Büyük Açık - The Big Short

Dünya ekonomisini yerle bir eden, ülkelerin batmasına, işsiz sayısının artmasına, evsizlerin günden güne artmasına ve daha sayamayacağım onlarca zincirleme felakete yol açan 2008'deki ekonomik krizin ayak seslerini merak edenler ekran başına. Adım adım, hissettirmeden gelen ve tek çıkış kaynağı, ilk günlerde bir elmas gibi algılanan, mortgage olan bu krize artık büyüteçle bakma zamanı.

Film posterinde gördüğünüz karakterler, Jared Vennett (Ryan Gosling), Michael Burry (Christian Bale), Mark Baum (Steve Carell), Ben Rickert (Brad Pitt) ise bu sessiz adımları fark ederek kendi leyhlerine döndürebilen Walt Street dahileri olarak adlandırılabilirler ;) Neden mi? Krizin nasıl adım adım ilerlediğini, kimsenin dönüp bu durumu incelemediğini, para için gözleri kapalı emlak kredisi dağıtıldığını görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Filmin ana konusu ekmek peynir gibi dağıtılan mortgage kredisinin çöküşünü erkenden fark eden bir grubun, bu öngörülmeyen ve hatta olanak bile verilmeyen duruma karşı duruş sergileyip çöküş tarafında yer almaları. Teknik olarak nasıl açıklayabileceğimi bilemediğimden şöyle basitleştirebilirim; Bu grup mortgage kredi piyasasının çökeceğine dair kendilerini bir nevi sigortalatmak üzere bankalar aracılığıyla, hem de milyonlarca dolar harcayarak satın alımlarında bulunuyorlar. Tüm bankalar bu tekliflere, tabir-i caizse totolarıyla gülerek ama gelen bu parayı kaçırmak istemeyerek, kapılarını açıyorlar. Sonrası hepimizin malumu, dünya ekonomi piyasası çöküyor.

Filmi izlerken birçok konuşmaya "Bu ne dedi şimdi?" tepkisi vereceğinizi söylemeliyim ama izlemekten vazgeçmeyin. Hatta bazı zor anlaşılır durumları anlatan örnekleri seveceğinizi de söylemeliyim. Para piyasası, borsa, bankacılık bizlere uzak olan konular olsa da sonuçları her birimizi etkiliyor. Siz de bu filmi sonuna dek izleyerek insanlığın nasıl göz ardı edildiğini görün.

Özellikle Mark Baum ve Ben Rickert'ın piyasa çökünce yaşanacak olanlara verdikleri tepkiler filmin en can alıcı noktaları. Bu durum onların lehine gelişecek bile olsa milyonlarca insanın karşılaşacağı zorlukları derinden hissediyorlar.
Gerçeklere dayanan ve Michael Lewis'in ABD'de başlayıp tüm dünyaya yayılan ekonomik kriz hakkında yazdığı aynı isimli kitaptan uyarlanan Büyük Açık - The Big Short konuya ne kadar uzak olunsa da bence izlenmeli. Kızacak, şaşıracak ve rezilliği izledikçe sinirden güleceksiniz. Keyifli seyirler ;)

4 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.