Şibumi - Trevanian


Kitabımızın kahramanı Nicholai Hel, birçok kitapta karşılaşamayacağınız bir kahraman. Annesi ve babasının farklı milletlerden olması bir de bunların üstüne bambaşka bir millet içerisinde büyümesi çok farklı bir karaktere sahip olmasını sağlamış. Annesinin sayesinde birçok yabancı dil öğrenebilmiş, bildiği dillerin de karakteristik özelliklerini içerisinde barındırabilmiş biri. 

Hayat, onu öyle insanlarla karşılaştırmış ki, bu karmaşıklıklar yüzünden "hiç kimse" olabilecekken gerçek bir kişi olabilmiş. Bildiği diller, Şibumi oynayarak kazandığı derin düşünebilme yeteneği, olayların birkaç adım ilerisini görerek hareket edebilme vs. 
Belki de hayatı tam rayına oturmuşken her şeyini borçlu olduğu insanın, bir Japon generalinin, suçlu olarak yakalandığını ve öldürüleceğini öğrenince sahip olduğu her şeyden vazgeçip onu bu onursuz durumdan kurtarır. Tabii hayatının seyrinin değişmesini göze alarak.
Kitap; Şibumi'nin oyun planı şeklinde ilerliyor.
1- Fuseki: Oyunun açılış bölümüdür, üzerinde oynanan tahtanın tümü göz önüne alınır.
2- Sabaki: Güç bir durumdan çabuk ve esnek bir manevrayla kurtulma çabasıdır.
3- Seki: Nötr bir durum olup taraflardan hiç birinin avantajı yoktur.
4- Uttegae: Bir özveri hamlesidir. Rizikoludur.
5- Shicho: Hızlı bir saldırıdır.
6- Tsuru no Sugomori: Taşların kendi yuvalarına çekilmesidir. Rakip taşların zarif bir manevrayla ele geçirilmesi demektir.
Nicholai Hel'in hikayesi tam da bu şekilde ilerliyor. 
Keyifli okumalar dilerim.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.