Dünyadaki En Efsanevi, Kaçırmak İstemeyeceğiniz 10 Festival

Dünya, her gün yaşadığı binlerce acıya rağmen birazcık eğlence, birazcık sevgi, biraz inanışlar ve biraz da geleneklerimiz sayesinde ayakta durabiliyor diye düşünüyorum. Yıllardır süren bu geleneklerle günümüzde binlerce, milyonlarca insanı bir araya getiren festivaller düzenleniyor. İşte o festivallerin en muhteşem 10 tanesini sizler için derledim.


1- Carnaval - Rio de Janerio - Brezilya

Dünyadaki belki de en gösterişli festivallerden biri olan Rio de Janerio Festivali bizlere hiç unutamayacağımız anlar yaşatmaya en büyük adaylardan biri. 5 gün süren kutlamalarda her gün yaklaşık 2 milyon insanın sokaklara çıkıp dans ediyor, gösterileri izliyor ve dünyanın en büyük partisinde eğleniyor. Karnaval'ın tarihi 1700'lü yıllara dek uzanıyor. O yıllarda Portekizli göçmenlerin dostane bir şekilde birbirlerine çamur ve su attığı sokak kavgalarıyla ortaya çıkmış. 1800'lerde ise bugünkü haline dönüştüğü söyleniyor. Karnaval her yıl, Paskalya öncesi perhizden 1 hafta önce başlıyor. 2017'de 24 Şubat için takvimlerinize not düşmeyi unutmayın :)  

2- Festival of Colors, Holi / Spring Festival - Hindistan

Yıllar geçtikçe dünya çapında popülerleşen Hintlilerin baharı karşılamak amacıyla yaptıkları bu renk ve bahar festivali gerçekten çok renkli ve eğlenceli. Nereden mi biliyorum? Ankara'da düzenlenen festivale ben de katılmıştım. Yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Hintliler Holi ile tüm güzel duyguları ortaya çıkarmayı amaç edinirler. Bu festivalle herkesin sevgiyle sarmalandığına, affediciliğin ön plana çıktığına ve birlikteliğin güçlendiğine inanılır. Festival zamanı "Hiçbir şeyi kafana takma, şimdi Holi zamanı." derlermiş. Sizce de muhteşem bir festival değil mi?

3- Domates Festivali - İspanya

Nereden çıktığı ya da amacı tam olarak bilinmeyen bir festivalde sıra. Domateslerin heba olduğunu düşündükçe bu festivali aklım almasa da on binlerce kişinin katıldığı bu festivali anlatmadan geçmek olmaz. Her yıl ağustos ayının son çarşamba günü düzenlenen festival İspanya, Valencia yakınlarındaki Bunol şehrinde gerçekleşiyor. Hafta boyunca gösteriler, geçit törenleri ve çeşitli etkinliklerle geçerken, domates savaşının olacağı günün önceki akşamında Paella yeme yarışması düzenleniyor. Festivalin başlayabilmesi için 2 katlı apartman yüksekliğindeki yağlanmış bir direğe birinin tırmanması gerekiyor fakat bu hiçbir zaman başarılamadığından direkt kamyonlarla gelen domatesler atılmaya başlanıyor. Katılımcıların koruyucu gözlük giymeleri şartı bulunuyor. 1 saat süren savaşın ardından su toplarının atılmasıyla festival son buluyor. 

4- Boğa Festivali - İspanya

Yapılmasını hiç istemediğim festivallerden biri sıradaki. İspanya, Pamplona şehrinde her yıl Temmuz ayında düzenlenir. Bu festival Pamplona ve Navarre'nin koruyucu meleği olan San Fermin için düzenlenir ve festivalin bir diğer adı da San Fermin Festivali'dir. Bir ahıran bırakılan boğalar yaklaşık 3 dakika boyunca insanları önüne katıp koştururlar. İnsanlar geleneksel olarak kırmızı ve beyaz renklerde giyinirler. Amaçları boğalardan daha hızlı ve daha güçlü olduğunu kanıtlamaktır.

5- Fener Festivali, Tayvan

Çinliler tarafından her yıl kutlanan Fener Festivali ya da bayramı Tayvan'ın Pingxi kasabasından büyük kalabalıklarca kutlanır. Bu nedenle o dönemde binlerce turistin akın ettiği bu kasabada  herkes için unutulmaz görüntüler çıkar ortaya. Üstlerine dileklerin yazıldığı kağıt fenerler havaya bırakılır ve sonrasında herkese bu muhteşem görüntüyü izlemek kalır.

6- Ölüler Günü Festivali, Meksika

Yüzlerce yıldır süregelen bu festival ölen akrabaları, arkadaşları anmak için yapılan çok anlamlı bulduğum bir festival. Her yıl 31 Ekim gecesi başlayan festivalde herkes kaybettiği yakınlarının sevdiği yiyecekleri evinde bulundurur çünkü 31 Ekim ve 2 Kasım arasında bu dünyadan giden ruhların evlerini ziyaret ettiklerine inanılır. Dönüş yollarını bulabilmeleri için de bu üç gün boyunca gece - gündüz mumlar yanık kalır. Yine bu günlerde gece gündüz açık olan mezarlıklarda kaybedilenler anılır. Mezarı başında türküler söylenir, mumlar yakılır, çeşitli süslemeler yapılır ve şeker ya da çikolatan yapılmış olan kafatasları mezar başına bırakılır.

7- Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali, Harbin, Çin

1985 yılından beri her yıl düzenlenen Buz ve Kar Festivali ile Çin, ülkeye milyonlarca turist çekiyor. Bazı heykellerin 30 metre uzunluğa ulaşabildiği bu festivalde özellikle geceleyin yapılan ışıklandırma sayesinde kendinizi bir masal diyarında hissetmeniz kaçınılmaz gibi görünüyor.

8- Oktoberfest, Münih - Almanya

1810 yılından beri düzenlenen Oktoberfest günümüzde birçok ülke ve şehirde düzenlense de orjinali Almanya, Münih'te düzenlenendir. İsmi Ekim Festivali olsa da  genellikle Eylül'de başlar, 16 gün sürer ve ekim ayının ilk pazar günü sona erer. O yıl ekim ayının ilk pazar günü 1'i ya da 2'si ise tarihler değiştirilip festival ekim ayını kapsayacak şekilde uzatılır. Bavyera Prensi Ludwig ile Prenses Therese'in evliliklerinin şerefine ilki düzenlenen bu festival o günden beri her yıl düzenlenegelmiştir. Büyük çoğunluğun halen yöresel kıyafetleriyle katıldığı festivalin her günü eğlenceli ve şenlikli geçiyor.


9- Mardi Gras, New Orleans

Mardi Gras Fransızca'da "Yağlı Salı" anlamına gelir. Bu günün anlamı, oruca başlamadan önce dilediğince yemek yiyebileceğin son salı olmasından gelir. Paskalya tarihine göre her yıl 2 şubat - 9 Mart arasındaki bir salı gününde düzenlenir. Büyük Perhiz'de genellikle tereyağ, et, balık ve yumurta tüketilmediğinden Mardi Gras Büyük Perhiz'e katılacaklar için önemlidir. Fransa kökenli olan bu kutlama göçler vasıtasıyla Amerika'ya taşınmıştır. En büyük MArdi Gras şenliği New Orleans'ta gerçekleşmektedir. 


10- Albuquerque Uluslararası Balon Festivali, New Mexico

Dünyanın en büyük sıcak hava balonu festivali olma ünvanını taşıyan Albuquerque Uluslararası Balon Festivali her yıl ekim ayında düzenlenir ve 9 gün sürer. Birbirinden muhteşem anlara tanık olunabilecek bu festival 146 hektarlık bir alana yayılmaktadır. 700 den fazla balonun uçurulduğu bu festivalde çeşitli yarışmalar ve oyunlar da oynanmaktadır.

Dünyanın her köşesinde kim bilir bilmediğimiz ne çeşit eğlenceler olurken bunlar sadece bilebildiğim birkaç tanesi. Birkaç tanesinde bulunabilmeyi canı gönülden diliyorum ve bir gün oralardan yazacağım sizlere biliyorum. Sevgiler :)


12 yorum:

  1. Listeyi okumaya başlarken buna gitmeli, yok önce buna gitmeli, yok yok bu derken sıralama işinden vazgeçtim. Favorim Tayvan daki fenerler. Ne kadar masalsı bir görüntü oluşuyordur. Bir onu bir de kuzey ışıklarını canlı olarak görmek lazım. Buz ve kar festivalini ise hiç duymamıştım. Işıklı mışıklı güzele benziyor. Oktoberdestin de böyle bi hikayesi olduğunu bilmiyordum. Alman birası üzerine çıkan bir festival olduğunu düşünüyordum. Bilgilendirici de oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki yazmışım o zaman :) Birlikte gideriz inşallah hepsine ;)

      Sil
  2. harika bir paylaşım, emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Hepsi de çok cezbedici... Bizim de kılıç kalkan festivalimiz var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ancak o festivalimiz olur. Eğlence çıkmaz bu milletten.

      Sil
  4. hindistan çin ve new orleans'daki festivaller en görmek gitmek istediklerim :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika seçimler :) Umarım görme şansın olur. Ne güzel anılar kalır oralardan insana.

      Sil
  5. Bence İspanyolların festivalleri hariç hepsine gidilebilir, kimi eğlenceli, kimi anlamlı, kimi de büyüleyici geldi bana. Domates ve Boğa Festivali çok anlamsız, saçma geliyor bana. Birinde israf var birinde eziyet, hatta ölümler bile oluyor haberlere denk geliyor bazen. Güzel bir liste olmuş, eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aynı şekilde düşünüyorum. o ikisi hariç hepsinde bulunmak istiyorum. Dilerim bir gün olacak. Sana da kısmet olur umarım.

      Sil
  6. hepside çok güzel emeğine sağlık Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali, Harbin, Çin gösterisini izlemek isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem bir görüntü değil mi? Umarım gitmek ve gezmek şansın olur :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.