Steve Jobs - 2015

Steve Jobs'la alakalı tüm kaynakları ele geçirmeye çalışan ben sonunda yeni Steve Jobs filmini de izledim. En iyi Erkek Oyuncu, En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında adaylıkları olan filmde Michael Fassbender için pek ümit beslemesem de Kate Winslet'ın Oscar heykelciğini kaldırma şansı olduğunu düşünüyorum.


Apple'ı Steve Wozniak ile birlikte kuran Steve Jobs üniversite yıllarında attığı ilk adımlarını büyük bir yükseliş, Apple'dan kovulmasıyla büyük bir çöküş ve o yokken Apple'da izlenen büyük düşüş nedeniyle geri çağrılmasıyla yeniden büyük bir yükseliş izliyor. Danny Boyle ve Aaron Sorkin çalışmasıyla ortaya çıkan Steve Jobs filmi hakkında bolca kitap okuduğum, belgeseller ve filmler izlediğim için hikaye açısından benim için verimli olmadı itiraf etmeliyim. 

Hayatının sadece, başta kabullenemediği sonrasında da yıllarca yıldızları barışmayan kızı Lisa ve işinden ibaretmiş gibi gösterilmesi böylesi dolu bir adam için bence yetersiz kalmış. Öz annesi tarafından istenmediğinden Lisa'yı kabullenemiyor oluşu, yıllarca farklı beslenme şekilleri deneyip hayatını tehlikeye sokuşu, Hindistan'a gidip farklı felsefeler öğrenme arayışı ve hatta bir eşi ve çocukları olduğundan hiç bahsedilmemiş. Son yıllarında geçirdiği hastalığın varlığının bile olmayışından hiç bahsetmiyorum bile. 

Hikayede sadece seçilmiş noktalara değinilen ve Steve Jobs'u çoğu zaman gaddar ve bencil bir adammış gibi gösteren hikaye kurgusu haricinde yıllar içerisinde kostümler, makyaj ve çekimdeki değişimle bize o dönem tamamıyla yansıtılmış ve bitmeksizin devam eden dialoglarla belki de Steve Jobs'un susmak bilmeyen iç sesine şahit olmuş olabiliriz. 

Bu upuzun ve bitmek bilmeyen dialoglar, Steve Jobs'un hayatına aşina olmayanlar tarafından kolayca kaçırılabilecek birçok önemli noktayı da içinde barındırıyor. Birkaç önemli sahne hiç mi gösterilmeyecek acaba diye korktuğum an neyse ki çeşitli flashbacklerle bu eksik bir nebze de olsa giderildi. Steve Jobs'un hayatının sadece iş hayatı ve Lisa ile ilgili cımbızla çekilmiş noktalarının iyi yansıtıldığı filme dair notlarım bu kadar fakat bu filmle Steve Jobs'u tanıyabilir misiniz? Bu soruya cevabım kocaman bir HAYIR.

En başta da söylediğim gibi Kate Winslet filmde gösterdiği performansla çok başarılı ve Oscar heykelciği için benim gözümde diğer adaylardan bir adım önde. Sonuç ne olacak yakın zamanda göreceğiz. Michael Fassbender ise bence sadece Steve Jobs'un son dönemlerinde onu yansıtmayı başarabilmiş. Steve Jobs meraklıları kaçırmasın ;)


14 yorum:

  1. Film dedigin gibi ise izlemek istemem. Jobs gerçekten vizyonerligi ile çok örnek aldigim bir insan. Bu arada ele aldigin konulari çok sevdigimi belirtmeliyim. Sadik bir takipçi kayandin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bende böyle bir fikir uyandırdı. Bu Steve Jobs'a olan büyük hayranlığımdan kaynaklı da olabilir. Objektif bakamamış olabilirim :) Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Böyle şeyler yazıldıkça daha da özen gösteriyorum.

      Sil
  2. Bu filmi yakın zamanda izlemeliyim! :D Kitabı var ya bir de, okudun mu? Ben alsam mı almasam mı kararsızlığı yaşıyorum da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumam mı? :) Elimde 3 tane Steve Jobs kitabı var. Biri George Beahm'ın yazdığı, biri Michael Moritz'in diğeri de Walter Isaacson'ın yazdığı. Film de Walter Isaacson'ın kitabına dayandırılarak uyarlanmış zaten. En sevdiğim de o kitap olmuştu zaten ama dediğim gibi filmde sadece belli noktalara değinilmiş. Geniş bir Steve Jobs gerçekte kimdir, nasıl bir insandır gibi konulara değinilmemiş. Okumak istiyorsan tavsiyem Walter Isaacson'ın yazdığı kitabı okumandır.

      Sil
    2. Vay canına :D Bu kadar biyografisi olduğunun farkında değilmişim :D Önerdiğini okuyacağım, bir de Steve Jobs Olmak var, şu sıralar gözüme çarpan oymuş :D Onu okudun mu? :)) Steve Jobs kütüphanesi gibisinn :D :))

      Sil
    3. Okumadım onu henüz ama listemde. Mutlaka alıp okuyacağım. :)) Evet Steve Jobs konusunda öyleyim biraz ;) Gerçekten de çok ilginç bir hayat hikayesi var ama.

      Sil
  3. Ben bu filmi pes ettiğim ve ilham aradığım zaman izliyorum. iyi geliyor. :D

    YanıtlaSil
  4. Steve Jobs filmleri, kitapları… sürekli görmekten doyunca izlemeye elim gitmiyor daha :) Kate Winslet yaa reader dan sonra çok bi itici geliyor bana, zor alır o Oscarı :) Apple ne yapacak meraklardayım, adam hakikaten süper bir şeydi ;) Filmle Steve Jobs tanınmıyorsa ee amaç ne ki o zaman, tüh yazık olmuş ;) Kalemine sağlık ki Her Şeyden Konuşmalı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Bilemedim bana alır gibi geliyor. Teşekkür ederim. Bence benzememiş ama tabii başka izleyicilerin kanısını bilemiyorum. Farklı bir filmdi.

      Sil
  5. kurguya şaşırdım gerçekten de. ama diğer noktalar için evet izleyelim. çok teşekkürler. ne kadar güzel analatıyorsun filmleri buna da şaşırdım. bu hususta bir uzmanlığın mı var ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ve iltifatın beni çok utandırdı onun için de ayrıca teşekkürler. Uzmanlığım yok sadece yıllardır sürekli film izlerim, yazmayı ve kitap okumayı da seviyorum. Bu üçlü birleşince ortaya bunlar çıkıyor :)

      Sil
  6. Merak ettiğim bir film...İzlemeyi düşünüyorum..

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.