıştırarak uzun yollar katederek gittiğimiz bu güzelliği de görebildik.
Gülgöze Köyü, Midyat
Sizce de köy sanki yüzyıllar öncesindeki haliyle durmuyor mu?
Sanki o yıllarda dondurulmuş ve günümüze dek saklanmış gibi. Sağında solunda tarihin değerini bilmeden günümüzün biçimsiz apartmanlarından diken köy sakinleri vardı tabii ama fotoğraflara o çirkinliği yansıtmamak gibi bir şansımız var neyse ki. Ben de orayı bu haliyle hatırlayacağım.
Mor Hadbşabo Kilisesi, Gülgöze Köyü, Midyat
Maalesef köy halkının bir çoğu zamanında yaşanan farklı dine mensup olanlara yaşatılanlar yüzünden yurt dışına çıkmak zorunda kalmışlar. Köy nüfusu oldukça az anlayacağınız. Dolayısıyla kilisenin cemaati de neredeyse yok gibi. Mardin ve ilçelerinde yürütülen restorasyon çalışmaları bu köyümüze de gelmiş. Evleri ve kiliseleri restore etmişler ve bizlere yine muhteşem bir ortam sunmuşlar. 
Mor Hadbşabo Kilisesi, Gülgöze Köyü, Midyat
1600 yıllık bu kilisenin restorasyon çalışmaları 3 yıl sürmüş. Kilisenin bakımıyla görevli bayan, dediğim gibi cemaat azaldığından, papazlarının olmadığını anlattı. Bazen ayda bir bazen 2-3 ayda bir geliyormuş ve ayinlerini yapabiliyorlarmış. Çok söyledim biliyorum ama alın size işte bir doğal film stüdyosu daha. İnanın atmosfer çok güzeldi.
Mor Hadbşabo Kilisesi, Gülgöze Köyü, Midyat

Gülgöze Köyü'nden yaşlı bir teyze
Bizlere kiliseyi gezdiren bayan bir sürü hikaye anlattı. Kimisi inanılamayacak kadar efsanevi şeylerdi kimini ise duyduğumuzda kendimizden utandık. Farklı bir dine mensup diye insanları öldürmeye çalışmak niye? Hem de her fırsatta bizim dinimiz hoşgörü dini diye övünüp dururken :( Ne yazık ki teorik bilgiyi pratikte uygulayamıyor benim sevgili halkım.
Mor Hadbşabo Kilisesi, Gülgöze Köyü, Midyat
Olur da bir gün Gap Turu'na gidecek olursanız bu köyü ve bu kiliseyi unutmayın ve rehberinize ısrar edin ki bu güzellik oralarda yalnız kalıp unutulmasın.
Mor Hadbşabo Kilisesi, Gülgöze Köyü, Midyat

Gülgöze Köyü, Midyat

2 yorum:

  1. Hep merak ettiğim yerlerin başında gelir. Ama elbet bir gün gidip görürüm kıskandım sizi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda gitmek nasip olur umarım :) Diğer yorumunuzda yorumlarım görülmüyor yazmışsınız onu yayınlamadım. Yorumları önce ben kontrol ediyorum ki istenmeyen şeyler olmasın.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.