Emek Hırsızlığına İzin Vermeyin!

Fiilen gerçekleşmiş bir hırsızlık yok merak etmeyin. En azından bilgim dahilinde yok fakat bahsedeceğim konu hepimizi yani biz bloggerları ilgilendiriyor. Lütfen dikkatlice okuyun ve emeklerinizin küçümsenmesine siz de izin vermeyin.

Biliyorsunuz ki devir teknoloji, internet devri. Geçmişin büyük gazeteleri bile artık internetten okunuyor, onlar da internete daha çok önem veriyorlar. Eh dolayısıyla birçok insan da internetin nimetlerinden faydalanabilmek için internet siteleri, haber siteleri, alışveriş siteleri açıp duruyor. Evet, açsınlar hiçbir itirazımız yok değil mi? Benim yok en azından ama bu sitelere içerik üretecek insanlara ihtiyaçları olduğunu düşünmeden açtıkları bu sitelerde günün birinde çıkmaza girip size, bana, ona mail atıp "sitemde köşe yazarlığı yapar mısınız?" teklifinde bulunuyorlar. Çok medeni bir şekilde başlayan bu teklif şöyle ilerliyor;
Ben: Tabii sitenizin adresini alabilir miyim? Ve hangi konularda yazmamı istiyorsunuz?
Site Sahibi: Sitem ..... Güncel olaylar hakkında yazmanızı istiyorum. Olaylara tepkinizi, öfkenizi dile getirmelisiniz (?! Burası bana ilginç gelmişti)
Ben: Anlıyorum fakat ben öfke içerikli yazılar yazmıyorum. Ücret olarak ne düşünüyorsunuz?
Site Sahibi: Tabii içinizden geldiği şekilde yazabilirsiniz fakat ücret ne için?
Ben: Ne demek ne için? Tabii ki yazılarım için. Yazmamı istediğiniz yazılar için araştırma yapıp, o yazıyı hazırlayıp düzenlerken vaktimi harcayacağım.
Site Sahibi: Dünyanın hiçbir yerinde köşe yazarları ücret almaz. Yazıların düzenlenmesi için de üç adet editörümüz var.
Ben: Kusura bakmayın ama (kızdım tabii ki) size zaman ayırıp yazı hazırlayacağım ve ücret almayacağım öyle mi? Hem köşe yazarlarının ücret almadığı nerede görülmüş? Editörlerinizin benim yazılarımda çalışmasına gerek yok. Ben editli bir şekilde gönderirim size. Neyse ben bu şekilde çalışmıyorum. İyi günler.

İşte bir site sahibiyle böyle bir iletişime girmiştik birkaç hafta önce ve geçen hafta kendisi tekrar "Yazı başına ne kadar ücret istiyorsunuz?" diye tekrar mesaj attı bana. Eh bende geri durur muyum zaten kızdırmıştı beni vermeyi aklından bile geçirmeyeceği bir fiyat söyledim. Mutlaka uçuklamıştır dudağı. Bana içerik üretenlerin yazılarını 2-3 liralara sattığı internet sitelerinin adreslerini göndererek "Burada bile yazılar bu kadara satılıyor." dedi. Ben de "E o zaman yazılarınızı oralardan satın alın. Size yazı falan yazmıyorum." diyerek konuyu kapattım. 
Yani arkadaşlar demem o ki; ne olur kendi üretiminiz olan yazılarınızı 2-3 liralara satmayın. Bir yazının kolay yazılmadığını hepiniz en az benim kadar iyi biliyorsunuz. Kendinizi bu kadar değersizleştirmek niye hiç anlayamıyorum. Yazı yazamayıp, içerik üretemeyip bir de üretenleri küçük görmek ve ücretsiz çalıştırmak da işin ayrıca tartışılması gereken boyutu. Böylelerine de boyun eğmeyin lütfen. 
Keyifli günler dilerim.

33 yorum:

  1. Çok haklısınız. Zaten blog yazanlara alaycı yaklaşanlar var. Bir de blog yazarlarına dersanelerdeki stajyer hoca muamelesi yapan site sahipleri var. Dediğiniz gibi yazı için emek harcanıyor. Emeğe saygı göstermeyene selam yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır bir de madem bu kadar kolay neden içerik üreten birine ihtiyaç duyuyorsunuz. Oturun klavye başına döktürün kendiniz değil mi?

