Ucunda Ölüm Var - Kemal Varol

Birkaç gün evvel yazdığım, Kemal Varol'a ait Haw isimli kitaptan sonra sıra oldukça beğenilen Ucunda Ölüm Var'da. Kendisiyle yaptığımız keyifli söyleşinin ardından bu kitabını da çok merak ettim. Haw'la bir köpeğin anlatımıyla 90'lı yıllar Türkiye'sine bakarken bu kez kitabın kahramanı bir "Ağıtçı Kadın".

Bilmem hiç duydunuz mu onları, benim de bu kavramla tanışıklığım çok eski değil. Özellikle doğu bölgelerimizde artık son nesillerini yaşayan ağıtçı kadınlar bulunmakta. Ölenin ardından ağıt yakılmadığında "garip gitti" inanışı bulunan toplumlarda daha çok rastlanıyor onlara. Hiç tanımasa bile yakınlarıyla konuştuktan ve ölen hakkında bilgi edindikten sonra ağıt yakmaya başlıyor bu kadınlar.
Ucunda Ölüm Var ile de böyle bir ağıtçı kadınla birlikte aşkının peşinden gidiyoruz. Yolların onu ulaştırdığı yerlerde acaba bu da onun cenazesi midir ki diyerek giriyor cenaze evlerine ve her evde bambaşka bir hikaye ile karşılaşıyor. Heves Ali'nin hiçbir şeyden haberi olmasa da Ağıtçı Kadın beklediği gün gelene dek devam ediyor onu aramaya.
Beklediği gün geldiğindeyse çaresiz, kaçınılmaz son için hazırlanmaya başlıyor.
Ucunda Ölüm Var, sizi Ağıtçı Kadın ile birlikte şehirden şehre dolaştırırken, hayattan hayata da dolaştıracak. Dolu dolu ve fakat çoğu zaman zor geçen hayatların hikayesini dinlerken yaşamışcasına etkileneceğinize eminim.
Kemal Varol'la gerçekleşen söyleşimizin yazısı da hemen burada.
Ucunda Ölüm Var ile çıkacağınız yolculukta keyifli okumalar dilerim.

14 yorum:

  1. Emeklerinize Sağlık gerçekten kissa öz harika bir anlatımla degerlwndirmissiniz. Zaten bir kitabı yaşamadan yazan yazara yazar, okuyucuyada okuyucu demem ben .. Yasamak Lazim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Dilerim okur ve beğenirsiniz.

      Sil
  2. Ağıtçı kadınlardan haberim vardı.Fakat tanımadıklarının cenazelerine gittiklerini hiç duymamıştım.Farklı bir hikaye :) Merak ettim şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, ben bilmiyordum yakın bir zamana kadar. Mutlaka okuyun o halde, seveceksinizdir.

      Sil
  3. Çok değişik yerlerden ele alıyor bilinen konuları. O çok ilgimi çekti yazarda. Kitaplarla ilgili yorumları okudukça, merakım da artıyor. Bu gidişle yine kitap almama kararıma sadık kalamayacağım. :D
    Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) "Kitap almama kararıma sadık kalamayacağım" cümlesini o kadar sık duyuyorum ki tahmin edemezsin. Neyse ki o sorunumu Kitap Ağacı'ndan arkadaşlarla çözdüm. Merak ettiklerimizi aramızda dolaştırıyoruz artık aksi taktirde hem maddi hem de depolama açısından sorunlar çıkıyor.
      Kemal Varol kitaplarını da şiddetle tavsiye ediyorum. Teşekkürler yorum için :)

      Sil
  4. çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş, ellerinize sağlık! iyice merak ettim Kemal Varol'u, bu kitabın konusu da çok ilginç!
    teşekkürler, sevgiler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için. Okunması gereken bir yazar kendisi, bence mutlaka okuyun.

      Sil
  5. Bir cenaze evi düşünün bir odada Kur'an okunur, bir odada tütsü yakılır. Yine ayhnı cenaze evinde bir odada yemek yenir, diğer odada ağlaşılır ağıt yakılır. Çocuklar yaramazlık yapmaz; azrail acımasızdır. Tavuklar bile gıdaklamaz, yumurta yapmaz- sanki azrail yukarıdan bakıyordur; bir korku, bir üzüntü ve hüzün çökmüştür bir kere... Aynı çocukluğumda ninemin ölüşü gibi. Sonra avluda yanan bir kazan, ılıtılır su, maşrapa yerine bir su kabağı. Çarşaflarla çevrilmiş bir mekan, bir tabut, bir teneşir... Biraz sonra cenazeyi almak için cemaat gelir. Arkasından el sallanmaz, su dökülmez. Bu son gidiştir artık elveda bile diyemeden. Bir ün kopar cenazenin ardından; ağlayışlar, çığrışlar ve diz dövüşler. Unutamam; kalbilmdeki bu hüzünü bizden sonraki neslimiz de tadacak bir gün... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanılınca bir benzeri anlatımı da işte böyle dokunaklı oluyor. Harika yorumunuz için teşekkür ederim. Her birimiz bir gün gidecek, her birimiz o acıyı yaşayacağız. Dilerim her biri sıralı olsun.

      Sil
  6. Ben de bir süredir Kemal Varol 'u duyuyordum, bu yorumunuz da benim için iyi denk geldi onu da ekledim listeye :)) Paylaşım için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Kitabın tasarımını çok hoş. Konusu da ilginç gözüküyor. Paylaşımda güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Dilerim bir gün okur ve seversiniz kitabı.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.