Hacı Abdullah Bey Konağı - Savur, Mardin

Hacı Abdullah Bey Konağı tavan süslemesi
Mardin'in ilçelerini bir bir gezmeye devam ediyoruz ve bu kez de Savur'dayız. Mardin'in kasabaları ve evleri birbirine benziyor ve buradaki manzara da çok farklı değil. Savur'a geliş amacımız ise 163 yıllık biz maziye sahip olan Hacı Abdullah Bey Konağı. Konağa ulaşabilmek için (benim hiç de hoşlanmadığım) yokuşları çıkmak zorundasınız. Bir değil, iki değil birçok yokuş. Sonunda vardığınızda ise tarih sizi karşılıyor olacak.

Hacı Abdullah Bey Konağı, salon
İçeri girdiğinizde ayaklara galoşları geçirip, doğru ana salona girip, kendinize bir yer bulmalısınız çünkü evin tarihi ev sahipleri tarafından sizlere bir bir anlatılacak. Evin her odasına ayrı ayrı bayıldığımı söylemeliyim ancak salon tavanındaki ahşap süsleme beni benden alan tek öğe. Zamanla renkleri solmuş, çatıdan su alınca ahşap kabarmış falan ama bence hala evin en güzel yeri. Yıllar yıllar önce tavan süslemeleriyle birebir aynı olan bir de İran Halısı varmış bu salonda ancak paraya sıkışık oldukları bir dönemde satmak zorunda kalmışlar.
Hacı Abdullah Bey Konağı, kapı tokmağı
Ev içerisinde gezerken başınızı ne tarafa çevirirseniz ya bir tarihi eserle ya da el emeği göz nuru bir objeyle karşılaşıyorsunuz. Danteller, işlemeler, duvarlardaki oymalar, bin bir çeşit eşya, ... Aksesuarlar ve ev haricinde mobilyalar da tabii ki o eskinin mobilyaları. Yani bu evin içerisindeyken sanki geçmiş zamana yolculuk ediyorsunuz.
Hacı Abdullah Bey Konağı, yatak
Konağa gittiğinizde tüm odaları görüp gezdiğinizden emin olun çünkü her kapının ardında başka bir hazine gizli. Zamanla eklemeler yapıldığı için de biraz labirent gibi. Günümüzde 22 adet oda barındıran konak aynı zamanda pansiyon, butik otel hizmeti de veriyor. Tarihin içerisinde birkaç gün de olsa yaşamak için en iyi seçimlerden biri olabilir.
Hacı Abdullah Bey Konağı, oda

Hacı Abdullah Bey Konağı, oda kapısı

Hacı Abdullah Bey Konağı, Yatak odası

Hacı Abdullah Bay Konağı, odalardan biri

Konaktan Savur manzarası

Konaktan, tek kişilik semaver
 Yukarıda gördüğünüz tarihi, tek kişilik bir semaver. Seneler önce hediye olarak yurt dışından ev sahiplerine gelmiş. Biz ilk kez gördük o yüzden sizlerin de görmesini istedim.
Pencereden manzara
 Ahşap kapılara olan takıntım gibi bu tip pencerelere de takıntılıyım. Sizce de çok güzel değil mi?

Savur, Mardin'de ahşap kapı
Bir Gap Turu'na katılırsanız bu konağı görmeden dönmeyin derim.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.