      Sil
    2. Aynen öyle. Biliyorsunuz insanların kendi yaptıkları çok zordur başkalarının yaptıkları çok kolaydır.

      Sil
  2. İyi bir konuya değinmişsiniz. Aynı teklifler bir bayan arkadaşa da gelmişti. Hatta sitede başlamıştı yazmaya ama ücretsiz olarak. Sonra talimat gelmeye başladı şöyle yaz böyle yaz diye. Arkasından sosyal medyada bizim siteyi paylaş şeklinde. Hemen yazmayı bıraktırdık. Sonra bir sitede yazı başına on liraya yazmaya başladı. O yazılarda da optimizasyon için şu kelimeler şu kadar geçmeliymiş yazıda. Ne yazık ki insanları sömürüyorlar. Sonra orayı bıraktırdık. Bir moda sitesinde ayda bin lira karşılığı yazmaya başladı hergün iki içerik hazırlıyordu. Biri kombin tasarımı, biri de makale. orada pişti diyebilirim. Şimdi ise marka danışmanlığı yapıyor. İnstaframı yüzdoksan bine ulaşmış. Artık büyük markalarla anlaşma yapıyor. Allah herkesin yardımcısı olsun. Yine bir arkadaşın izleyici sayısı onaltı blogger. Ama yeni çıkan günlük gazetede tam sayfa haftalık içerik veriyor. Hem de kadrolu olarak. Kimse emeğinin karşılığını almadan kalemini bile oynatmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel haberler bunlar. Herkes hak ettiğini alabilse keşke arkadaşlarınız gibi. Ben de bu alanda hak ettiğimi alacağıma inanıyorum. Bakalım :)

      Sil
  3. Amme hizmeti istemis ama alamamis , yazik!
    Hadsiz bu insanlar vallahi.

    YanıtlaSil
  4. Şu anda stres üzerine bir yazı yazdım. Yazı içeriği bana ait, kendimden örnek vererek başlıklar halinde hazırladım ama insanlara yanlış bilgi vermemek adına tabi ki zaman harcayıp araştırmamı da yaptım. Gerçekten çok faydalı bir yazı yazmışsın, insanların emeğini sömürüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerine sağlık. Zaten araştırarak yazan, emek harcayan o kadar belli oluyor ki. Bu yüzden kimsenin emeklerimizi sömürmesine izin vermeyelim.

      Sil
  5. Çok ilginç :) hangi site merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh bana uzak olsunlar :)) Yazıyı sakince yazabilmek için üzerinden biraz geçmesini bekledim. İnan şu an sitenin adını bile hatırlamıyorum.

      Sil
  6. Sizi tebrik ediyorum. Bu iş hayatının her alanında olan bir sorun değil mi? Benden bir iş yapmamı istiyorsunuz her işin ve kişinin bir kaşesi vardır. Sizin gibi emek sahibi bir çok insan umarım sizin verdiğiniz tepkiyi verir ve emeğin kolay satılmadığı bir ülke haline geliriz. Ne güzel yapmışsınız o site sahibine içim soğudu valla elinize kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Vallahi destekleyici yorumlarınızı okudukça da benim içime sular serpildi. Neyse ki benim gibi düşünenler az değilmiş diyorum. Dileklerinize sonuna dek katılıyorum.

      Sil
  7. Çok iyi yapmışsınız ^^ Neyse ki size mesaj atıp yeni yazı istemişler bazı blogger arkadaşlarımız yazıları izinsiz bir şekilde alınıyor (Çalınıyor!)
    İşimiz zor ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o daha çirkin bir hareket çok haklısın. Bunun da önüne geçeceğiz bir gün eminim.

