Down Sendromu Farkındalık Günü

Bugün 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü. Kimilerinin onları gördüğünde köşe bucak uzaklaştığı kimilerininse onlara acıyarak baktığını mutlaka görmüşsünüzdür. Oysa yapılması gereken bunun sadece bir genetik farklılık olduğunun farkına varmak ve daha bebekken almaları gereken özel eğitimi almalarını sağlayarak kendi kendilerine yetebilecek özgür bireyler yetiştirebilmek.


Down sendromu, çoğumuzda bulunan 46 adet kromozomun onlarda bir fazla, 47 tane olması sonucu ortaya çıkan genetik bir farklılık. Kişiliğimizi ve fizyolojimizi etkileyen kromozomlarımız bu çocuklarda bir adet fazla olmakla farklı sonuçlar doğuruyor elbette. Bu farklılık asla bir hastalık değil. Nasıl kimimizin mavi gözlü, kimimizin sarı saçlı olmasını sağlayan farklı genlerimiz varsa onların da bir tane fazla kromozomları var. Bunu kabul ettikten sonra tek yapmamız gereken onlara en uygun şekilde yaklaşabilmek.

Down sendromlu çocuklar diğer çocuklar gibi her şeyi öğrenebilme yetisine sahiptirler ancak tek fark biraz daha fazla özveride bulunulması gerektiğidir. Sadece daha geç ve zor öğrenecekler fakat öğrendiklerinde yaratacakları mucizelere inanamayacaksınız. Eskilerde farklılıkları nedeniyle ilgilenilmemiş, uzak durulmuş ve belki de sevilmemiş bu çocukların içindeki kocaman sevgiye, onlarla iletişim kurduğunuzda, çok şaşıracaksınız.

Dünyadaki her insan topluma kazandırılmalı. Kimi için daha çok uğraş verilmeli gerektiğini biliyoruz. O halde bu farkındalığı çevremize de gösterelim. Şehrinizde bir Down Cafe bulunuyorsa neden orayı tercih etmeyesiniz? Mesela sevdiklerinize alacağınız hediyeler neden http://www.downturkiye.net/ ten olmasın?
Sevgi ve ilgiyle aramızda farklılık kalmaz. Onları sevin.

10 yorum:

  1. Önemli bir konu. Onların iyi birer birey olarak yetişmesi demek aynı zamanda mutluluğu yakalayabilmeleri demektir. Hepimizin fizyolojik ve metafizimqk problemleri olabilir. Birbirimizin eksikliklerini yine bizler karşılayacağız. Bu uyarıcı paylaşım için teşekkür ederiz. Çevremizi dikkate almak ve öylece yaşamak bir insanlık şuurudur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim :) Dilerim toplum olarak o şuura erişeceğimiz günler yakındır.

      Sil
  2. O kadar tatlı oluyorlar ki önemli olan kabullenebilmek diyor bir tanıdığım...önce aile kabul etmeli sonra toplum zaten kabul ediyor dedi...Çok haklı buldum kendisinin bir oğlu var down sendromlu neler neler anlatıyorlar bil bilseniz...bu konuyu ayri bir yayın yapmak isterdim...fakat hatırlatmam çok güzel olmuş yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyor. Aile kabullenince çevre de bunun olağan bir şey olduğunun farkına varıyor. Teşekkür ederim :) Temelde birbirimizden yok bir farkımız o halde herkesi kucaklamak gerek.

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş. Ben onlardan köşe bucak kaçanları bir türlü anlayamıyorum. Onlarda ki 1 fazla neden kaçmamıza sebep oluyor? Çok iyiler halbuki. Dünyaya bizim bakmadığımız bir gözle baktıkları aşikar. Görünüş insanları ayırmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Böyle böyle anlatarak, tanıtarak kaçmamalarını, sevmelerini sağlayacağız ;)

      Sil
  4. Çok güzel dile getirmişsin canim. Bazen bir kromozom fazlalığı da sorun olustirabiliyo iste. Çok tatlı oluyorlar. Çevredekilerin biraz daha ilgisi ve hassasiyetiyle kendi işlerini halledebiliyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Avusturyaya yerlestigimde diwn sendromlu çocuk felçli ya da herhangi baska engeli olan cocuklara gösterilen özeni gördügümde sasirmistim. Ülke bu konuda tavrini koymali aile ve çevre de destek olunca hayatin içinde yer alabiliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ülkenin durumu ortada o toparlanana dek biz kendi başımızın çaresine bakıyoruz :) Ailelerin durumu erken fark edip duruma el koyması çok önemli.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.