Son Umut - Water Diviner

Son Umut'u daha yeni izleyebildim inanılır gibi değil. Hep izlicem izlicem deyip bu zamana kalması nedendir bilmem ama geç de olsa yorumlayayım dedim. 
Avustralyalı bir çiftçi olan Connor 3 oğlunu da Çanakkale Savaşı'na gönderir. Ve maalesef geri dönen hiç kimse olmaz.  

Bir evladı kaybetmek zaten çok acı bir durum olabilecekken 3 oğlunu birden kaybeden aile özellikle anneleri maalesef toparlanamaz. Çocuklarının ölümleri ona o kadar çok ağır gelir ki sonunda intihar eder. Çocuklarının ardından eşini de kaybeden Connor da kesin bir karar verip ölü ya da diri onları bulmak için Çanakkale'ye gelir.

Bu esnada savaşın olduğu bölgede vefat eden askerlerin cenazelerini bulmak üzere bir çalışma başlamıştır. Ve Connor kaçak yollarla oraya gider. Başta onun isteklerini yerine getiremeyeceklerini söyleseler de Binbaşı Hasan ona yardım etmeleri gerektiğini söyler. Böylece Connor çocuklarını bulabilme şansını elde eder.

İstanbul'dayken kaldığı otelde de otel sahibi kadınla farklı bir samimiyet kurarlar. Ayshe de Çanakkale Savaşı'nda kocasını kaybetmiştir ve o günlerde kocasının kardeşiyle evlenmeye zorlanmaktadır. Bu durumdan oldukça rahatsız olsa da özellikle oğlu için bu fikre sıcak bakmaya başlar.

Tüm bunlar olurken ülkenin genel durumunu gösteren sahneler de vardı. İngilizler tüm yönetimi ele geçirmiş bütün kararları onlar veriyorlardı. Halk da bu olanlara tepkisiz kalmıyor yürüyüşler yapıyorlardı. 

Filmden genel olarak hoşlandığımı söylemeliyim çünkü hoş, samimi bir film olmuş ancak Cem Yılmaz'ın filmde neden bulunduğu hakkında aklımda soru işaretleri var. Olmasa da olurmuş bence. Ayshe karakteriyle bir Osmanlı kadınını canlandıran Olga Kurylenko da özellikle mi seçilmiş bilemedim. Onun yerine çok daha başarılı görüntüler verebilecek birçok yerli oyuncumuz vardı.

Son olarak kız isteme seremonilerinde yapılan kahveye tuz atma adetimiz filmde hiç duymadığım bir versiyonuyla anlatılmış. Büyük bir şaşkınlığa uğradım. Hiç mi kimse böyle değil şöyle dememiş merak ediyorum. Neyse neyse detaylara takılma Sinem diyorsanız eğer ve hala izlemediyseniz izleyin elbet ama benim gibi çok didiklemeden izleyin ;) Keyifli seyirler...


6 yorum:

  1. Yakın zaman da ben de izlemiştim. Kötü diyemem lakin beni şaşırtacak bir konusu da yoktu. Fragmanda olan biteni göstermişler zaten

    YanıtlaSil
  2. Hiç izleyesim kalmadı :))) Ehehe, şaka şaka ben de izlemeliyim :)

    YanıtlaSil
  3. Yakın zamanda izleyenlerdenim, ama konusuda bana vasat geldi açıkcası... Biz ne şehitler verdik! Mezarı belli olmayan çok, tamam babadır ama ütopikti yanı bu arayış, savaştaki kayıplar hafif mi sanki gideyim bulayım, bilmem, garipti! Zaten Cem Yılmaz istememiş sonradan kabul etmiş, rolü :) Dediğin gibi Olga karakteri de eh, sonuç: pek etkilemedi bu film beni.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.