      Sil
  8. Çok doğru bir konuya değinmişsin canım. Aynı durum benim başıma da gelmişti. Ücretsiz köşe yazarlığı teklifi verdiler. Tabi ki bende sizin gibi kabul etmedim. Biz bloggerler yazı yazmak için değerli olan vaktimizden vererek o kadar çok araştırma ve okuma yapıyoruz. Sonrada anlaşılır ve ilgi çekici bir dille yazmak için emek harcarken. Bazı site sahipleri ücretsiz olarak yada çok komik ücretlere emeğimizi sömürmek istiyorlar... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Eğer aynı sesle konuşabilirsek kimse kimseyi sömüremez. Bunu da aşacağız bir gün eminim.

      Sil
  9. Şaka gibiymiş gerçekten de.. Paylaşımınız için teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Üretemeyen insanlar, üretenlerin ürünlerine yani blog yazarlarının içeriklerine değer vermeyi bilmiyor. Tabi bilmiyor o içeriğin ne şartlarda ve ne uğraşlarla hazırlandığını. Neyse ki siz gerekli cevabı vermişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Evet maalesef bilmiyorlar ya da bilmek istemiyorlar. Bir daha olursa yine aynı cevabı alacaklar. Dilerim herkes aynı karşılığı verir ki sonrasında hepimizin değeri anlaşılsın.

      Sil
  11. Selam Sinem kızım.Ünlü olmaya gör, saçma sapan yazıların için ne ücretler alırsın.Bir arkadaş vardı.Of-poftu sanırım, yazı başına beş lira alıyordu galiba.Üzülmüştüm.Aslında gerçekten saçmalamışlar, emeğe saygı yok.Sen gençsin canım.Dilerim bir gün istediğin şartlarda çalışırsın.Aydınlatıcı paylaşımdı.Sağol yavrum. Sevgilerimle.Ece ablan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece abla, evet genellikle bu ücretler teklif ediliyor ama hiç hoş değil yaptıkları.

      Sil
  12. neden hiç şaşırmadım acaba? bana da bir çok defa oldu bu. bir defa da değil. Birde bunların reklam vermek isteyip ücret karşılığında bahsettiğin şekilde tepki verenleri var :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanırım :) Mutlaka vardır, hepsi sömürücü bunların belli ki.

      Sil
  13. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz gerçekten. Akıl ermeyecek işler dönmeye başladı. Bu yüzden internet ortamında herhangi bir şey aratıldığında bir sürü alakasız içerikle de karşılaşılır oldu. Her anlamda sakıncalı. Benim de kısa süreli bir maceram olmuştu bir firmayla. Siz o kadar emek harcıyorsunuz ancak onlar sizi bir nevi köle gibi kullanmaya, emeğinizi sömürmeye çalışıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Birçok yerde yalan yanlış bilgiler, kalitesiz yazılarla karşılaşmaya başladık. Zamanla iyi ile kötünün farkı anlaşılacaktır eminim. İşte o zaman değerimizde artacak.

      Sil
  14. Gerçekten insanın aklı ve mantığı almıyor bu işlere. Ben de blog yazmaya başlayınca karşılaştım. Ücretsiz tema yükleyelim, teamviever ile bilgisayarınıza bağlanacağım, beni yönetici olarak atayın yeter gibi bir çok farklı sarfedilen cümleler dolaşıyor. Bir de insanlara güven kazandırmak için önce bir internet sitesi açıyorlar, yorumlar yazıyorlar ve sonra yardım amaçlı mailler gönderiyorlar. Ve birini ağlarına düşürünce kendi internet sitelerini kapatıveriyorlar. Ne yazık ki bu zamanda kimseye güven yok :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu anlattıklarınızı hiç duymamıştım. Bu iyice dolandırıcılığa girmiş. Haklısınız kimseye güvenmemek gerek.

      Sil
  15. Size yüzde yüz katılıyorum, emek değerlidir. Ama maalesef bu ülkede o kadar çok işsiz ve nitelikli işgücü var ki, emek hırsızlarına gün doğuyor. Ama böyle olmamalı, herkes sizin gibi davransa belki bu iğrenç zihniyetli hırsızlar da akıllacak... Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da bu yüzden yazdım zaten bu yazıyı. Emeklerimiz çok değerli ve hep birlikte bunu savunursak iyi bir sonuç elde edebileceğimizi düşünüyorum.

      Sil
  16. Haklısınız.Ayrıca iyi cevap vermişsiniz : )

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.