Germinal - Emile Zola

Germinal kitap kapağı
Soma'da yaşanan facianın ardından Kitap Ağacı olarak kömür madeni işçilerinin yaşadıklarını konu alan Germinal'i okumaya karar verdik. O zamandan bu yana kitabı uzun aralar vererek okudum. Maalesef kitaba bağlanamadım ama başladığım kitabı bitirmek gibi bir inadım da mevcut.
Kitap genel itibariyle kömür işçilerinin madende yaşadıkları zorlukları, bu zorluklara rağmen kazançlarının oldukça az olduğunu, ailedeki tüm bireylerin madende çalışmasına rağmen yine de açlık sınırında yaşadıklarından bahsediyor. Böylesine zor koşullarda yaşayan işçiler sonunda ücretlerinin düşürülmesiyle bir isyan başlatıyorlar ve greve gidiyorlar. Madenlerin bulunduğu bölgelerde çalışılabilecek başka bir iş olanağı bulunmadığından da her bir aile neredeyse açlıktan ölme sınırına dek geliyor.

Bu noktada insan böylesine tehlikeli bir iş kolunun dünya üzerinden kalkması gerektiğini düşünüyor mecburen. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da dalgalardan elde edilebilecek enerjiler dururken insanları ölmeden mezara sokan bu iş kolu kitabı her açtığımda içimi acıttı doğrusu. Belki de bu yüzden bitirmem bu kadar uzun sürdü. Elime almak bile istemediğim zamanlar oldu. İşte bu yüzden tavsiye ediyorum diyemeyeceğim. Okuması ve içinde yazanları hazmetmesi oldukça zor bir kitap. Yine de keyifli okumalar.

2 yorum:

  1. aslında güzel bir kitapmış, okumak isterim yinede...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, güzel bir kitap kesinlikle ama dediğim gibi zor ilerliyor.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.